Bu satırları yatakta, bel ağrımın üçüncü gününde yazmaya başladım. Okuyacağınız bu yazının diğerlerinden farkı, bizzat bu ağrıyla mücadele eden, hatta doğrudan ağrı devam ederken yazan birinden geliyor olması.
Bel Ağrısı Neden Olur?
Son 4 yıldır, bu olay dört veya beşinci kez başıma geliyor. Görünen o ki; bel ağrısı en az yılda bir kere başıma gelen, gelecekte de yüzleşmek durumunda kalacağım rutin bir tıbbi rahatsızlık halini aldı.
Şimdi oturup düşününce, bu ağrıların tümünün başlangıç aşamasında ortak özelliklerinin olduğunu fark ettim.
Her seferinde, ağrıyı ilk hissettiğim an, yataktan kalktığım 0 ila 20 dakikalar arasında gerçekleşiyor. Gün içinde veya akşam saatlerinde hiç başıma gelmedi.
Üç gün önce uyandığımda, yataktan kalkıp doğrulurken akşamdan mutfakta unuttuğum telefonun çaldığını duydum. Ne gerek vardı bilmiyorum, aniden hızlanarak, olduğum yerde patinaj çekerek (ayağımın altındaki kilim kaydı) telefona doğru hızlıca koşmaya başladım. Ayağım boşa kaydığı an belimde “ince bir sızı” oluştu. Öyle değişik bir sızı ki, önceden bel ağrısıyla haşır neşir olmamış birinin önemsemeyeceği, ancak benim gibi bu hadiseyi yaşamış biri için “ayvayı yedim” dedirten türden bir uyarıydı. Telefona doğru daha sakin adımlarla yürümeye karar verdim. Ancak iş işten geçmiş, henüz ısınmamış kaslara aniden yüklendiğim için hasara neden olmuştum.
Çok basit biçimde anlatmaya çalışacağım. Kas lifini uzun bir yay gibi düşünün. Bu yay gerilip gevşiyor ve biz bu şekilde hareket ediyoruz. Isınmamış kas (evet gerçek anlamda ısınmamış, ideal çalışma ısısının altında bir dokudan bahsediyoruz) aniden harekete geçince yay geriliyor ve öyle kalıyor. Gerilen kas bölgesinde kan akışı duruyor veya çok yavaşlıyor. Vücudumuz çok akıllı ya, beyin hemen alarm verip “dur şunu iki büklüm bırakayım da kasa daha fazla zarar vermesin” komutu gönderip ta ki hasarlı dokular onarılana dek bizi iki büklüm bırakıyor. Tarif ettiğim bu olaya “kas spazmı” deniyor.
Aşağıdaki videodaki animasyonda olayı çok daha net biçimde anlayabilirsiniz.
Sızının başlangıcından “iki büklüm” kalana kadar geçen süre yaklaşık 40 dakikayı buldu. Önceden tecrübeliyim ya, hemen işlerimi organize edip “1 hafta yokum” diye gerekli yerlere mesaj gönderdim.
Kas Spazmına Bağlı Oluşan Bel Ağrısını Tetikleyen Sebepler Hangileri?
Yeni uyandığınızda, uzun süre hareketsiz kaldığınızda, terli biçimde oturup kaslarınız soğuduğunda ısınmadan yaptığınız ani hareketler kas spazmına neden oluyor. Bunu biliyoruz da ne oluyor? Üst üste dördüncü kez aynı hatayı yaptım. Çalan telefona doğru aniden hızlanınca kendimi gene iki büklüm bıraktım. Halbuki bırak çalsın dursun.
Vücudumuzda güçlü kaslar olduğu gibi, bir de bilgisayar başında oturmaktan zayıflattığımız bel çevresi kasları var. İşte bu zayıf kaslar ani hareketlere karşı kuvvetli kaslar kadar toleranslı değil. Ani hareketlerin yanı sıra, uzun süreli duruş bozuklukları da bel ağrısına neden oluyor.
Uzun lafın kısası, uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra veya terlemeye bağlı vücut ısısı düştüğünde ani ve ters hareketlerden (bir anda hızlanmak, eğilmek gibi) kaçınmanız gerekiyor.
Bel Ağrısını Azaltıp Tedaviyi Hızlandıran Yöntemler Hangileri?
Kas spazmına bağlı oluşan bel ağrısını yok edip, birkaç saatte ayağa kaldıran mucize bir yöntem yok. Sinir sıkışmasına bağlı oluşan ağrılarda belki sıkışmayı masaj gibi yöntemlerde giderip “vay be adamın ellerinde var bir hikmet” dedirtecek tedavi şekilleri olabilir. Ancak kas hasarlarında bu ağrıyı çekeceksiniz, kaçarı yok. Kortizon iğnesi gibi “ağrı gidermeye” yönelik çözümler var, fakat doktorların bile en son çare olarak başvurduğu bu yöntemlerden uzak durun.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağrıyı azaltan, bu süreci daha çekilir kılan çeşitli yöntemler var. Bunların bir çoğunu deneyip eledim.
- Hap şeklinde alınan ağrı kesicilerin hiçbiri bende işe yaramıyor. Majezik Duo ağrı kesici ve kas gevşeticinin bir arada olduğu bir çözüm. Ancak fark edilir bir rahatlama sağlamadığını söyleyebilirim. Minoset plus da denedim. Ağrıda en ufak bir değişiklik olmadı.
- Hemen işlerinizi organize edip dinlenmeye çekilin. 3 günden önce, ideal olarak bir hafta boyunca rutin işlerinize dönmeyin.
- Yatağınıza yorgan veya yastıklardan oluşan bir yükselti yapıp sırt üstü uzanın. Ayaklarınızı bir miktar yüksekte tutmanız ağrıyı azaltacaktır.
- Spazm neticesinde kasılmış, hasar almış kaslarınızı gevşetmekten başka, acıyı azaltacak başka bir yöntem yok.
- Öncelikle belinizi sıcak tutmanız gerekiyor. Bu hem tedavi sürecini hızlandırıyor, hem de sıcak bölgedeki kaslar gevşiyor.
- Kamfolin merhem alıp sabah, öğlen ve akşam birer kez ağrıyan bölge ve çevresine sürmek en etkili çözüm. Sadece ağrıyan bölgeye sürmeyin. Çevresine de sürün, çünkü bazen ağrı yansıması adı verilen, ağrının hasar vuku bulan bölgeden farklı bir yerde ortaya çıkması gibi durumlar görülebiliyor. Kamfolin ilk kullanımda acı verecek kadar yanma hissi meydana getirebiliyor. O yüzden 2 dakika sürecek yanma hissine hazırlıklı olun. Yanma hissi geçer geçmez bel ağrınızın hafiflediğini hissedeceksiniz. İlerleyen kullanımlarda merhemin verdiği yanma hissi hoşunuza bile gitmeye başlıyor.
- Deneysel bir çözüm önereceğim. İstanbul, Bursa veya Kocaeli'de yaşıyorsanız Bursa Orhangazi yakınlarında bulunan, İznik gölü kıyısındaki Keramet ılıcasına gidebilirsiniz. Bu ağrıyla ikinci kez tanıştığımda Keramet'e gidip 8 saat boyunca ılık (yaklaşık 28-30 derece) sudan çıkmadım. İlk iki saatin ardından su içinde yürümeye, 4 saatin ardından çeşitli esneme hareketleri yapmaya başladım. Yukarıda “mucize yöntem yok” dedim ancak Keramet'e iki büklüm girip tamamen iyileşmiş çıktığımı bilmenizi isterim. Artık Antalya'da yaşadığım için bu yöntemi tekrar deneyip teyit etme şansım yok. Yaz veya kış fark etmez. İmkanınız ve sabrınız varsa gidin, 6-8 saat boyunca ılık sudan çıkmayın. Çıktığınızda hiç vakit kaybetmeden havluya sarınıp önceden ısıtılmış arabanıza girin. Yakınsa hemen evinize gidin, eviniz uzaktaysa bir otele yerleşip uzanın.
- Sıcak kumda yatmak da ağrı azaltmak için önerdiğim yöntemler arasında. Ekim sonunda olmamıza rağmen, dün hava yaklaşık 30 dereceydi. Adrasan'a gidip iki saat kadar sıcak kumda yattım. Üstüne denize de girdim. Sıcak kum kasları gevşetiyor. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde yer çekimsiz ortamdaki gibi havada durduğunuz için kaslar gevşiyor. Yukarıdaki “Keramet” çözümünde suyun sıcak oluşu ve kaldırma kuvveti etkisiyle kaslar iyice gevşeyip rahatlıyor.
Özet geçecek olursam ağrıyan bölgeyi sıcak tutmak, uzanıp ilk iki gün hareket etmekten kaçınmak, Kamfolin merhem (günde 3 kere) sürmek, iyileşmeyi hızlandırmak için sıcak kum üstüne yatmak veya sıcak suda durmak (ılıca, açık hava kaplıca havuzu gibi) ve bol su içmek bu süreci daha ağrısız geçirmeye yarıyor. Sıcak su veya sıcak kum iyileşme sürecini yarı yarıya hızlandırıyor.
Şöyle bir not düşmek istiyorum. Yukarıda denediğim yöntemler bende işe yaradı diye sizde de işe yarayacağının bir garantisi yok. Ağrınızın altında yatan başka nedenler olabilir. Vücutlarımızın ilaçlara ve tedavi edici yöntemlere verdiği reaksiyonlar farklı olabilir. Bu yüzden aşağıdaki yorum bölümünde yukarıdaki hangi önerilerin işe yaradığını, sizin deneyip faydalandığınız farklı bir tedavi yöntemi olup olmadığını paylaşmanızı rica ediyorum.
Bel ağrınız geçtikten sonra, iyi bir kültür fizikçiyi ziyaret edip, kas ağrılarınızı dindirecek, bel bölgenizdeki kasları güçlendirecek düzenli egzersizler öğrenebilirsiniz.
Bacak ağrısı için gittim,bel spazmi dedi. Bacaklarım çok ağrıyor, ilaçlar işe yaramadı. Kramp desem değil, ağrı desem değil. Resmen yukarı doğru çekiliyor bacaklarım. Çok acı çekiyorum…
Çağatay bey gerçekten bu bilgileri paylaşmanız süper cok tşkler verdiniz bilgiler için. Bütün herkeze cok gecmiş olsun
işe yarayıp yaramadığı ile ilgili de düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. bel bölgesindeki ağrıların kaynağı çok farklı olabiliyor. kas, sinir, sinir sıkışması gibi birçok nedeni var. sanırım benim tarif ettiğim yöntem kaslarla alakalı rahatsızlıklara iyi gelecektir.
Yılın başından beri 3.kez aynı sıkıntıyı yaşıyorum.Karantinadan dolayı şimdi hastaneye de gidemiyorum.Bugun 10.gün ağrı karin içinede vuruyor.Sicak uygulama dahil bi çok şey denedim ama çözüm olmadi.Simdi tek umudum paylaştığınız merhem…Umarim🤲
geçmiş olsun. benim yukarıda anlattığım olay kas yaralanmaları için geçerli. belki sizin sorununuz sinirlere baskı ile alakalıdır. sıcak hiç rahatlatmıyor mu? örneğin duşta ağrıyan bölgeye bir süre sıcak su uygulamak anlık olarak beni müthiş rahatlatmıştı. sizde böyle bir rahatlama olmuyorsa bence sinirlerle alakalı bir sorununuz var.
Ağrılardan 3 hafta sonra doktora gittim , daha sonra bu kremi kullandım kendim hafif egzersizler yapıp sıcak su torbası koymuştum ama 2. Ayındayım hâlâ ağrılarım devam ediyor şimdi sizin dediklerinizi uygulasam işe yarar mı?
sizin tarif ettiğinizden çok farklı bir yöntem denemedim. o yüzden aynı şeyleri tekrar etmiş olursunuz. salgın hastalık yüzünden doktora gitmek akıl karı değil bu zamanda. 1 hafta boyunca yataktan çıkmamıştım. siz de dinlenmeyi, bu esnada sabah ve akşamları kremle geniş bir bölgeye tatbik etmeyi tekrar edin isterseniz. belki de işin sırrı dinlenmek, kaslara (eğer kas kaynaklıysa) kendini tamir edecek fırsatı yaratmakla ilgilidir.
Benim de aynı şikayetim kalça ve bacak (arka) bölgesinde var, belden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ancak doktor kas gerilmesi dedi. Sizin de söylediğiniz şekilde evde egzersiz yapıyordum, terlemiştim ve yorgundum, 5 dakika dinleneyim diyerek uzandım. Kas soğumuş olacak ki ayağa kalkmama dayanamadı. Bugün 8. Gün hala geçmedi umarım bir an önce düzelir.
“sıcak” ile ilgili tavsiyelerimi deneyebilirsiniz. Bir de doktorun önerdiği tedavi şekillerini ve aldığınız sonucu paylaşırsanız çok sevinirim. Geçmiş olsun.
Ben de de maalesef aynı şikayetler mevcut. Geçen sene bu aylarda ilk kez başıma geldi. Dr dr gezdim . Hicbir ağrı kesici ise yaramadı. Çeşitli egzersizlerle uzun bir süre sonucunda rahatladım. Bugün tekrar aynı şikayetleri yaşıyorum. Belli ki zaman zaman da yaşayacağım . Önerilerinizi dikkate alacağım. Çok teşekkürler
sıcak çok rahatlatıyor. eczanelerde satılan su torbalarına sıcak su doldurup ağrıyan bölgeye araya bir havlu koymak suretiyle uygulayın. önerdiğim kremi de sabah akşam deneyin.
iyi ki bu yaziya denk gelmişim. tavsiyenize uyup yalova termal kaplicalarindaki acik havuza gittim. sekiz saat boyunca sabredip havuzdan cikmadim. iki kişinin yardimiyla sürünerek girdiğim havuzdan dimdik ayakta ciktim. havuzdan sonra havuzun hemen yanindaki saglik bakanliginin termal oteline yerleşip yorganin altina girdim. ayaklarımi biraz yükseğe koyup televizyon izleyerek uyudum. ertesi gun iyileşmiş olarak İstanbul’a dondum. kamfolin merhem de kullandim. binlerce kez teşekkür ederim selamlar.
işe yaramasına çok sevindim. geçmiş olsun.
Yazdıklarının tümünü okudum, birebir aynısı bende de var. Ben İstanbul’da yaşıyorum, kaplıca zor benim için, ancak sauna şansım var. Benim yöntemim ise seninkiyle benzer, ben ağrı olduğu zaman duşa girip dayanabileceğim kadar sıcak suyu ağrıyan bölge üzerinden 10-15 dk kadar akıtıyorum. Saunadan, göbek taşından vs daha iyi geliyor. Hemen düzelmiyor tabii, ama en azından evden çıkacak kadar düzeliyorum. Ağrı yüzünden yataktan çıkamadığım, yana bile dönemediğim çok zamanlar oldu. Bir daha başına gelirse bunu da bir dene derim.
haklısın sıcak su çok işe yarıyor. bir de bunu 6-8 saat yaptığını düşün. resmen ayağa kalkıp yürüyorsun. geçmiş olsun.