Sırt Çantası nasıl yerleştirilir? Malzeme yüklemenin kuralları

Sırt çantası hazırlamak basit bir iş gibi görünse de, belli kurallar çerçevesinde yapıldığında faaliyetleri derli toplu biçimde, gereksiz ağırlık taşımadan ve enerjinizi daha etkin biçimde kullanarak yapmanıza yarar. Bugünkü yazıda sırt çantası nasıl yerleştirilir, planlama ve uygulama aşamalarını paylaşıyoruz.

Sırt Çantasını hazırlamak oldukça basittir, ancak sistemli çalışmak gerekir. Mümkünse çantayı evde hazırlamak en idealidir. Eşyalarınızı temiz bir alana, örneğin yatağınıza dizebilir, acele etmeden doğru kararlar vererek çantanızı doldurabilirsiniz.

Malzeme listesi oluşturmak

Sırt çantası hazırlamanın ilk aşaması yanınıza neler alacağınıza karar vermektir. Yapacağınız etkinliğin türüne, süresine ve mevsim şartlarına göre malzemeler seçmeniz gerekir.

Çantanıza koyacağınız kamp malzemelerinin listesini hazırlamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Yıllardır kamp yaptığım halde, ufak fakat eksikliğini çekeceğim malzemeleri unutup duruyorum. Liste hazırlamak daha seçici davranıp toplam ağırlığı azaltmaya da yarıyor.

Liste oluşturmak, yanınıza neler alacağınıza kafa yormak seçici davranmanıza, böylece sırtınızda taşıyacağınız gereksiz malzemeleri evde bırakmanıza yarayacaktır. Yanınıza her şeyi almaya, sırt çantanızın kapasitesini doldurmaya şartlanmayın. Konfor arttırmaya yönelik bazı malzemelerin eksikliğini çekmek doğada olduğunuzun farkına varmanıza da yarayacaktır.

Organize olmak

Yanınıza neler alacağınıza karar verdikten sonra bunları gruplar halinde ufak taşıma torbalarına bölmek bir şey ararken bulmanıza yaradığı gibi, malzemelerin yeri belli olduğu için toparlanmanızı da hızlandıracaktır.

Bu iş için “stuff sack” olarak tabir edilen fileli taşıma torbaları ve fermuarlı hafif çantalar edinebilirsiniz. Elinizde bunlardan yoksa market ve buzdolabı poşetleri de iş görecektir. Birbiri ile alakasız malzemeleri tek bir yerde toplamayın. Eşyalarınızı sınıflandırın.

malzeme torbaları

Gruplar halinde ayırabileceğiniz malzemeler şunlardır:

  • yedek giysiler: içlik, çorap, iç çamaşırı
  • kamp mutfağı malzemeleri: ocak, kartuş, tencere, bardak, kaşık, çatal
  • gıda
  • elektrikle çalışan malzemeler: fener, pil, gps, taşınabilir şarj cihazı, kablolar, vs.
  • basit ilk yardım seti: ilk yardım ve temizlik malzemeleri

Sırt çantası hazırlamanın temel kuralları

Sırt çantasını doğru yerleştirmenin iki amacı vardır. Bunlar:

  • Eşyalarınızı ihtiyaç sırasına göre organize biçimde dağıtmak
  • Enerji kaybına ve konforsuz bir yürüyüşe neden olan sebepleri ortadan kaldırmak

olarak sıralanabilir.

sırt çantası malzeme yerleşimi

1- Çantanın taban bölümü

Sırt çantasının en altı uyku tulumunu yerleştirmek için ideal bir alandır. Bunun başlıca nedenleri uyku tulumuna en son, çadıra girdikten sonra ihtiyacınızın olması ve uyku tulumunun üzerine gelecek ağırlığın tulumu daha da sıkıştırarak yer kazanmanızı sağlaması olarak ifade edilebilir.

Çantanızın alt bölümüne koyacağınız hafif ve hacimli eşyalar, üstüne konulan ağır yükler ile birlikte sıkışacak; böylelikle alandan tasarruf etmiş olacaksınız.

Hiç uyku tulumunuzu sıkıştırma torbasını kullanmadan, çantanın en altına serbest bir biçimde yerleştirmeyi denediniz mi? Deneyin. Çantanızı tam doldurduğunuzda uyku tulumunun daha az yer kapladığını göreceksiniz. Sıkıştırma torbası hem zahmet gerektirir, hem de çantaya koyduğunuzda yanlarındaki boşluklardan etkin biçimde faydalanamazsınız. Bu şekilde 100 gram kadar da ağırlıktan tasarruf edeceğinizi göz ardı etmeyin.

Çantanın alt bölümü ile alakalı şu uyarıyı yapmadan geçmek istemiyorum. Yürüyüş esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz kafa feneri, yağmurluk veya atıştırmalık gibi malzemeleri bu bölüme yerleştirmeyin. Bunlara ihtiyaç duymanız halinde çantadan bir sürü malzeme çıkarıp tekrar yerleştirmek durumunda kalırsınız. Bu durum eşyalarınızın düşüp kaybolma riskini barındırdığı gibi, aynı zamanda aniden bastıran yağmurda eşyalarınızın ıslanmasına da neden olabilir.

2 ve 3 – Sırt Çantasının ana bölümü

En ağır eşyalarınız uyku tulumu ve yedek giysilerinizin üstünde, omurganıza yakın, merkezde ortalanmış biçimde yer almalıdır. Amaç ağırlık merkezini vücuda en yakın noktada tutmaktır. Bu sayede, attığınız her adımda sırt çantanız yaylanmayacak ve böylece fazladan enerji kaybı yaşamayacaksınız. Ayrıca ağırlık omuz askıları ve bel kolonu arasında dağıldığı için tüm yük omuzlarınıza binmeyecek.

Ağır eşyalarınızı ortalayarak, sırtınıza yakın yerleştirdikten sonra yanda kalan boşlukları diğer hafif eşyalarınızla doldurun.

4- Üst kapak

Sırt çantanızın üst kapağını gps, yedek pil, atıştırmalık gıda gibi sıkça ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler için kullanın.

5- Bel kolunundaki cepler

Bel kolonu cebinde cep telefonu, çakı, düdük ve fener gibi acil durumlarda kullanacağınız eşyaları bulundurun. Çeşitli yaralanmalar yaşadığınızda, bir yerde sıkışıp kaldığınızda çantayı sırtınızdan çıkaramayabilirsiniz. Bu tip durumlarda bel kolonu cebinde bulunduracağınız bu gereçler hayatınızı kurtarabilir.

Çantanın dışı

Mecbur kalmadıkça çantanın dışına ağır eşyalar asmayın. Ağır eşyalar iyi sabitlenseler dahi, her adım attığınızda çantanın zıplamasına, sağa sola kaymasına neden olacaklardır. Bu durum konforsuz bir yürüyüşe neden olacağı gibi, aynı zamanda her adımda sizi geriye çekip enerji kaybetmenize de yol açacaktır. Çantanın en altındaki sıkıştırma kayışlarını kullanarak matınızı sabitleyebilirsiniz. Çadırınızı çantanın içine yerleştirmenizi tavsiye etmiştik. Bir sebepten ötürü bu mümkün görünmüyorsa, çadırı torbası olmadan, serbest bir şekilde çantanıza yayarak yerleştirin. Bu sayede 200 gram kadar ağırlık tasarrufu da yapabilirsiniz.

Son söz

10 yıl öncesine kadar, yani bu site henüz ortada yokken, doğada berduş gibi dolanıyordum. Bu siteyi kurmadan önce neyin nasıl olduğuyla ilgili bilgi alabileceğim hiçbir Türkçe kaynak yoktu. Yabancı bloglardan ve o zamanlar Avrupa ve Amerika'da yeni yeni yüklenmeye başlayan Youtube videolarından bir şeyler öğrenip kendimi geliştirmeye çalıştım. Bu bilgileri elde etmek de tek başına bir işe yaramıyordu. Çünkü anlatılan malzemeler ülkemizde bulunmadığı gibi, alışkanlıklar da farklıydı.

North Face Alteo 35 sırt çantası
2009 yılından bir görüntü. 35 litrelik çanta 70 litre doldurulmuş, istikamet Kaz Dağları

O yıllara dair aklımda kalanlar, doğada gördüğüm güzelliklerden çok, yürüyüş esnasında sızlandığım anılardan oluşuyor. Neyse ki bu siteyi oluşturmanın verdiği gazla durumu tersine çevirdiğimi söyleyebilirim.

Husky Sulphur Sırt Çantası
2010 veya 2011 yılı. 70 litre de bana az gelmiş !

Kamplı uzun mesafe yürüyüşlerinde eskiden ortalama 25 kilo olan yükümü bugünlerde su ve gıda dahil 6 kiloya kadar düşürdüm. 35-40 litre kapasite yetiyor da artıyor. Aklımda yer etmiş, çantadan hiçbir malzemenin sallanmasına tahammül edemiyorum.

sırt çantası
2020 yılı.

Bu işlere yeni başladıysanız, sitede benim bile varlığını unuttuğum, işinize çok yarayacak yazılar var. Siteyi sık kullanılanlara ekleyip, sosyal medyadan Outdoor Haber'i takip ederseniz sevinirim. İyi faaliyetler!

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Sırt Çantası nasıl yerleştirilir? Malzeme yüklemenin kuralları” üzerine 6 yorum

  1. Decatlon dan aldığım çantada sırtta üzerinde damla iconu olan bir yırtmaç var ve çanta fotolarında o yırtmaca bir hortum giriyor çanta içine,; edir, o ne işe yarar…

    Yanıtla
  2. Su alım hortumu çok önemlidir. Hayat kurtarır. Yürürken falan su içmenizde kolaylık sağlar. Su şişesi cepleri çantada olmazsa olmazdır. Eğer yoksa atın çöpe gitsin. Bu ikisi için şekli inceleyin…
    Ne* Öndeki halkalar mı? Kazma bağlama perlonları galiba bilmiyorum. zaten gereksiz önemsiz teferruattır. Hiç kullanmıyoruz :)))

    Yanıtla
  3. Çanta yerleştirme önemli bir nokta bence. Her faaliyete çıktığımızda özellikle kamp mutfağı ve yiyeceklerin fazla yer kaplaması nedeniyle yerleştirme sorunu yaşıyoruz. Planlı bir şekilde yerleştirirsek elbette sorun olmuyor birde liste tutmanın faydası var. Her faaliyette malzeme listesi yaparsak faydalı olacaktır. Tulumu torbasız koymayı denemedim ama mantıklı geldi evde bir deneyeceğim bakalım yer tasarrufu sağlayabiliyormuyum.

    Yanıtla

Yorum yapın