Deniz Kanosu Çeşitlerine Genel Bakış

Yıllar boyunca deniz kanosu (sea kayak) kullanmayı hayal edip durdum. Antalya’ya taşındıktan sonra nihayet bu hayalimi gerçekleştirdim. Ocak 2020’de oldukça uygun bir fiyata ikinci el, sit on top tipi (üstüne oturulan), Amerikan üretimi bir kayak satın alınca ayağımı denizden kesmiş oldum. Şnorkelle yüzmenin yanı sıra, kayak (kano) ile de aktif olarak uğraşınca denizle daha çok haşır neşir olacağım. Bu da Outdoor Haber’de daha çok deniz yazısı yazacağım anlamına geliyor.

Bu yazıyı yazmamın başlıca nedeni, Türkiye'de deniz kayağı hakkında yazılmış hiçbir doyurucu bilgi kaynağı olmadığı için, kano satın almayı planlayanlara yol gösterici bir kılavuz hazırlamaktır. Birkaç tane gelişigüzel “şunlar bunlar vardır” tarzında yazı yazılmış, ancak içleri boş. Özetle, deniz kayağı araştırması yaparken faydalanabileceğim hiçbir Türkçe kaynak bulamadığım için kendim kolları sıvadım.

Dilerseniz aşağıdaki videoyu izledikten sonra yazıyı okumaya devam edin, ya da yazıyı okuduktan sonra videoyu seyredin. Videodaki bilgilerin deniz kanoları hakkındaki düşüncelerinizi değiştireceğine, satın alma kararınızı etkileyeceğine eminim.

Deniz kanosu video
Plastik kanoların dezavantajlarını anlattığım videoyu izlemek için tıklayın.

Deniz Kayağı mı Deniz Kanosu mu?

Kayak da kano da yabancı menşeli kelimeler. Kano (canoe) Amerikan yerlilerinin kullandığı, eski kovboy filmlerinden aşina olduğumuz kayığa verilen isim. Bahse konu deniz taşıtlarını “deniz kanosu” olarak tabir etmek benim daha çok hoşuma gidiyor. Dilimize bu şekilde yerleşmiş. “Doğrusu şudur” gibi bir iddiada bulunmaya gerek yok. “Deniz kayağı” olarak telaffuz etmekte de bir sakınca görmüyorum, ancak kar ve su kayakları ile nasıl ayıracağız? Adı üstünde “kayak” yani kaymaya yarayan gereç. Neyse, şimdilik her ikisini de kullanalım.

Deniz Kanosu Satın Almadan Önce Üzerinde Düşünmeniz Gerekenler neler?

Deniz kanosu satın almadan önce öncelikli olarak ne amaçla kullanacağınızı belirlemenizi öneririm. İlk önce bunlar neler olabilir açalım.

  • Gezi amaçlı
  • Tur (konaklamalı) amaçlı
  • Avlanma amaçlı
  • Çok amaçlı

Kanoyu hangi amaçla kullanacağınızı belirledikten sonra üzerinde düşünmeniz gereken bir diğer konu, kanoyu yaz ayları haricinde, dört mevsim olarak kullanıp kullanmayacağınıza karar vermektir.

“Hallederiz bir şekilde” deyip de sonraya bırakmamanız gereken bir başka husus ise depolama ve nakliyat olmalıdır. Ortalama 4 metre uzunluğunda, 25 kilo ağırlığında bir kütleyi götürüp getirmek, saklamak, dar merdivenlerden taşımak için yaşadığınız konutun bu iş için uygun olup olmadığını araştırmalı, arabanızı bu iş için uygun hale getirip getiremeyeceğinizi önceden düşünmelisiniz.

kayak depolama
Yaşadığım bina müstakil. Kanoyu hemen girişe koyabiliyorum.

Ayrıca römork, tavan bagajı çıtaları gibi aksesuarların maliyetini ve trafik mevzuatlarını araştırmalı, önceden planlamalısınız.

Deniz Kayakları Hangi Malzemelerden İmal Edilir?

En sık kullanılan malzeme polietilendir. Pet şişelerde, su borularında, gıda ambalajlarında, poşetlerde kullanılan, uygun maliyetli plastik türevidir. Pahalı (hafif) modellerde ise ABS plastik kullanılır. Plastiğin yanı sıra, ultra hafif modellerde fiberglas, karbon fiber, kevlar gibi üst düzey malzemelere de rastlanır.

Günümüzde satılan kayakların büyük çoğunluğu yüksek yoğunluklu polietilen malzeme ile imal edilir. Bunu ABS plastik takip eder. Bu nedenle yalnızca bu iki malzemeyi mercek altına almayı uygun görüyorum.

Polietilen

  • Aşınmaya (çizilmeye) müsaittir.
  • UV ışınlarına karşı korumasızdır.
  • ABS'ye kıyasla ağırdır.
  • Uygun maliyetlidir (Elbette Türkiye sınırları dışında).

ABS Plastik

  • Aşınmalara (çiziklere) karşı dayanıklıdır.
  • UV dayanımı yüksektir.
  • Polietilene kıyasla hafiftir.
  • Polietilene kıyasla daha yüksek maliyetlidir.

[irp posts=”13616″ name=”Kanodan soğutabilecek nedenler”]

Maliyet

Kano fiyatları gibi detaylara girmek istemiyorum. Türkiye'de her türlü hobi ürününde olduğu gibi, kanoculukta da fiyatlar el yakıyor. Şunu unutmayın: kano nakliyatı ve depolanması zor bir malzeme olduğu için, bunu bir hevesle satın alanlar çok çabuk bu uğraştan sıkılabiliyor. Bu yüzden ikinci el piyasasını takip etmenizde yarar görüyorum. Kanoyu birkaç kez kullandıktan sonra taşımaktan usanıp elden çıkarmaya çalışan bir sürü insan var.

Kanodan vazgeçen bir çok insanın ortak noktası nakliyat ve depolama sorunu. Siz de bu kervana katılmamak için satın almadan önce konuyu enine boyuna değerlendirin.

Şu sıralar fiyatlar tam anlamıyla uçmuş durumda. Amerikan ve Avrupa menşeli kayakların sıfırları neredeyse 15 yaşında, ikinci el yerli arabalarla aynı maliyetlere satılıyor. Geri dönüşümden elde edilmiş, su bidonlarında kullanılan plastikten mamul Çin işi kayaklar güven vermiyor. Üstelik onların da fiyatları 4-5 bin lira seviyelerinde. Hani 500 lira, 1000 lira olsa feda eder, 1-2 yaz kullanıp atarsın.

Kanoyu satın almakla iş bitmiyor. Aşağıdaki aksesuarları da toplam maliyete eklemenizde yarar görüyorum.

Olmazsa olmaz malzemeler:

  • Yüzdürme yardımcısı yelek
  • Kürek
  • Kürek kayışı
  • Drybag
  • Muhtelif uzunlukta ve sayıda ucu çengelli bungee cord
  • Muhtelif uzunlukta ip
  • Su tahliye pompası (sit inside kayaklar için) ve büyük parça sünger.

Balık avlamayı düşünüyorsanız sonradan eklenebilecek malzemeler:

  • Kamış tutucu
  • Balık bulucu
  • Plastik sebze kasası veya çamaşır sepeti
  • Elektrikli motor ve akü ünitesi
  • Aydınlatma gereçleri
  • Çapa
  • Daha konforlu şişme koltuk

Listeyi daha da uzatmak istemiyorum. Bir de deniz kanosu aksesuarları yazısı yazar, konuyu daha detaylı biçimde ele alırız.

Deniz Kanosu Çeşitleri Neler?

Deniz kanoları temelde sit-on top ve sit-inside olarak ikiye ayrılır. Her iki çeşidin de inflatable, yani şişirilebilir alternatifleri mevcuttur. Ancak bu yazıda şişme kanolara yer vermeyeceğim.

 

sit inside ve sit on top kayaklar

Kano çeşitlerine girmeden önce temel iki husustan bahsetmek istiyorum. Kanonun hızını ve su üstündeki dengesini belirleyen en büyük etkenler uzunluk ve genişliktir.

Uzunluk: Kayağın uzunluğu size ne kadar hızlı gidebileceği hakkında bir fikir verir. Daha uzun kayaklar genellikle kısa kayaklardan daha hızlı seyahat edebilir ve düz bir çizgide kürek çekmek daha kolaydır. Daha kısa kayaklar daha kolay manevra kabiliyeti gösterir, kayalardan kaçınmak veya dar yerlere kürek çekmek için daha avantajlı olurlar. Tur kanoları genellikle diğer türlerden daha uzundur, çünkü genellikle geniş açık suda uzun bir mesafe boyunca kürek çekmeyi gerektiren geziler ve malzeme taşımak için kullanılırlar.

Genişlik: Bir kayığın genişliği denge ve hız için önemli bir faktördür. Kano ne kadar geniş olursa, içine girerken, kürek çekerken ve ondan çıkarken o kadar istikrarlı olur. Dengeli bir kano kulağa daha hoş gelse de, daha geniş kanoların iki ana dezavantajı vardır: düşük hız ve kürek çekmek için artan çaba. Kayak ne kadar geniş olursa, yüzey alanı o kadar fazla su ile temas eder, bu da onu yavaşlatır. Geniş kayaklar sakin suda fazla sallanmazlar, sundukları denge nedeniyle suyun yüzeyini takip etme eğilimindedir. Sakin koşullardaki bu avantaj, kayak, açık denizde sürekli değişen dalga eğimine tepki göstererek, kaba hareketleri ile kanoyu yorucu hale getirdiği için, çalkantılı su üzerinde uzun yolculuklarda bir dezavantaj olabilir.

Sit On Top Kanolar

Sit on top kanolar üzerine oturularak kullanılan kanoları ifade etmek için kullanılan yabancı bir terimdir. “Üzerine oturulan tip kano” demek yanlış olmaz sanırım. Bu tip kayakların iki çeşidi vardır.

  • Recreational (eğlence/gezi) amaçlı kano
  • Balıkçı kanosu

Sit on top kanolar ılık ve nispeten sakin sularda kullanmak için uygun çeşitlerdir. Bunun başlıca nedeni dalgalar ve sıçrayan suların üstünüze gelmesini engelleyecek bir engelin bulunmamasıdır. Bu yüzden ilkbahar ve yaz aylarında, erken sonbahar dönemlerinde kullanmak daha uygun olur.

sit on top kano
Sit on top kano

Sit on top kanolar geniş tasarlandığı için daha stabil (dengeli) olduklarını söylemek yanlış olmaz. Geniş oldukları için daha dar tasarımlı sit-inside kanolara kıyasla yavaş olurlar. Bu tip kanoların sit-inside kanolara kıyasla bir başka avantajı, alabora oldukları zaman su almamaları, delinmedikçe su üzerinde yüzmeyi sürdürmeleridir. Su sıçralamaları ve dalgalar kanonun üstüne gelse dahi üzerilerindeki delikler sayesinde akar gider.

Sit on top kanoların çok önemli bir diğer avantajı ise, oturup kalkmanın, alabora olduğunuz durumlarda tekrar kanonun üzerine çıkmanın çok kolay olmasıdır.

Recreational (eğlence/gezi) Amaçlı Kanolar

Koyları dolaşmak, denizin ve manzaranın tadını çıkarmak için tasarlanmış bu kanolarda hemen hiçbir aksesuar bulunmaz. Avlanma stilinize uygun aksesuarlar takmak suretiyle balıkçı kanosu olarak da kullanabilirsiniz.

Bu tip kano satın alırken, eğer çift kişilik satın alacaksanız, kanoyu tek başınıza da kullanabilmek için koltuğu ortaya konumlandırmanın mümkün olup olmadığını mutlaka araştırın. Örneğin, yerli üretim çift kişilik Temsa kanolarda bu ayrıntı düşünülmemiş. Benim ikinci el olarak satın aldığım çift kişilik Amerikan üretimi kanoda bunu düşünmüşler. Orta bölümde koltuk bağlantı ve ayak koyma noktaları önceden hazırlanmış.

Ocean Kayak Malibu Two XL
Ocean Kayak Malibu Two XL – Benim satın aldığım modelin biraz daha büyük versiyonu. Amerika'da çok popüler bir çift kişilik (tandem) model. Yuvarlak ve elips bölümler istenirse kesilerek kapak takılabiliyor.

Özetle, çift kişilik gezi kanosu satın alırken, koltuğu orta bölümde konumlandırıp konumlandıramayacağınızı mutlaka önceden öğrenin.

Balıkçı Kanoları

Birkaç kelime ile ifade edilemeyecek kadar çok çeşit ve aksesuara sahip bu türü ayrı bir yazıda ayrıntılı biçimde ele almak istiyorum. Balıkçı kanoları tasarım itibarıyla gezi kanolarıyla benzer özelliklere sahiptir. Ortak özellikleri üzerine oturulması ve su tahliye deliklerine sahip olmaları olarak özetlenebilir. Bunların yanı sıra, balıkçı kanosuna has özellikler şunlardır:

  • Depolama amaçlı açık ve kapaklı (yalıtılmış) bölmelere sahiptir.
  • Pahalı modellerde olta tutucu, balık bulucu, aksiyon kamerası ve diğer aksesuarları monte etmek için montaj rayları bulunur.
  • Pahalı modellerde ayak pedalı bulunur.
  • Ciddi markaların modellerinde dümen montaj yerleri bulunur.
  • Pahalı modellerde düz bir çizgide ilerlemeye yardımcı kalkıp inebilen salma bulunur.

Derdiniz arada sırada kıyıya paralel açılıp koylar arasında gezmek, olta sallamak, trol yöntemiyle (sırtı) balık avlamaksa gezi amaçlı kanolardan edinip bunlara çeşitli aksesuarlar monte etmek suretiyle balıkçılığa uygun hale getirebilirsiniz.

Johnson Kayak Balıkçı kanosu
Johnson Kayak Balıkçı kanosu

Denizde olmanızın başlıca amacı balık avlamaksa balık kanosu almak elbette daha avantajlı olur. Ancak bu tip kanoların Türkiye fiyatlarının ikinci el otomobil fiyatına yaklaştığını bilmenizde yarar var.

Sit Inside Kanolar

Adı üstünde “içine oturulan” şekilde, kapalı veya yarı kapalı biçimde tasarlanmış kanolardır. Vücudunuzun alt bölümü kanonun içinde yer aldığı için su ve rüzgardan büyük ölçüde korunur. Su sıçramalarının, dalgaların kanonun içine girmesini engelleyen kano eteği ile birlikte kullanabilir, uygun kıyafetler edinmeniz halinde en soğuk havalarda dahi kendinizi bu zevkten mahrum bırakmayabilirsiniz.

kano eteği
Kano eteği

Sit on top kanolarda olduğu gibi sit inside kanolar da birçok çeşitte imal edilir. Bunlar

  • Recreational (eğlence/gezi) amaçlı sit inside kayaklar
  • Balıkçı tipi yarı kapalı sit inside kayaklar
  • Tur tipi kayaklar

şeklinde sıralanabilir.

Hayalimde canlandırdığım görüntü aşağıdaki gibi bir şeydi. Ah şu para yok mu… Aşağıdaki gibi tek kişilik sit inside kayak maliyeti 15 bin lira civarında.

Kano ile kamp
Hayaller böyleydi

Burada sit-inside kayakları anlattığıma bakmayın. Henüz bir tanesinin içine oturup 10 dakika kürek sallamış değilim. Ancak kano hayali kurduğum günden bu yana Youtube videolarını ve yabancı makaleleri çok yakından takip ediyorum.

Wilderness Systems Tsunami 125
Wilderness Systems Tsunami 125 Deniz kayağı

Sit-inside kanoların avantaj ve dezavantajlarına bakalım.

Avantajlar

  • Uzun mesafeler kat edebilirsiniz.
  • Soğuk havalarda kullanabilirsiniz.
  • Vücudun alt bölümü rüzgardan korunur.
  • Kano eteği takmak (elbette uygun giyinmek şartıyla) suretiyle sıcak ve kuru kalabilirsiniz.
  • Kamp, gıda ve ilk yardım malzemeleri taşıyabilirsiniz.

Dezavantajlar

  • Kano üzerindeki hareketlerinizi kısıtlar. Bu tip kanoları balıkçılık için kullanmak verimli olmayacaktır.
  • Kanoya binmek, inmek, denizde kanoyu terk etmek, denizde kanoya tekrar binmek ekstra çaba ve teknik gerektirir.
  • Alabora olmanız durumunda kano su alacaktır. Sakin suda, tekniğini bilmeniz halinde suyu kendi çabanızla, özel teknikler uygulayarak tahliye edebilirsiniz. Ancak dalgalı suda mümkün olmayabilir.
  • Denizde ilerlerken kanoya giren suları tahliye etmek gerekir. Bunun için su tahliye pompası bulundurmak, pompanın arıza yapması halinde kullanmak üzere büyük parça sünger taşımanız gereklidir.
  • Çok basit manevralarda bile alabora olabilirsiniz.

Sit inside kanolarla alakalı “su alma” durumu üzerinde düşünmeniz gereken, çok ciddi bir konu. Aşağıdaki videonun tamamını izlemek konunun ciddiyetini kavramanıza yardımcı olacaktır. Videoda canlarını zor kurtardıkları gibi, sözüm ona “su geçirmez” kapaklar açılıyor, kamp malzemeleri, cep telefonu, araba anahtarı ve bir çok önemli eşya denizin dibini boyluyor.

Yeni yetme blogculardan biri olsa bu videoyu yayınlamayıp, kendine toz kondurmazdı. Canavar Keşifte'yi bu videoyu paylaştığı, böylece bize öğretici bilgiler sunduğu için kutluyorum. Olayın tamamını okumak isterseniz sizi böyle alalım.

Kano Tehlikeli mi?

Pahalı olması dışında bir kusuru yok garibin. Ne tehlikesi olacak… Tehlikeli olan, saatler, bazen dakikalar içinde dönebilen deniz.

Yukarıdaki videoyu ikinci dakikadan sonuna kadar izleyin (toplam 49 saniye). Denizdeki koşulların ne kadar çabuk değiştiğini gördünüz.

Şimdi aşağıdaki rotayı inceleyelim. Antalya Karaöz – Adrasan arası yaklaşık 25 kilometrelik (13.5 deniz mili) bu rota normal şartlarda en geç 8-10 saat içinde tamamlanabilir. Kırmızı çizgi rotayı, sarı çizgi ise sığınacak hiçbir koy veya alan olmayan bölgeyi işaret ediyor. Yeşil işaretler ise sığınacak/karaya çıkabilecek alanlar.

tehlikeli kano rotası

Sıkıntı şurada. Karaöz'den açıldığınızda çarşaf gibi olan deniz, Gelidonya fenerinin kuzeyindeki Taşlı burnunu döndükten sonra bozmayacağını kim garanti edebilir? 25 kilometrelik rotanın 13 kilometresinde kanoyu kıyıya çıkarma şansınız yok. Hatta kanoyu bıraksanız dahi, kendiniz bile karaya çıkamayabilirsiniz. Kayalar bildiğiniz jilet keskinliğinde (abartmıyorum). Dalgalar mutlaka kayalara savrulmanıza neden olacaktır. En iyi ihtimalle cildiniz paramparça olur, yaralanırsınız. Şans sizden yanaysa bir kayaya tutunup kıyıya çıkabilirsiniz. Kötü senaryoda ise kafanızı bir kayaya çarpıp bayılabilirsiniz. Çok abarttığımı düşünebilirsiniz. “Denizin şakası yok” derken boşuna dememişler. Özetle “haydi yallah” deyip denize açılmayın.

Hangi Kano Çeşidi Sizin İçin Uygun?

Yukarıda sit inside ve sit on top kanoların farkını yeterince açıkladım. Daha da teknik ayrıntıya girip aklınızı karıştırmak istemiyorum. Ayrıca ben de bu alanda henüz çok yeniyim. Konu hakkında teoride bilgi sahibi olsam dahi, henüz yeterince pratik yapma, değişik senaryolarla baş etme şansım olmadı.

Çok büyük olasılıkla uygun maliyetli, ayağınızı sudan kesecek bir kano arayışındasınız. Yüksek ihtimalle bu iş için ayırabileceğiniz en fazla bütçe 2000-3000 lira.

2000 liraya kadar (Şubat 2020) olan seçenekler sit on top, kısa modellerle sınırlı. İkinci el fiyatları da Allahlık. Dandik Çin malı kanolara 2000 yazan mı ararsın, 4000 yazan mı… her tür fiyat mevcut. Herkes birbirini aldatmanın, öpmenin derdinde. Sit inside kanolarda ise fiyat birden fırlıyor. Çin işi sit inside kanolar 4000 TL seviyesinde. Avrupa ve Amerikan üretimi kayaklar ise 8000-15000 TL civarlarında satılıyor.

Türkiye'de 4000 TL civarında satılan Çin işi kayakların Alibaba fiyatları 200 dolar seviyelerinde. 200 dolar kano + 100 dolar vergi (taş çatlasa) + 50 dolar parsiyel nakliyat desek (elbette işkembeden sallıyorum), demek ki kanoları ithal eden arkadaşlar %100 kar ile bu işi yapıyor.

Büyük olasılıkla ya balık avlamak, ya kamp malzemelerini doldurup tur yapmak veya kano gruplarına katılıp ortaklaşa faaliyetlerde hep birlikte kürek çekmek istiyorsunuz.

Çok açılmadıkça, kıyıya yakın ilerlediğiniz müddetçe ve elbette sakin bir havada kısa (3 metreye kadar), tek kişilik uygun maliyetli kanoları kullanmanız için bir sakınca görmüyorum. Bunları hem gezi, hem de avcılık amaçlı kullanabilirsiniz. Eğer kamp malzemesi yüklemeyi düşünüyor, uzun mesafeler kat edip tur amaçlı kullanmayı hayal ediyorsanız, bunu tek kişilik kısa sit on top kanolarla denemeyin. Hem hayatınız riske girer, hem de malzemeleriniz tarumar olur.

Tur amaçlı kullanmak için sit inside kanolara henüz gücünüz yetmiyorsa, ikinci el tandem (çift kişilik) sit on top kano alarak bu hayalinizi çok dikkatli olmak koşuluyla gerçekleştirebilirsiniz. Çok dikkatli olmaktan kasıt ne? Kat edeceğiniz güzergahı çok iyi tanımanız gerekiyor. Denizin kabarması durumunda (denizcilik jargonuna hakim değilim, belki başka bir ismi vardır) rota üzerinde sığınabileceğiniz koylar, karaya çıkabileceğiniz kumsal alan olmalı. Malzemeler drybagler içine yerleştirilip kanoya sabitlenmeli. Kanoyu dengesiz hale getirecek kadar çok malzeme taşımamalısınız.

Yazının başında “çok amaçlı kano” tanımı yaptım. Çok amaçtan kastım şu. Gezi amaçlı kısa turlar yapabileceğiniz, yeri gelince balık avlayabileceğiniz, yazın sakin havalarda kamp malzemelerinizi su geçirmez torbalara koyup belki bir kaç gün uzaklaşabileceğiniz bir modelden bahsettim. Bence çift kişilik (tandem) sit on top kanolar bu tanıma uyuyor. Çift kişilik oldukları için 3,5-4 metre uzunluğa sahipler. İki kişiyi taşıyacak şekilde tasarlandıkları için rahatlıkla 15-20-25 kiloluk kamp yükünü taşıyacak kapasitedeler.

Sonuç

Afyon'da, Ankara'da yaşayıp da kano sahibi olan insanlar var. Fakat 3 tarafımız deniz olmasına karşın kanoculuk hiç de yaygın bir hobi değil. Sanırım bunda en büyük etken maliyet ve halkın büyük çoğunluğunun apartman tipi konutlarda yaşıyor olması. Bir yıldan fazla süredir Antalya'da olmama karşın, yalnızca bir kere 5 kayaktan oluşan bir ekibe rastladım. Onlar da şehir dışından (İstanbul) gelmişlerdi. Facebook gruplarını taradığımda hiçbir aktif grup olmadığını gördüm. 50-100 üyeli birkaç grup kurulmuş, ancak paylaşım yok. Sitenin forum bölümünde deniz kanosu başlığı açtım. Dilerseniz foruma üye olup fikir alışverişi yapabiliriz. https://outdoorforum.net/forum/deniz-kanosu-sea-kayak.21/

 

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Deniz Kanosu Çeşitlerine Genel Bakış” üzerine 10 yorum

  1. merhabalar,

    Ankara da yaşıyorum, ancak aralıklı olarak finike- sahilkent’ te bir sitede kalıyorum. Hobi olarak da balık avı yapıyorum. Rica etsem, oralar da bu amaçla kullanabileceğim şişme kano önerebilir misiniz? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • merhaba, decathlon’un şişme kanolarını öneririm. alan bir iki kere kullanıp satıyor. sahibinden.com’da bir sürü ikinci el var. büyük olasılıkla siz de bir iki kere kullanıp çok çabuk bıkacak ve satacaksınız. sayfadaki videoyu izleyin lütfen.

      Yanıtla
    • kardesim o taraflarda tatmin edici balik populasyonu yok balik fethiye-canakkale arasinde, ege’de var. bati akdeniz balik acisindan cok kisir bir bolge. yani sirf balik icin kano dusunuyorsan umdugunu bulamayabilirsin.

      Yanıtla
  2. merhabalar. kanoma olta tutucu takmak istiyorum lakin türkiye’de bulamadım. sizce görseldeki gibi bir olta tutucu nereden satın alabilirim?

    Yanıtla
    • Türkiye’de büyük bir kano pazarı olmadığı için bu tip parçalar hasbelkader geliyor. En sağlamı aliexpress’ten satın almak. https://bit.ly/2Wxf2Sz çifti 25 dolar. montaj platformu, vidaları ve su geçirmez kapağı da dahil. kanoyu delmeden önce, monte edeceğiniz yerde küreğin oltayla temas etmeyeceğine emin olun.

      Yanıtla
  3. Yukarıda bahsettiğiniz bir çok detay hakkında gerek yazılmış,çizilmiş yazılardan gerekse videolardan bilgi edinme fırsatı bulmuştum. Tüm bu noktaları bir arada toplayıp detaylı bir yazı oluşturduğunuz için teşekkürler.
    Merakla peşinde koşmaya başladığım bu hobi hakkında kimle fikir alışverişinde bulunsam şüpheyle yaklaşılıyor.
    Bu spor branşını merak edenler için bilgilendirici güncel bir yazı olmasından dolayı da ayrıca sevindim.
    Bahsettiğiniz fotoğraf bir çoğumuzun hayali 🙂 Hepimiz adına en kısa sürede gerçekleşmesi dileğiyle.

    Yanıtla
  4. sahibinden.com’da 3500 liraya satılan prijon kanoyu almayı düşünüyordum. kano hakkında yorumları araştırırken https://outdoorforum.net/konu/sahibinden-comdaki-safti-kaymis-kano.468/ yazınıza denk geldim. tam da satın almayı düşündüğüm kano hakkında yazmışsınız. çok haklısınız. fiyatlar almış başını gitmiş. ikinci el fiyatları gerçekten rezil durumda. rengi atmış, ekonomik ömrünün son demlerini yaşayan kanolara biçilen bu fiyatlar normal değil.

    Yanıtla
    • Sorma kardeşim. aslında hemen her alanda böyle. İkinci el bisiklet fiyatlarına, fotoğraf makinesi fiyatlarına, kamp malzemeleri fiyatlarına bak, onlarda da durum aynı. “etik” nedir, “kullanılmış” bir malzemeye nasıl fiyat biçilir ancak “satın alırken” hatırlıyoruz (işimize böyle geliyor). Sakın satın alma. Satıcı kıvransın dursun.

      Yanıtla

Yorum yapın