Slackline hakkında 7-13 Şubat Highline Festivali

Sayın Nuri Kayserilioğlu ve Cihan İlhanlı ile Slackline hakkında mini bir söyleşi yaptık. 7-13 Şubat tarihleri arasında Antalya Geyikbayırı’nda yapılacak olan Highline Festivali hakkında bilgi aldık.

Slackline çok eğlenceli bir spor. Yüksekte yapıldığında “Highline”, su üstünde yapıldığında “Waterline” deniyor. Urbanlining, tricklining, slackline yoga, freestyle slacklining gibi dalları da var. Henüz bu sporla tanışmadıysanız, ilginizi çekiyorsa, vaktiniz de varsa mutlaka Antalya'daki festivale katılın. https://www.facebook.com/events/116274798534368 bu linkten festival hakkında bilgi alabilirsiniz.

waterlining
Bu da waterlining

B: Slackline ile nerede tanıştınız, nasıl başlamaya karar verdiniz, slackline sizin için ne ifade ediyor?

N: Ben slackline ile 2006 yılında dağcılık eğitimi almak için Aladağlar’a gittiğim zaman tanışmıştım. Slackline’ın dağcılık eğitimi ile bir ilgisi yoktu tabii 🙂 Hemen bunu belirteyim ki bazı “dağcı” abilerimiz sinirlenmesin sonra “ipte yürüme ile dağcılığın ne alakası varmış!” gibisinden. (gülüşmeler 😛 ) Aslında temelde bir alakası var gerçi, çünkü “slackline”, Amerika’daki Yosemite Vadisinde tırmanan dağcıların ortaya çıkarttığı, dinlenme günlerinde konsantrasyon ve denge egzersizleri yaptıkları bir aktivite. Zaman içerisinde fiziksel ve mental faydaları görüldükçe popülerleşmiş ve mucidi olan dağcılar dışında geniş kitlelerce yapılmaya başlanmış olduğu için, insanlar temeldeki bağlantıyı bulmakta zorlanabiliyor bazen, o yüzden belirtmeden geçemedim…
Neyse, işte ben de Aladağlardayken, dinlenme günleri ve eğitim aralarında arkadaşım Atilla’nın Mümtaz Çankaya Dağ Evinin bahçesine kurmuş olduğu hat ile antrenman yapmaya başladım. Fiziksel açıdan faydasının yanında özellikle mental açıdan da beni tatmin etmesi, slackline’a başlama ve kendimi geliştirme kararı almamda çok etkili oldu. Konsantrasyonun ve kararlılığın çok önemli olduğu bir spor aslında slackline. Zamanla slackline yapan kişiler sınırlarını daha da zorlayarak, yürümenin yanı sıra çeşitli akrobatik hareketler de yapmaya başladığı için, dışardan bakan bazı kişiler küçümsemeyle karışık “hoplama, zıplama” olarak tasvir edebiliyor kendilerince slackline’ı. Eğer aralarında uzaktan konuşmak yerine üzerine çıkmayı deneyen olursa fikirler değişebiliyor tabi biraz, o ayrı konu…
C: 🙂 Kesinlikle. Bazen de trickline çalışırken yürümek yerine farklı hareketler çalıştığımız zaman sürekli düşüp kalktığımız için, izleyenler “Sen bunu baştan sona yürüyemezsin!” diye iddiaya girebiliyorlar. Her ne kadar o sırada yürümeye değil başka hareketler yapmaya çalıştığımızı söylesek de inandıramadığımız kişilerden bu şekilde küçük ödüller aldığımız da oldu zaman zaman.
N: 🙂 Evet, zaten sokaklarda, parklarda insanlarla iletişim halinde olmak ve bir şekilde slackline’ı onlara tanıtmak, sohbetler etmek bizleri antrenman yapmak adına daha da motive ediyor.

highlining
Highlining yaparak bulutların üstünde yürüyebilirsiniz 🙂

Yeniden konsantrasyon konusuna gelirsem, “highline” yaparken işin içerisine yükseklik ve boşluk hissi girdiği için konsantrasyon ve kararlılığın önemi çok daha net bir şekilde anlaşılabiliyor. Beyninin her hücresi ve bedenin sana yapmamanı, o ipin üzerinde işinin olmadığını söylüyor. Her şeyin güvenli olduğunu, düştüğün zaman hiçbir şey olmayacağını bildiğin halde korkuyorsun. İşte bu adrenalini ve ipin üzerinde kalabilmek için verilen psikolojik savaşı her adımda sonuna kadar hissettiğim için highline’ı daha çok seviyorum çünkü benim için psikolojik açıdan daha tatmin edici.
C: 2010 Nisan ayında caddebostanda tanıştığım bir Fransız arkadaşım Thomas sayesinde tanıştım, epey bir hırs yapmıştım 🙂 ilk günde düşmeden 12 metreyi yürümüşüm. Bir kaç World cup videosu izledikten sonra trickline’a ilgi duymaya başladım ve videolardan trick çalışmaya başladım, Nuri ile tanıştıktan sonra longlıne daha çok ilgimi çekmeye başladı ve sırada highline var, highline benım için büyük bir rüyaydı ve bu rüyam 7-13 Şubat tarihlerinde Antalya geyikbayırındaki 1. Türkiye Highline Festivali ile gerçekleşiyor.

B: Gerekli malzemeler neler ve nerelerden temin edilebilir?
N: Başlangıç için çok özel malzemelere ihtiyaç yok. Ben ilk başladığımda yük taşımalarda falan kullanılan spanset gerdirmelerden kullandım uzun bir süre. Zaten Türkiye’de geçtiğimiz seneye kadar profesyonel slackline malzemeleri bulunamadığından çoğu kişi bu şekilde başladı slackline’a. Bahsettiğim spanset gerdirmeler bir hırdavat dükkânından ya da büyük yapı marketlerden rahatlıkla bulunabilir.
C: Slackline ile tanıştığım ilk günün akşamında hemen Türkiye'de slackline nereden alabilirim diye baktığımda sonuç hüsrandı . Ben de kendı slacklineımı kendim yapmaya karar verdim. Karaköy'den Nuri'nin de bahsettiği spanset gerdirmelerinden ilk setimi yaptım, bu setler başlangıç için idare etmekte ama trickline çalışacak kışıler ıçın yetersız kalmaktadır, bir müddet sonra alman bir arkadaşım türkiyeye gelışınde bana ilk profesyonel setımı aldı o anı hatırlıyorumda ağızlar kulaklarda resmen, ama yakın zamanda trickline üzerine birkaç markanın turkıyede satışının gerçekleşecegını söyleyebılırım.

B: Yeni başlamak isteyenler, denemek isteyenlere önerileriniz neler?
N: Aslında söylenebilecek belki çok şey var fakat şu anda hepsini burada söylemem çok zor. O yüzden özellikle İstanbul’da yaşayanlara belirli aralıklarla yapmaya çalıştığımız slackline buluşmalarına gelmelerini tavsiye ederiz. Yeni başlamak isteyenler ya da denemek isteyenler bu buluşmalarda hem orada kurulu olan slackline’lar üzerinde denemelerini yapabilir, hem de bize sormak istediklerini sorabilirler. Slackline buluşmalarına gelme şansı olmayan kişiler de “Slackline İstanbul” facebook grubundan slackline ile ilgili bilgi alabilir, slackline ile ilgilenen kişilerle iletişime geçebilirler.
C: Yaz döneminde düzenli buluşmalar düzenliyoruz, bunlara katılabılırler facebook sayfamız uzerınden haberleşiyoruz, bu yüzden sayfamızı takıp edebilirler, ben yapabılır mıyım? dıye bır soru oluşmasın asla kafalarında, sonuçta yenı başlayanlar için yerden yukseklıği 25-40 cm civarı tutuyoruz, yakın zamanda grup olarak eğitim videoları çekmeyı planlıyoruz bunlardan da yararlanabilirler.

B: Türkiye’de ilk defa yapılacak highline festivali hakkında bilgi verebilir misiniz?
N: Memnuniyetle! 🙂 Bu festival bizim çok uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir şeydi aslında. Yıllarca internetten yurt dışındaki büyük etkinlikleri ve dünya çapındaki profesyonel sporcuların yaptıklarını hayranlıkla izlerken, sonunda Türkiye’de de böyle bir etkinliği başlatabilmek bizim için çok büyük bir mutluluk. Umuyoruz ki bu etkinlik Türkiye’de slackline ve highline’ın tanınması ve gelişimi açısından oldukça faydalı olacak.
7-13 Şubat 2013 tarihleri arasında Antalya, Geyikbayırı’nda gerçekleşecek olan etkinliğimize Türkiye ve yurt dışından birçok kişi katılacak. Özellikle dünya çapında en iyilerin arasında yer alan bazı sporcuların da katılacak olması ve kuracağımız 100 m. gibi inanılmaz uzunluklardaki highline’ların üzerinde onları görebilmek bizleri şimdiden heyecanlandırıyor. Etkinlik aynı zamanda yeni başlayanlar için de oldukça eğlenceli ve verimli geçecek. Kurulacak olan kısa “çaylak” hatları, kendilerini geliştirmeleri için büyük bir fırsat. Teorik bilgi eksiği olanlar için de küçük workshoplar yapacağız. Bu workshoplarda slackline ve highline ile ilgili malzeme, güvenlik ve teknik konularında bilgilerimizi paylaşacağız. Kamp alanlarında yapılacak olan küçük yarışma ve partiler de olmazsa olmaz tabi…
Bu arada etkinliğimizin bir de konsepti var. Etkinlik bir “Highline Karnavalı” olacak. Yani gelenler kostümlerini de unutmasınlar! En çılgın kostüm sahibine sürpriz hediyelerimiz olacak 🙂 İlkini düzenlediğimiz ve devamı da gelecek olan “Highline Karnaval”ımıza herkesi bekliyoruz.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın