Gore-tex’in Mucidi Hayatını Kaybetti

Babasının Maryland, ABD’deki şirketinde çalışırken tesadüfen Gore-Tex teknolojisini icat eden Robert W. Gore 83 yaşında hayatını kaybetti.

Gore, 15 Nisan 1937'de beş çocuğun en büyüğü olarak doğdu. Ebeveynleri Wilbert ve Genevieve Gore, 1958'de Delaware'deki evlerinin bodrum katında W.L. Gore & Associates'i kurdu. Robert Gore, 1969 yılında şirket laboratuvarında yeni bir polimer türü keşfetti. Babası ondan tesisatçı bandı üreticisi bir başka firma için yeni bir ürün geliştirmesini istemişti. Robert Gore, PTFE adlı bir malzemeyi çekerek, polimerin mikro gözenekli bir yapı oluşturmak için %1000 gerildiğini keşfetti.

Robert Gore Goretex

Bu malzeme, su damlacıklarından daha küçük milyarlarca gözenekli bir membran (zar) oluşturdu ve böylece bugün bilinen haliyle su geçirmez ancak nefes alabilir Gore-Tex ortaya çıkmış oldu.

Robert Gore, 1976'da Gore'un başkanı ve CEO'su olarak babasının yerini aldı ve 30 yıl boyunca şirketi yönetti. Şirketin yönetim kurulunda 30 yılı başkan olmak üzere toplam 57 yıl görev yaptı. 2018 yılında fahri başkan seçildi.

1976 yılında tanıtılan kumaş, sayısız yürüyüşçüyü, koşucuyu ve açık hava meraklılarını yağışlı havalardan korumanın yanı sıra, birçok farklı alanda da uygulama alanı buluyor. Çeşitli Gore-Tex uygulamaları arasında kalp bantları, tahrip olmuş diş etleri, ileri düzey yanıklarda yapay cilt uygulamaları, gitar telleri, uzay giysileri ve vakum torbaları gibi değişik alanlarda da kullanılmaktadır.

gore-tex mucidi

WL Gore & Associates, 1996 yılında Gore'un başkanlığı sırasında milyar dolarlık bir şirket oldu. Gore, bu vesileyle yaptığı açıklamada, “Tıbbi ürünlerimiz sayesinde yaşayan” cerrahi olarak yeniden yapılandırılmış kalplere sahip bebekler dahil “topluma ve gelecek nesillere” bir miras bırakmayı planlıyoruz “demişti.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın