Testis Kanseri ve Bisiklet Sürmek Arasında Bağlantı Var mı?

Bisikletçi Ivan Basso’nun testis kanseri olduğunu açıklaması, akıllara Lance Armstrong’un yıllar boyunca bu hastalıkla mücadelesini getirdi. Dünyanın en iyi bisikletçilerindeki testis kanseri vakası bir tesadüf olabilir mi, yoksa bisiklet yarışlarındaki rekabetle ilgili bir şey mi erkeklerin hastalık riskini artırıyor?

Armstrong gibi, Basso da daha önce Tour de France'ı ilk 10'da bitirdi. Ayrıca, Armstrong gibi, Basso da doping yaptığını kabul etti ve spordan birkaç yıl men edildi.

Bu benzerliklere rağmen uzmanlar, iki vakanın en olası nedeninin yaş olduğunu söylüyor: Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, testis kanseri çoğunlukla 20 ila 39 yaş arasındaki erkekleri etkiliyor. Armstrong teşhis edildiğinde 25 yaşındaydı. Basso'ya ise 37 yaşında teşhis kondu.

New York, Buffalo'daki Roswell Park Kanser Enstitüsü'nde onkoloji profesörü olan Dr. Thomas Schwaab, “İki sporcunun tek ortak yanı yaşları” dedi. Schwaab, “Genel olarak atletik sporlar ile bisiklete binme arasında testis kanseri görülme sıklığı açısından bir bağlantı yok” dedi.

Bazı insanlar tek seferde saatlerce bisiklet üzerinde oturmanın testis kanseri riskini biraz etkileyebileceğini düşünse de, Schwaab, sele üzerinde oluşan baskının testisler yerine perine (üreme organları ile anüs arasındaki alan) üzerinde olduğunu belirtti.

Ayrıca bisikletçilerin kullandığı ilaçlar ile testis kanseri arasında da bir bağlantı bulunamadı. Schwaab, bisikletçilerin aldığı ilaçların çoğunun hormon üretimini etkilemekten ziyade vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin miktarını artırmayı amaçladığını söyledi.

İyi haber şu ki, testis kanseri erken yakalanırsa çok iyi bir tedavi çözümüne sahip. Schwaab, “Çoğu testis kanseri eğer yeterince erken teşhis edilirse, testisin zamanında çıkarılması tam bir tedaviye yol açacaktır” dedi ve ekledi “Armstrong vakasının gösterdiği gibi, kanser daha sonraki aşamalarda teşhis edildiğinde bile, hastalık genellikle tedavi edilebilir.”

Journal of Men's Health'te yayınlanan bir 2014 araştırması, bisiklete binme ve erkeklerde prostat kanseri riski arasında olası bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Ancak araştırmacılar, bisiklet sürmenin erkeklerin artan kanser riskine neden olup olmadığından emin olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın