Kas Spazmına Bağlı Oluşan Bel Ağrısına Ne İyi Gelir

Son 4 yıldır kas spazmına bağlı oluşan bel ağrısı ile uğraşıyorum. Ortalama olarak yılda bir kere başıma gelen bu ağrı, 2-5 gün boyunca deyim yerindeyse “iki büklüm bırakıp süründürüyor”. Öyle bir ağrı ki, kazara burnuma toz kaçıp hapşırsam, belime bıçak saplanmış gibi, tarifi mümkün olmayan bir acı ile kıvranıyorum.

Bu satırları yatakta, bel ağrımın üçüncü gününde yazmaya başladım. Okuyacağınız bu yazının diğerlerinden farkı, bizzat bu ağrıyla mücadele eden, hatta doğrudan ağrı devam ederken yazan birinden geliyor olması.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Son 4 yıldır, bu olay dört veya beşinci kez başıma geliyor. Görünen o ki; bel ağrısı en az yılda bir kere başıma gelen, gelecekte de yüzleşmek durumunda kalacağım rutin bir tıbbi rahatsızlık halini aldı.

Şimdi oturup düşününce, bu ağrıların tümünün başlangıç aşamasında ortak özelliklerinin olduğunu fark ettim.

Her seferinde, ağrıyı ilk hissettiğim an, yataktan kalktığım 0 ila 20 dakikalar arasında gerçekleşiyor. Gün içinde veya akşam saatlerinde hiç başıma gelmedi.

Üç gün önce uyandığımda, yataktan kalkıp doğrulurken akşamdan mutfakta unuttuğum telefonun çaldığını duydum. Ne gerek vardı bilmiyorum, aniden hızlanarak, olduğum yerde patinaj çekerek (ayağımın altındaki kilim kaydı) telefona doğru hızlıca koşmaya başladım. Ayağım boşa kaydığı an belimde “ince bir sızı” oluştu. Öyle değişik bir sızı ki, önceden bel ağrısıyla haşır neşir olmamış birinin önemsemeyeceği, ancak benim gibi bu hadiseyi yaşamış biri için “ayvayı yedim” dedirten türden bir uyarıydı. Telefona doğru daha sakin adımlarla yürümeye karar verdim. Ancak iş işten geçmiş, henüz ısınmamış kaslara aniden yüklendiğim için hasara neden olmuştum.

Çok basit biçimde anlatmaya çalışacağım. Kas lifini uzun bir yay gibi düşünün. Bu yay gerilip gevşiyor ve biz bu şekilde hareket ediyoruz. Isınmamış kas (evet gerçek anlamda ısınmamış, ideal çalışma ısısının altında bir dokudan bahsediyoruz) aniden harekete geçince yay geriliyor ve öyle kalıyor. Gerilen kas bölgesinde kan akışı duruyor veya çok yavaşlıyor. Vücudumuz çok akıllı ya, beyin hemen alarm verip “dur şunu iki büklüm bırakayım da kasa daha fazla zarar vermesin” komutu gönderip ta ki hasarlı dokular onarılana dek bizi iki büklüm bırakıyor. Tarif ettiğim bu olaya “kas spazmı” deniyor.

Aşağıdaki videodaki animasyonda olayı çok daha net biçimde anlayabilirsiniz.

Sızının başlangıcından “iki büklüm” kalana kadar geçen süre yaklaşık 40 dakikayı buldu. Önceden tecrübeliyim ya, hemen işlerimi organize edip “1 hafta yokum” diye gerekli yerlere mesaj gönderdim.

Kas Spazmına Bağlı Oluşan Bel Ağrısını Tetikleyen Sebepler Hangileri?

Yeni uyandığınızda, uzun süre hareketsiz kaldığınızda, terli biçimde oturup kaslarınız soğuduğunda ısınmadan yaptığınız ani hareketler kas spazmına neden oluyor. Bunu biliyoruz da ne oluyor? Üst üste dördüncü kez aynı hatayı yaptım. Çalan telefona doğru aniden hızlanınca kendimi gene iki büklüm bıraktım. Halbuki bırak çalsın dursun.

Vücudumuzda güçlü kaslar olduğu gibi, bir de bilgisayar başında oturmaktan zayıflattığımız bel çevresi kasları var. İşte bu zayıf kaslar ani hareketlere karşı kuvvetli kaslar kadar toleranslı değil. Ani hareketlerin yanı sıra, uzun süreli duruş bozuklukları da bel ağrısına neden oluyor.

Uzun lafın kısası, uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra veya terlemeye bağlı vücut ısısı düştüğünde ani ve ters hareketlerden (bir anda hızlanmak, eğilmek gibi) kaçınmanız gerekiyor.

Bel Ağrısını Azaltıp Tedaviyi Hızlandıran Yöntemler Hangileri?

Kas spazmına bağlı oluşan bel ağrısını yok edip, birkaç saatte ayağa kaldıran mucize bir yöntem yok. Sinir sıkışmasına bağlı oluşan ağrılarda belki sıkışmayı masaj gibi yöntemlerde giderip “vay be adamın ellerinde var bir hikmet” dedirtecek tedavi şekilleri olabilir. Ancak kas hasarlarında bu ağrıyı çekeceksiniz, kaçarı yok. Kortizon iğnesi gibi “ağrı gidermeye” yönelik çözümler var, fakat doktorların bile en son çare olarak başvurduğu bu yöntemlerden uzak durun.

Kamfolin merhem
Kamfolin kas spazmına (kasılma) bağlı oluşan bel ağrısını 2 dakika içinde rahatlatan bir kas gevşetici merhem.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağrıyı azaltan, bu süreci daha çekilir kılan çeşitli yöntemler var. Bunların bir çoğunu deneyip eledim.

  1. Hap şeklinde alınan ağrı kesicilerin hiçbiri bende işe yaramıyor. Majezik Duo ağrı kesici ve kas gevşeticinin bir arada olduğu bir çözüm. Ancak fark edilir bir rahatlama sağlamadığını söyleyebilirim. Minoset plus da denedim. Ağrıda en ufak bir değişiklik olmadı.
  2. Hemen işlerinizi organize edip dinlenmeye çekilin. 3 günden önce, ideal olarak bir hafta boyunca rutin işlerinize dönmeyin.
  3. Yatağınıza yorgan veya yastıklardan oluşan bir yükselti yapıp sırt üstü uzanın. Ayaklarınızı bir miktar yüksekte tutmanız ağrıyı azaltacaktır.
  4. Spazm neticesinde kasılmış, hasar almış kaslarınızı gevşetmekten başka, acıyı azaltacak başka bir yöntem yok.
  5. Öncelikle belinizi sıcak tutmanız gerekiyor. Bu hem tedavi sürecini hızlandırıyor, hem de sıcak bölgedeki kaslar gevşiyor.
  6. Kamfolin merhem alıp sabah, öğlen ve akşam birer kez ağrıyan bölge ve çevresine sürmek en etkili çözüm. Sadece ağrıyan bölgeye sürmeyin. Çevresine de sürün, çünkü bazen ağrı yansıması adı verilen, ağrının hasar vuku bulan bölgeden farklı bir yerde ortaya çıkması gibi durumlar görülebiliyor. Kamfolin ilk kullanımda acı verecek kadar yanma hissi meydana getirebiliyor. O yüzden 2 dakika sürecek yanma hissine hazırlıklı olun. Yanma hissi geçer geçmez bel ağrınızın hafiflediğini hissedeceksiniz. İlerleyen kullanımlarda merhemin verdiği yanma hissi hoşunuza bile gitmeye başlıyor.
  7. Deneysel bir çözüm önereceğim. İstanbul, Bursa veya Kocaeli'de yaşıyorsanız Bursa Orhangazi yakınlarında bulunan, İznik gölü kıyısındaki Keramet ılıcasına gidebilirsiniz. Bu ağrıyla ikinci kez tanıştığımda Keramet'e gidip 8 saat boyunca ılık (yaklaşık 28-30 derece) sudan çıkmadım. İlk iki saatin ardından su içinde yürümeye, 4 saatin ardından çeşitli esneme hareketleri yapmaya başladım. Yukarıda “mucize yöntem yok” dedim ancak Keramet'e iki büklüm girip tamamen iyileşmiş çıktığımı bilmenizi isterim. Artık Antalya'da yaşadığım için bu yöntemi tekrar deneyip teyit etme şansım yok. Yaz veya kış fark etmez. İmkanınız ve sabrınız varsa gidin, 6-8 saat boyunca ılık sudan çıkmayın. Çıktığınızda hiç vakit kaybetmeden havluya sarınıp önceden ısıtılmış arabanıza girin. Yakınsa hemen evinize gidin, eviniz uzaktaysa bir otele yerleşip uzanın.
  8. Sıcak kumda yatmak da ağrı azaltmak için önerdiğim yöntemler arasında. Ekim sonunda olmamıza rağmen, dün hava yaklaşık 30 dereceydi. Adrasan'a gidip iki saat kadar sıcak kumda yattım. Üstüne denize de girdim. Sıcak kum kasları gevşetiyor. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde yer çekimsiz ortamdaki gibi havada durduğunuz için kaslar gevşiyor. Yukarıdaki “Keramet” çözümünde suyun sıcak oluşu ve kaldırma kuvveti etkisiyle kaslar iyice gevşeyip rahatlıyor.

Özet geçecek olursam ağrıyan bölgeyi sıcak tutmak, uzanıp ilk iki gün hareket etmekten kaçınmak, Kamfolin merhem (günde 3 kere) sürmek, iyileşmeyi hızlandırmak için sıcak kum üstüne yatmak veya sıcak suda durmak (ılıca, açık hava kaplıca havuzu gibi) ve bol su içmek bu süreci daha ağrısız geçirmeye yarıyor. Sıcak su veya sıcak kum iyileşme sürecini yarı yarıya hızlandırıyor.

Şöyle bir not düşmek istiyorum. Yukarıda denediğim yöntemler bende işe yaradı diye sizde de işe yarayacağının bir garantisi yok. Ağrınızın altında yatan başka nedenler olabilir. Vücutlarımızın ilaçlara ve tedavi edici yöntemlere verdiği reaksiyonlar farklı olabilir. Bu yüzden aşağıdaki yorum bölümünde yukarıdaki hangi önerilerin işe yaradığını, sizin deneyip faydalandığınız farklı bir tedavi yöntemi olup olmadığını paylaşmanızı rica ediyorum.

Bel ağrınız geçtikten sonra, iyi bir kültür fizikçiyi ziyaret edip, kas ağrılarınızı dindirecek, bel bölgenizdeki kasları güçlendirecek düzenli egzersizler öğrenebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Kas Spazmına Bağlı Oluşan Bel Ağrısına Ne İyi Gelir” üzerine 59 yorum

  1. Herkese geçmiş olsun. Çağatay bey e verdiği tavsiyeler için çok teşekkür ederim , çok faydası oldu. Benim de kendi deneyimimden fayda gördüğüm kadarı ile
    1. Oda sıcaklığı en düşük 23 – 24 derece olacak. 2. Sıcak su torbası 3. Kamfolin. 4.İlk iki gün mümkün oldukça az hareket . 5.Acil tıp uzmanın tavsiyesi ile Nimes tablet 2×1 doz , dikloron ve muscoril ampul . İŞİN ÖZÜ SICAKLIK VE AZ HAREKET.

    Yanıtla
  2. Benımde aynı hemen hemem her sene oluyor kıtlıyor benı hatta 3 sene once ıkı kas bırden kıtlendı dedım herhalde ölüyorum cok zor bende hemen hemen hepsını denedım ama agrı ne hıkmetse hep var gecmıyır sadece anlık rahatlama ne ıcersen ıc bende aynı ama kesınlıkle sıcak tutmak en faydalası gecmıs olsun

    Yanıtla
  3. merhabalar bende de kas spazmı bel bölgemde hemen hemen her sene nükseder. yatakta dönmek için sağdan sola yada tersi hareketi yapmak bir ıstıraba dönüşüyor. öksürmek bile insanın canını acıtıyor. ben muscoflex krem ve dexplus kullanıyorum. ikisi de etkili. ortalama 7 gün sürüyor 3-4 gün içinde zirve yapıyor sonrasında elbette ki dikkat ederseniz rahatlama aşamasına geçiyor. şu an beşinci gündeyim daha iyiyim yürürken ayağınızı mecburen sürükleyerek yürüyorsunuz. sabahları yapılan duş ta ağrı bölgesine 5 dakika kadar dayanılabilecek sıcaklıkta sıcak su tutulması da faydalı bir yöntem bir de her gün olmamak koşuluyla 2-3 günde bir yakı uygulaması da rahatlatıcı
    spazmlı herkese acil şifalar ve esenlikler diliyorum

    Yanıtla
  4. Yaklaşık 3 aydır çekiyorum bel agrısını kasılma şeklinde bazen öksürsem sanki bıçak sokuyorlar sagım dan veya solumdan hızlı hareket edemiyorum eskiden biraz yürüyüş yapınca geçiyordu şimdi sıfır refleks le yaşıyorum anlatdiğiniz kafama yattı merhemi kullanacağım ılıcaya da gidecem

    Yanıtla
  5. Beldeki spazm yüzünden (fıtık başlangıcıda var ama benim belin iki yanında oluyo ağrular et kısımlarında) ayakda 2 dakika duramıyordum.bir çok doktor masaj ikaç yöntem sonrasında..en son kuru iğneleme sayesinde uzun süreler ayakta durabilecek hale geldim..özel bi fizyoterapiste gittim.10cm lik incecik iğneleri belimin yanlarına saplayarak(acımıuor) alttaki kasları uyardı ve kan dolaşımını sağladı..bu sayede 5 seansta filan kurtuldum..şimdi sadece eskisi gibi sportif etkinlikler yapamıyorum..eğilip kalkmalar beni bitiriyor..tamamen çözülmedi ama eskisine göre çok iyiyim.tavsiye ederim.

    Yanıtla
  6. Böyle bir acı yok kramp gidiyor ayaktaysam yere düşürüyor Allah düşmanıma vermesin tuvalete gitmek için yattigim yerden kalkmam yarım saati buluyor arada giren krampla tekrar yatağa düşmek De cabasi

    Yanıtla

Yorum yapın