Türkiye’deki En Popüler Rafting Parkurları

Denizlerimizi yavaş yavaş öğreniyoruz ama, ya ötekiler: öteki sular? Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadanın üzerinde, bildiğimiz balık çeşitleri iki elin parmaklarını geçmez. Onlarca nehir böler topraklarımızı, fakat bir nehir kültürümüz yoktur. Nehir kıyılarında “kendin pişir kendin ye’cilere” gitmek dışında, pek bir alakamız yoktur köpüklü sularla. Kara insanlarıyız hasılı, suyu pek sevmiyoruz.

Bahar geldi. Kuru nehir yatakları sularla doldu. Nehir kıyıları suların taşıdığı hayatla yeşerecek. Bu bahar, bir botun içinde köpük köpük sularla boğuşmak… Neden olmasın? Bugünkü yazıda Türkiye'deki rafting parkurlarını listeliyoruz.

Çoruh Nehri Rafting Parkuru

3225 metre yüksekliğindeki Mescit Dağları'ndan doğan Çoruh nehri, toplam 466 kilometre yol katettikten sonra Gürcistan sınırları içinden Karadeniz'e dökülüyor. Bölgeye akarsu faaliyeti için gelenler, Kaçkar Dağları'nda ve Karadeniz yaylalarında dağcılık ve doğa yürüyüşü yapma şansına da sahip.

Çoruh Nehri
Çoruh Nehri

Parkur: 260 kilometre uzunluğundaki parkur, Bayburt'tan başlayıp İspir ve Yusufeli'nden geçerek Artvin'de sona eriyor. Dilerseniz Erzurum'dan İspir'e geçerek Artvin'e uzanan yolu da izleyebilirsiniz.

Altıparmak (Barhal) Çayı Rafting Parkuru

Kaçkar Dağları'nın güney yamaçlarından doğan ve Artvin il sınırları içinde kalan Altıparmak (Barhal) Çayı, 40 kilometrelik yoldan sonra, Yusufeli'nin iki kilometre güneyinden Çoruh Nehri'ne karışıyor.

Barhal Çayı
Barhal Çayı

Parkur: Sarıgöl'ün kuzeyindeki Deylise'de başlayan ve zorluk derecesi üç ve dört olan parkur boyunca, çay yatağı taşlık ve kayalık olduğu için, özellikle suyun debisinin düşük olduğu dönemlerde çok dikkatli olmalısınız.

Ulaşım: Artvin veya Erzurum üzerinden Yusufeli'ne gelerek Altıparmak Çayı havzasına, Yusufeli'nden 19 kilometrelik yolu izleyerek de Sarıgöl beldesine ulaşabilirsiniz.

Fırtına Deresi Rafting Parkuru

Doğu Karadeniz'deki Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları'nın Karadeniz yamaçlarındaki derelerin birleşmesinden oluşuyor ve yeşillikler içinden geçerek Rize Ardeşen'in yaklaşık 2 kilometre batısından Karadeniz'e dökülüyor.

Fırtına Deresi
Fırtına Deresi

Parkur: Rize – Ardeşen karayolundan güneye çıkan yolda 22 kilometre giderek Çamlıhemşin'e ulaşırsınız. Çamlıhemşin'in 1 kilometre güneyinden parkura başlayabilirsiniz.

Köprüçay Rafting Parkuru

Türkiye'nin rafting açısından en önemli nehirlerinden, Toros Dağları'ndan geçerek Serik'in güneyinden Akdeniz'e dökülen Köprüçay'ın batısındaki dağlık arazide bulunan tarihi Selge (Zerk) şehri, nehir kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma devrine ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kalıntı, bölgenin güzelliğini ve turistik değerini arttırıyor.

Köprüçay
Köprüçay

Ulaşım: Köprüçay'a gitmek için Antalya'dan Serik'e, daha sonra da Taşağıl ve Beşkonak'a geçmelisiniz.

Parkur: Oluk Köprü'nin yaklaşık 100 metre altında, suyun durgun olduğu ve nehrin cep yaptığı nokta parkur için ideal bir başlangıç noktasıdır. Parkur, zorluk derecesi iki ve üç olan rapidlerden oluşuyor. Uzunluğu ise yaklaşık olarak 12 kilometre.

Manavgat Çayı Rafting Parkuru

Batı Toroslar'ın doğu yamaçlarından doğan 90 kilometre uzunluğundaki Manavgat Çayı, ovaya girmeden önce sert konglamera tabakalarının üzerinden geçip Manavgat Şelalesi'ni oluşturarak Akdeniz'e dökülüyor.

Manavgat Çayı
Manavgat Çayı

Ulaşım: Çayın üst kısmına ulaşmak için, Manavgat – Alanya karayolundan Manavgat'ın doğusuna gidiliyor. Akseki'ye dört kilometre kala İbradı yönüne dönerseniz 11 kilometre sonra akarsu sporlarının başlangıç noktası olan Şahap Köprüsü'ne ulaşabilirsiniz.

Parkur: Debinin uygun olduğu zamanlarda, Manavgat Çayı parkuruna İbradı yakınlarındaki Şahap Köprüsü civarlarında başlayabilirsiniz. Amatör gruplar için çok tehlikeli olan Manavgat Çayı'nda rafting ve diğer akarsu sporları, profesyonel sporcularla birlikte ve yöreden bir kılavuz alınarak yapılmalı.

Anamur (Dragon) Çayı Rafting Parkuru

Toroslar'ın eteklerinden ve Çatalyatak, Yellice ve Kızcağız tepelerinden bir yeraltı nehri olarak doğan Anamur Çayı, Kaş, Maşat ve Gökçe dereleri ile birleşerek derin bir yatak içinde Akdeniz'e dökülüyor. Alaköprü Barajı'nın ve çay üzerindeki HES'lerin yapımından sonra eski tadı yok, fakat eğitim amaçlı halen kullanılabilir durumda.

Anamur Çayı
Anamur Çayı

Ulaşım: Parkur başlangıcına ulaşmak için, Anamur – Ermenek karayolunda 12 kilometre gittikten sonra karşınıza çıkan yol ayrımından Çaltıbükü Köyü yoluna sapmalısınız. Stabilize yolda 15 kilometre gittikten sonra, başlangıç noktasına ulaşmış olacaksınız.

Parkur: Kılıç Deresi'nin Anamur Çayı'na karıştığı noktada başladığınız parkuru, yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Alaköprü barajının sonunda bitirebilirsiniz.

Göksu Nehri Rafting Parkuru

İçel'in en önemli akarsuyu olan Göksu, iki kol halinde Orta Toroslar'dan doğuyor. “Uluslararası Kuşları Koruma Derneği Konseyi” (ICBP) tarafından Avrupa ve Ortadoğu'nun önemli kuş cennetlerinden biri olarak görülen Göksu Deltası, caretta caretta ile mavi yengecin az sayıdaki yumurtlama alanlarından biri olduğu için de büyük önem taşıyor.

Göksu Nehri
Göksu Nehri

Ulaşım: Karaman – Silifke karayolunda, Mut ilçesinin 3 kilometre kuzeyindeki yol ayrımından batı istikametine giderek parkurun başlangıç noktasına, Derinçay mevkiine ulaşabilirsiniz.

Parkur: Bütün akarsu sporları için elverişli ve geniş bir nehir yatağı olan Göksu Nehri, bir ve iki zorluk derecesine sahip. Akarsu sporlarına yeni başlayanlar için son derece uygun olan Göksu Nehri'nde, kuzeydeki Derinçay ve güneyindeki Değirmendere köyleri arasındaki 90 kilometrelik parkuru öneriyoruz.

Dalaman Çayı Rafting Parkuru

Batı Anadolu ile Akdeniz bölgelerini birbirinden ayıran Dalaman Çayı'nın en önemli kaynağı olan Kırkpınar, Dirmil taraflarında Koçaş Dağı'nda doğuyor. Bayır, Çomaklı ve Karaköy Çayı'nı alarak büyümeye başlayan ve yeraltı sularıyla beslenen çay, Çavdır Çayı ile birleştikten sonra Acıpayam Ovası'nda Dalaman Çayı olarak anılmaya başlıyor.

Dalaman Çayı
Dalaman Çayı

Parkur: Uluslararası standartlara göre, bir ve iki zorluk derecesine sahip olan Dalaman Çayı'nda rafting parkuru, Selçuklu döneminden kalma tarihi Akköprü'de başlıyor ve 12 kilometre sürüyor.

Rafting Sporu

Rafting sporunun bir ekip işi olduğunu hatırlatalım. Kürek çekerken, botu yönlendirirken herkes üzerine düşeni yapmalı, aksi taktirde hep birlikte devrilmek işten bile değil. Suya düştüğünüz zaman da, mutlaka sırtüstü, ayaklar önde yüzmeniz gerekiyor. Yoksa başınızı kayalara çarpabilirsiniz. Yani birkaç kafadar birleşip şişme botla nehirlere dalmayın. Bu iş eğitim, tecrübe ve ekipman gerektiren ciddi bir uğraş.

Akarsular, kayalar, rapid ve çağlayanlar gibi pek çok zorluk barındırır. Zorluk derecesi bir ve iki olan rapidlerde genellikle çığlık ve kahkahalar duyulur. Zorluk derecesi üç ve üzeri rapidlerde ise korku ve heyecan hakimdir. İyi kürek çekip kendinizi sağlama alamazsanız bottan uçup suya düşebilirsiniz. Çok ciddi yaralanma ve ölüm olan riski bu spora, mutlaka bilen kişilerle, temel eğitimleri aldıktan sonra başlayın.

Rafting ekipmanları
Rafting Ekipmanları

İlk kez rafting yapacaksanız, aşağıdaki malzemeleri çantanızda bulundurun. Kask, yüzdürme yardımcısı (can yeleği) gibi malzemeleri bu işi yapan işletmeler tedarik edecektir.

  • Spor ayakkabısı
  • Tişört
  • Şort veya mayo
  • Havlu
  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Gözlük bağı

Bir uyarı da “yanınıza almamanız gereken malzemelerle” ilgili yapayım. Suya düştüğünüzde, o hengamede mutlaka kaybolacak, zarar görecek malzemeler şunlardır:

  • Saat
  • Her tür değerli eşya
  • Fotoğraf makinesi
  • Cep telefonu
  • Gözlük bağı olmayan gözlük
  • Her türlü elektronik eşya (gps, müzik çalar)
  • Video kamera

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın