GoPro Hero 5 Yolda GoPro 4 vs GoPro 5 Karşılaştırması

GoPro CEO’su Nick Woodman bu ay 3 farklı ürün duyurdu; Hero 5 Black, Hero 5 Session ve GoPro Karma Drone. Evet yanlış duymadınız. GoPro geç de olsa Drone işine el attı. GoPro Karma Drone’u ayrı bir yazıda tanıtacağız.

Geçtiğimiz seneye kadar 6 farklı kamera modeli satışa sunan GoPro 2017 yılında kamera çeşitliliğini törpüleyerek 3 farklı çeşide indirgeyecek. 2017 yılında satışı sürecek kamera modelleri şöyle. Hero 5 Black, Hero 5 Session ve Hero 4 Session.

GoPro Hero 5 Asparagas ekran
Araştırmadan habercilik yapan, CNN Türk gibi sitelerde bile bu tip gerçekle alakası olmayan görseller kullanılmış. Yeni GoPro Hero 5 Black Edition'da önde renkli ekran yok.

Yeni Hero 5 gerçekten övgüyü hak edecek iyileştirmelere sahip. Biraz geç de kalınmış olsa, artık GoPro Hero 5 10 metreye kadar suya dayanıklı kasaya sahip. Eskisi gibi housing ile uğraşmadan cihazı doğrudan suya daldırabiliyorsunuz. Elbette 30 metreye kadar daha derin dalışlar için housing satın almaya ihtiyacınız olduğunu belirtelim.

GoPro Hero 5 Black Edition öndem görünüş
Önde eskiden alışık olduğumuz gösterge ekranı boyutları biraz artmış olarak tekrar karşımıza çıkıyor. Su geçirmezliği sağlamak için lensin önünde artık bir koruyucu mevcut. Bu sayede lensin çizilmesinin de önüne geçilmiş. Ancak koruyucu plastik mi, mineral cam mı henüz bilmiyoruz. Eğer plastik ise bu durum can sıkıcı olabilir.

GoPro fiyatları ciddi biçimde düşüyor. Yurtdışındaki yeni fiyatlandırmalar şöyle; Hero 5 Black 399 dolar, Hero 5 Session 299 dolar, Hero 4 Session satın almayı düşünenler için ise sevindirici haber, Hero 4 Session fiyatı 199 dolara düşüyor. Unutanlar için GoPro Hero 4 Black Edition'ın ilk satış fiyatının 710 dolar olduğunu hatırlatalım. Anlaşılan GoPro gitgide yaygınlaşan aksiyon kamerası çeşitleri ile rekabet edebilmek için böyle bir yönteme başvurmuş.

Bu arada Karma Drone'u merak edenler için fiyatlardan bahsedelim. 799 dolarlık pakete Karma Drone, Karma Grip Handle (titreşimi önleyici çekim çubuğu), çanta ve Hero 5 Session dahil. 1099 dolarlık diğer pakette ise Session yerine Hero 5 Black yer alıyor.

GoPro Karma Drone
GoPro Karma Drone. Üzerinde GoPro Hero 5 Black Edition takılı. Aynı zamanda Hero 4 ve 5 Session modelleri ile de kullanılabiliyor.

Yeni Hero 5 serisine GPS entegre edilmiş. Bu sayede çektiğiniz video ve fotoğraflara konum bilgisi ekleniyor. Ayrıca görüntü sabitleyici de eklenen cihazlarda 2.7K çözünürlüğe kadar daha titreşimsiz, akıcı video ve fotoğraflar çekmek mümkün.

Hero 4 Black Edition Hero 5 yan yana karşılaştırma
Hero 4 ve Hero 5 Black Edition'lar yanyana. Hero 5'in kalınlaştığı bu fotoğrafta daha da belli oluyor.

Her iki modelde de Micro USB girişlerine elveda diyoruz. Yeni GoPro'lar artık USB-C destekliyor.

GoPro Hero 5 Black

Hero 5 Black şaşırtıcı bir özellik daha içeriyor. Cihazı ses komutları ile kontrol edebiliyorsunuz. “GoPro start recording” “GoPro take a photo” gibi İngilizce komutlarla cihaza dokunmadan hükmedebiliyorsunuz. Bu durum en çok selfie çekenlerin ve kamerayı kasklarına monte edenlerin işine yarayacak gibi görünüyor. Cihazların Türkçe sesli komut desteğine sahip olup olmadıkları henüz bilinmiyor. Şimdilik GoPro Hero 5 Black'ın 7 farklı sesli komut dil desteğine sahip olduğunu biliyoruz. Ancak aralarında maalesef henüz Türkçe dili yok.

GoPro Hero 5 Black Ses komutu
Hero 5 Black Edition'da sesli komut özelliği var. Bu sayede selfie çekmek daha da kolaylaşıyor.

Hero 5 Black Edition, Hero 4 Silver Edition'da olduğu gibi  ekran entegre bir şekilde satışa sunuluyor. Dokunmatik ekranın boyutu 2 inç. Hero 4 ekranlarındaki, menülerde gezinme için dokunmatik ve düğmelere basma gibi bir karışıklık tarihe karışmış. Daha yalın ve kolay kontrol imkanı sunan yeni dokunmatik ekran menüler arasında gezinmeyi hızlandırıyor da diyebiliriz.

Gopro hero 5 black edition arka ekran
Yeni ekran menüler arasında gezintiyi daha da basitleştiriyor.

GoPro Hero 5 Session

Hero 5 Session halefi Session 4 ile aynı boyutlara sahip. Hero 4 ile gelen su geçirmezlik (10 mt.) Hero 5 Session'da da devam ediyor. Hero 4 Session ile başlıca farkları 30fps 4K kayıt, GPS, elektronik görüntü sabitleme ve sesle komut verme olarak özetlenebilir.

Hero 5 Session, bir önceki modelde olduğu gibi entegre bataryaya sahip.

Karşılaştırma Tablosu

Hero 4 SessionHero 5 SessionHero 4 BlackHero 5 Black
Çözünürlük1440p 30 fps4K 30 fps4K 30 fps4K 30 fps
Su geçirmezlikvarvaryokvar
Fotoğraf çekimi8 megapiksel10 megapiksel12 megapiksel12 megapiksel
Dokunmatik Ekranyokyokopsiyonelvar
Sesaac 48khz4 yönlü stereoaac 48khz4 yönlü stereo
GPSyokvaryokvar
Görüntü sabitlemeyokvaryokvar
Fiyat* 399 dolar299 dolar710 dolar399 dolar
* Piyasaya ilk çıktığında açıklanan ABD fiyatlarıdır.

GoPro Hero 4 satın almak isteyenler ne yapsın?

Şu sıralar GoPro Hero 4 satın almayın. Hero 5 satışa sunulduğunda fiyatların ciddi şekilde düşeceğini tahmin ediyorum. Sahibinden.com şimdiden ikinci el GoPro mezarlığına dönüşmüş durumda. Hero 4 Silver'lara bile 1200 lira çekenler var. Hero 5 Black Edition Amerika satış fiyatının 1200 lira olacağı düşünüldüğünde 1400-1500 lira civarı fiyatlara başta kaçak cihazlar ithal edilecek, ardından 1600 lira civarı bir rakama Hero 5 Black Edition satın almak mümkün olacaktır diye düşünüyorum.

Hero 5 Black Edition'un bana göre en büyük avantajları su geçirmez kasa ve elektronik görüntü sabitleyici (titreşim engelleyici). Bu iki özellik Hero 4 Silver ve Black Edition'lara kıyasla önemli avantajlar sağlıyor. Bu avantajlar; iyileştirilmiş görüntü kalitesi ve housing'e gerek duyulmadığı için daha iyi ses kalitesi olarak özetlenebilir.

Bence Ocak 2017'ye kadar bekleyin. Pek çok kişi yeni modele geçmek için elindeki GoPro 4'leri satışa çıkaracaktır. Bu ikinci el fiyatlarının daha da düşmesine sebep olacak, elde kalmış GoPro Hero 4'lerin sıfır fiyatlarının da azalmasına yarayacaktır. GoPro Hero 4 kıyaslaması yaptığımız yazıyı okumak, Hero 4 modellerini yakından tanımanız için faydalı olabilir.

Son bir söz de bu kameraları sadece anı yakalamak için, biraz da meraktan satın alanlar için. Tüm samimiyetimle söylüyorum, sizlerin işini görecek kamera GoPro Hero 3. Sahibinden.com'da 350-450 lira aralığında satılan bu kameralar işinizi ziyadesiyle görecektir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“GoPro Hero 5 Yolda GoPro 4 vs GoPro 5 Karşılaştırması” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba.Benim gopro4 hero black im var ve yan şarj kapağı kaybettim go pro 3 Ün kapağını taksam uyumlu mudur?

    Yanıtla
  2. Merhaba
    Hero 5 i sadece anlik resim cekmek icin ve kolay tasinabildigi icin almak istiyorum.fakat hero 3 ile arasinda nasil bir kalite farki yasarim resim kalitesi arasinda hero 3 4 veya 5 modellerinden hangisini onerirsiniz.

    Yanıtla
    • bence gopro 3 alın hem de kullanılmış olsun. havada elbiseyle süzülme, karayiplerde dalma, 100 katlı binadan atlama gibi olaylara girmedikten sonra aradaki azıcık kalite farkı için o kadar çok para ödemeye değmez.

      Yanıtla
  3. Merhaba
    Sadece resim icin hero 3 ile 5 arasinda nasil bir fark var sadece yanimda surekli tasimak icin ani kaliteli bir cihazla yakalamak icin almak istiyorum.

    Yanıtla
  4. Çağatay bey merhaba,

    hero 4 silver modelini almayı düşünüyordum daha çok su altı çekimleri yapmak için.Ama şu an 5 black modeli daha cazip görünüyor. 10 mt ye kadar su geçirmezlik özelliği var fakat daha derin çekimler için ayrı housing mi almak gerekiyor? yurt dışı satışlarında housing göremedim bir bilginiz var mı?

    Yanıtla

Yorum yapın