Lonnie Dupre ilk solo Denali kış tırmanışını gerçekleştirdi

Kuzey Amerika’nın en yüksek dağı olan Denali’ye (6195 metre) ilk Ocak ayı solo tırmanışı Lonnie Dupre tarafından gerçekleştirildi. Dupre, dağa Ocak ayında solo çıkan ilk dağcı oldu.

Lonnie Dupre, Kuzey Amerika'da yer alan Denali (McKinley) dağı zirvesine (6195 mt.) Ocak ayında solo çıkan ilk dağcı ünvanını aldı.

McKinley Denali dağı
Denali, diğer adıyla McKinley Kuzey Amerika'nın en yüksek dağı

11 Ocak 2015 tarihinde dağcının Facebook sayfasından yapılan duyuru ile, akşam saat 17 sıralarında zirveye ulaştığı bilgisi verildi.

Denali'de yılın bu zamanları gündüzler oldukça kısa. Hava şartları ise tırmanış için oldukça elverişsiz. 150 km'ye varan rüzgar hızı, -40 civarlarındaki soğuk ve kar fırtınasıyla mücadele ederek zirveye ulaşan Dupre, 2011, 2012 ve 2013 kışlarında da aynı dağda başarısızlıkla sonuçlanan zirve denemelerinde bulunmuştu.

Lonnie Dupre

Daha önce 25 yaşındayken tek başına kutup ekspedisyonu tamamlayan Dupre, 2001 yılında Grönland'ın çevresini hiçbir motorlu araç yardımı olmadan, gene tek başına turlamış.

70 kiloluk yükü tek başına, kızak yardımıyla Denali eteğine taşıyan dağcı, malzemelerini batak kara rağmen 3 seferde sırtında ana kampa taşımış.  Zirveye çıkarken kullandığı rotayı 165 bambu çubuğuyla işaretleyen Dupre, bambuların sayesinde geri dönüş rotasını güvenceye almış.

Bugüne kadar Denali zirvesine kış aylarında yalnızca 16 kişi ulaşabilmiş. Bu 16 kişiden 6'sı dönüş yolunda hayatlarını kaybetmişler. Ocak ayında ise Denali'ye solo tırmanmayı deneyenlerin tümü başarısız olmuş. Yalnızca 1998 yılında iki Rus dağcı zirve yapabilmeyi başarmış.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın