2 – Saint Paul Yolu Eyüpler – Aşağıtırtar Parkuru

Bir gün önceki Yalvaç – Eyüpler parkuru kolay fakat uzun bir parkur. Hiçbir zorluk içermeyen Yalvaç – Eyüpler parkuru hızlı yürümeye çok müsait olduğu için egzersiz niyetine çok işe yaradı. Bugünkü Eyüpler – Aşağıtırtar parkuru da benzer özelliklere sahip.

Eyüpler – Aşağıtırtar rotası hakkında teknik bilgiler

Mesafe: 21 km (Eyüpler köyü – Aşağıtırtar sahili)

Süre: 8 saat

Başlangıç irtifası: 1180 metre

Parkurun en yüksek noktası: 1360 metre

Bitiş irtifası: 920 metre

GSM Kapsama oranı: %100 (Turkcell 4G)

Zorluk Derecesi: kolay

Teknik Zorluk: yok

Su Kaynakları: sınırlı (aşağıdaki uyarıya dikkat)

Satıh: %70 toprak yol, %20 arazi, %10 Asfalt

İşaret Durumu: genel olarak sağlıklı

Eyüpler – Aşağıtırtar parkuru hakkında tavsiyeler

Eyüpler köyünün sakinleri çok nazik, sıcakkanlı ve konuşkan insanlar. Köy meydanında 4 tane kahve var. Her birine davet edip bir şeyler ısmarladılar. 2 saate yakın süre kaybım oldu. Bu durumdan şikayetçi değilim, ancak sonbaharda havanın erken karardığını hesaba katıp elinizi biraz çabuk tutun.

Eyüpler köyü
Eyüpler köyü

Parkurda görmeye değer yerler

Yol boyunca herhangi bir tarihi kalıntıya, ize rastlamadım. Ancak parkurun geneli kırsal manzaraya sahip. Bu da içinizi açıyor. Yukarıtırtar köyü oldukça güzel bir köy. Kahvesinde kısa bir mola verip yorgunluk atın.

Su kaynakları ve alışveriş

Eyüpler – Yukarıtırtar arasındaki mesafeyi kişi başı en az 1,5 litre su ile yürüyün. Parkurun yarısında, su takviyesi yapabileceğiniz bir yalak bulunuyor. Yukarıtırtar köyünde de, caminin yanında oldukça lezzetli su akıyor. Aşağıtırtar köyünde mutlaka kişi başı en az 3 litre su alıp (yerinizde olsam 4,5 litre alırdım) devam edin. Bu suyun bir bölümünü kampta akşam ve sabah, kalan bölümünü ise ertesi günkü parkurun 15 kilometrelik kısmı için kullanacaksınız. Sahilde 13-14 kilometre boyunca su yok. Göl suyu çok kötü kokuyor ve tadı çok kötü.

Aşağıtırtar sahil
Göl olduğuna aldanmayın. Aşağıtırtar sahilinde damla su yok.

Eyüpler'de bakkal var. Aşağıtırtar köyüne kadar başka bakkal yok. Aşağıtırtar'daki bakkalda çeşitler çok sınırlı. Aşağıtırtar'daki bakkal kapalıysa, sahibi üst katta yaşıyor. Kapısını çalın.

Konaklama – Kamp

Aşağıtırtar köyünden sahile iniyorsunuz. Aşağıtırtar'da köylü sahilde kamp konusunda bir uyarı yaptı. “Sahile gelen giden çok olur. İçki içer sapıtırlar.” dedi. Ben de bu uyarıyı dikkate alarak, sahilde bir tepede kamp kurdum. Köylünün dediği gibi, sahile gece boyunca yaklaşık 15 araba gelip gitti. Yüksek sesle müzik dinleyip bağırıp çağırdılar. Benim kamp kurduğum noktanın tek özelliği araçla ulaşılamaması; böylece gece boyunca kafa dinleme imkanı vermesi idi. Bir sonraki günün parkurundaki gps kaydında parkurun 3-4ncü kilometrelerinde, kaya mezarını geçince bir kamp noktası işaretleyeceğim. Eğer haliniz ve vakit kalırsa, bu noktaya devam edip huzurlu ve sessiz bir gece geçirebilirsiniz. Hem böylece yarınki zor parkura daha avantajlı başlamış olursunuz.

Aşağıtırtar sahil
İçki içip taşkınlık yapanlardan uzak olmak için tepede kamp kurdum.

Parkur hakkındaki düşünceler

Parkurun büyük kısmı toprak yoldan yürünüyor. Eyüpler köyünü geçtikten 2 kilometre sonra kısa süreliğine (yaklaşık 1 saat) araziye girip 1360 metreye yükseliyorsunuz. Bu noktadan sonra sahile kadar büyük çoğunluğu toprak, bir kısmı da asfalt yol olmak üzere devamlı alçalıyorsunuz. Kolay ve zevkli bir parkur.

Harita

Video

Fotoğraflar


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın