Şerpalar Azıttı! Everest’te Yumruklar Konuştu!

Okuyacağınız haber gerçekten enteresan. Tanınmış dağcılar Ueli Steck (İsviçre),  Simone Moro (İtalya) ve fotoğrafçı Jonathan Griffith (İngiltere) Everest’te saldırıya uğradı.

İlk olarak 7200 metrede Kamp 3 yakınlarında gerçekleşen olay dağcıların anlattıklarına göre şu şekilde gelişti:  Şerpalar Everest'in Lhotse Dağı'na bakan yüzünde sabit hat döşemekle meşgulken, Steck, Moro ve Griffith'ten oluşan dağcılar Kamp 3'te daha önceden kurmuş oldukları çadırlarına doğru tırmanıyorlardı. Şerpalar tarafından uyarılan dağcılar uyarıyı dikkate alarak sabit hattın 50 metre paralelinde yükselmeye başladılar.

Şerpalar
Ufak tefek olduklarına bakmayın, oldukça sinirliler 🙂

Çadırlarının bulunduğu yüksekliğe geldiklerinde yatay geçiş yapmak için mecburen sabit hattın üzerinden geçen dağcılar ummadıkları bir tepkiyle karşılaştı. Münakaşa şeklinde başlayan tartışma, Şerpaların liderinin Moro'ya kazma fırlatmasıyla epeyce gergin bir hal aldı. Moro küfür edince (machikne dediği söyleniyor) Şerpa lideri Moro'ya yumruk attı. Steck ortamı yumuşatmak için Şerpalara Kamp 3'e kadar sabit hat döşemeleri için yardım teklif etse de Şerpa liderinin öfkesi dinmek bilmedi. Ueli Steck yardım teklifi reddedilse de durumu normale döndürmek için Kamp 3'e kadar 260 metre sabit hat döşedi.

everest kavga
İlk hadise 7200 metrede Kamp III ile Kamp II arasında yaşandı

Dağcılar hatlara hiçbir şekilde zarar vermemişlerdi. İpsiz tırmandıkları için iplerin birbirine karışması gibi bir durum da konu olmamıştı. Şerpalar işlerine devam edebilecekken, liderlerinin emri ile Kamp 2'ye alçaldılar. Steck, Moro ve Griffith de Kamp 2'ye alçaldılar.

Kamp 2'ye vardıklarında karşılarına 100 kadar Şerpa çıkan dağcılar deyim yerindeyse linç edildiler. Yumruk, taş ve kazmaların kullanıldığı kavga o esnada Kamp II'de bulunan kadınların araya girmeleri (Nepal kültüründe kadına karşı şiddet uygulanmıyor) ile son buldu. Kendi imkanları ile Ana Kamp'a inen, tümü yaralanan dağcılardan Steck yüzündeki derin kesik yüzünden Kathmandu'daki hastaneye helikopterle ulaştırılacak.

Ueli Steck
Ueli Steck

Olay uluslararası dağcılık camiasında geniş yankı buldu. Dünya genelindeki dağcılık federasyonlardan kınama mesajları yağarken, olaydan sorumlu bulunan 3 şerpa Nepal Turizm bakanı tarafından görevden alındı. Olay Nepal Turizm Bakanlığı, Nepal Şerpa Federasyonu ve yerel polis tarafından inceleniyor.

Ortak bir duyuru yapan 3 dağcı, hayatlarını Kamp 2'de bulunan cesur dağcılara borçlu olduklarını belirtti. Hiçbir dağcının hayati tehlikesi bulunmuyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Şerpalar Azıttı! Everest’te Yumruklar Konuştu!” üzerine bir yorum

Yorum yapın