4 – Saint Paul Yolu Dikmen Çiftliği – Barla Parkuru

Bir önceki Aşağıtırtar – Dikmen Çiftliği parkurunda günün sonunda Dikmen Çiftliğinde kamp kurduğum halde, ertesi gün çiftliğe 200 metre mesafede yer alan Mustafa abinin evinde 1 tam gün boyunca dinlendim. Dilerseniz siz de Dikmen çiftliğinin önünde kamp kuracağınıza, Mustafa abinin evinde rahat bir gün geçirebilir, eşyalarınızı organize edip, bitmek üzere olan batarya şarjlarınızı tazeleyebilirsiniz.

Bugünkü Barla dağına doğru 1750 metreye yükseleceğiniz, ardından Barla kasabasına alçalacağınız bu parkur Mustafa abinin evinin 5 metre yanından geçiyor.

Mustafa abinin evi

Mesafe: 20 km.

Süre: 8 saat

Başlangıç irtifası: 900 metre

Parkurun en yüksek noktası: 1770 metre

Bitiş irtifası: 1180 metre

GSM Kapsama oranı: %90 (Turkcell 4G)

Zorluk Derecesi: kuru havada kolay. yağışlı havalarda çok dik iki yer var, uğraştırabilir.

Su Kaynakları: çok sınırlı

Satıh: %80 arazi, %20 toprak yol

İşaret Durumu: Barla'ya alçalmaya başladığınızda bir kaç yerde şaşırmanız olası. İşaretler genel olarak yeterli.

Dikmen Çiftliği – Barla parkuru hakkında tavsiyeler

Yaklaşık 900 metreden 1750 metreye doğru patikalardan ilerleyerek yükseliyorsunuz. Yükseldiğiniz süre boyunca iki dik rampa hariç genelde patikalar oldukça düzgün. İşaretlerin de yükseldiğiniz yol boyunca sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.

Yükselirken, 1250 – 1500 metre arasında iki dik çıkışla karşılaşacaksınız. Kuru havada her ikisini de problemsiz aştım. Yağışlı havalarda veya yağış sonrasında çok kaygan olacağına eminim. Yerler ıslaksa, bu dik çıkışlarda çamurda debeleneceğinizi hesaba katarak, yanınızda mutlaka tozluk bulundurun.

1770 metreden inişe geçtiğinizde işaretler bir süreliğine kayboluyor. GPS'ten mutlaka takip edin. İzleri görmeseniz dahi GPS'teki rotayı takip edebilirsiniz. İnişte Barla ve Eğirdir gölü tabak gibi önünüzde olacak.

Parkurda görmeye değer yerler

Parkur boyunca, yalnızca Barla köyü yakınlarında bir tane kilise kalıntısı var. Bunun haricinde harika bir dağ ve göl manzarası eşliğinde ilerliyorsunuz.

Barla'nın şöyle bir turistik özelliği var. Bu köy cumhuriyetin ilk yıllarında Said Nursi'nin sürgün edildiği, 8 yıl boyunca yaşadığı yer olarak biliniyor. 17/24 Aralık ve darbe kalkışması öncesinde her gün otobüsler dolusu insanın burayı ziyaret ettiğini söylediler. Ancak bugünlerde burası tam anlamıyla sessizliğe bürünmüş.

Su kaynakları ve alışveriş

Bu parkurun Barla dağına yükseldiğiniz bölümünde iki-üç tane kuyu gördüm, ancak tümü kurumuştu. İnişte ise yalnızca bir yerde su kaynağına rastladım. Onu da Barla'ya çok yakın olduğu için işaretleme gereği duymadım. Bu yüzden Dikmen çiftliğinde veya Mustafa abinin evinde mutlaka su tedarik ederek yola çıkın.

Dikmen çiftliğindeki su musluğu evin bahçesinde yer alıyor. Evde kimse yaşamadığı için izin almak mümkün değil. Bölgedeki çobanlardan öğrendiğim kadarıyla bu evin sahibi (Avusturyalı olduğunu söylediler) su için fatura ödüyor. Bu yüzden bu noktada babamızın malıymış gibi su doldurmak ne kadar doğru bilmiyorum. Ayrıca ilerleyen zamanlarda evin sahibi suyu kesebilir. Çevredeki tek devamlı su kaynağı olarak Mustafa abinin evini düşünebilirsiniz.

Çevrede (Eğirdir'e kadar) gıda tedarik edebileceğiniz tek yer Barla köyü. Köyde bakkaldan hallice 3-4 tane market var.

Konaklama – Kamp

Barla'ya yaklaştığımda, köyün gençleri Barla girişindeki (göle paralel ilerleyen karayolundaki sapak) benzin istasyonundaki mescitte geceyi geçirebileceğimi, motosikletin arkasında beni götürebileceklerini söylediler. Oldukça yorgun olduğum için tekliflerini kabul ettim. Mescidin içi tertemizdi. Çadır kurmadan, halının üstüne matı serip üzerinde uyudum. Benzincide 24 saat açık market olduğu için abur cubur satın alabilirsiniz. Eğer çadır kurmak istiyorsanız köye 1 kilometre kala gözünüze kestirdiğiniz müsait bir alanda kurun çadırınızı. Köylüler yabancılara alışık.

Barla'da birden fazla otel var. Dilerseniz otelde de geceleyebilirsiniz.

Parkur hakkındaki düşünceler

Yalvaç'tan beri ilk defa bu kadar yükseğe çıktım. O yüzden atmosferin (bitki örtüsü, coğrafya) biraz değiştiğini söyleyebilirim. Bence çok güzel bir parkurdu. Yolun sonunda da, neredeyse bir kasaba kadar gelişmiş Barla'da her türlü gıda, barınma ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi bilmek güzel.

Harita

 

Fotoğraflar

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“4 – Saint Paul Yolu Dikmen Çiftliği – Barla Parkuru” üzerine 2 yorum

  1. Çok az bilgi bulunan bir yol hakkında çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Elleriniz dert görmesin. Devamı gelecek mi acaba? Bu yolu ilk fırsatta yürümek istiyorum. Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.

    Yanıtla

Yorum yapın