Tur çantasından çok fazla bir beklentim yoktu. En çok önem verdiğim konu, 40 litrelik sırt çantasına sığdırdığım kamp yükünü içine alacak kapasitede olması, üzerinde durduğum ikinci konu ise heybenin bisikletin bagaj demirine asılmasıydı. Araştırma yaparken, hafiflik, su geçirmezlik, çıkarılıp omuzda taşınması, nasıl açılıp kapandığı gibi detaylara takılmadım. Malzemelerimi sığdırayım, bir de seyir halindeyken bisikletten fırlayıp düşmesin istedim, o kadar.
Bir tekstil cenneti olan Türkiye'den bir tane bile doğa sporu malzemesi üreticisi çıkmaması hep garibime gitmiştir. İplik üretiminden dokuma tezgahlarına, boyahaneden konfeksiyona varana dek, tekstil üretiminde tam entegre bir kaç ülkeden biri olduğumuz halde, bu alanda bir tane bile dünya markamız olmaması sizce de tuhaf değil mi? Bisiklet alanında aksesuar üreten birkaç ufak firma olduğu duyunca, çorbada tuzum olsun, kim bilir belki de iyi bir şey çıkar, bu sitede yazar duyururum diye Semçanta isimli firmayı tercih ettim.
Semçanta'nın Baykuş ismini verdiği çanta, kendi sitelerinde ve N11 gibi platformlarda “Yaklaşık 40 lt kapasitelidir. Ürün ana bölme ölçüleri; 29x40x12 cm'dir.” diye satılıyordu. Bisikletin bagaj demirine asılabilen bu çantadan bir çift sipariş verdim. “40 litre” yazmasına güvenip, santimetre cinsinden verilen ölçüleri çarpmak hiç aklıma gelmedi.
Bir çantanın litre cinsinden hacmi nasıl hesaplanır? Semçanta Baykuş aslında kaç litre?
Yanlış hatırlamıyorsam bu bilgiyi ilkokul matematik derslerinde öğrenmiştim. Yükseklik x Genişlik x Uzunluk şeklinde basit bir hesabı var.
40 santimetre x 12 santimetre x 29 santimetre = 13.92 litre yapar
Hadi 1 litre hacim de öndeki cebe ekleyelim, şimdi ne yaptı? 13.92 + 1 litre = 14.92 litre
Bunu iki çanta ile çarpalım 14.92 litre x 2 çanta = 29.84 litre
Şimdi bu çanta “yaklaşık 30 litre” tanımına mı daha çok uyuyor, yoksa “yaklaşık 40 litre” tanımına mı?
Kafamın tasını attıran olay
Ekim ayında Tolga ile beraber 5 gün süren kısa bir tura çıktık. Deniz seviyesinde başladığımız turda, 2600 metreye, Kızlarsivrisi Dağı'nın hemen yanı başına kadar bisikletle yükseldik. Tura yönelik malzeme hazırlığımı Tolga Ankara'dan yola çıkınca yapmaya başladım.
40 litrelik sırt çantama sığan malzemelerin ancak yarısından biraz fazlası çantaya sığınca çok şaşırdım. Semçanta'nın web sitesindeki ürün bilgilerini tekrar okudum. 40 litre olduğu yazan çantanın santimetre cinsinden verilen ölçülerini hesaplayınca 27 küsür litre yaptı. Cetveli elime alıp bir de kendim ölçtüm. Ölçüler doğruydu fakat çanta değil 40 litre, 30 litre bile kapasiteye sahip değildi. 24 Ekim 2020 tarihinde ürünü satın aldığım N11 sayfasına durumu bildirir yorum bıraktım.
Aradan yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen, bu süre zarfında ne bir kişi “kusura bakma arkadaş, yanlış hesaplamışız” yazdı, ne de arayıp soran oldu. Çanta halen 40 litre olduğu iddiasıyla satılmayı sürdürüyor.
4 ay boyunca hiç kimseden ses çıkmayınca, Semçanta Facebook sayfasına yazdım. Orada lütfedip bir şeyler yazdılar.
Çantanın esneyeceğini, şişeceğini iddia ettiler. Hayır, çanta kesinlikle esnemiyor. Ben diyeyim Tır brandası, siz deyin ilkokul çantası kıvamında, kazık gibi bir kumaş kullanılmış. Yarım santim bile esnemiyor.
Çanta kapasitesi kum testi ile hesaplanırmış. Çantanın içine aynı boyda 10 litrelik Erikli su şişesi koydum, yer kalmadı. Eh be kardeşim, müşteriyle doğru biçimde iletişim kurmak yerine zeytinyağı gibi üste çıkmayı tercih ettiniz. Kriz yönetimi nedir, zerre kadar bilginiz yok. Bir inat, bir Murat, hafta başı gidip bu çantaya “kum testi” yapmayana Çağatay demesinler. Kum testi yaptıktan sonra yazıyı güncelleyeceğim.
Bisiklet heybelerinde bu durumu nerdeyse çoğu yerli marka yapıyor. Benim size tavsiyem instagram üzerinden satış yapan ve bu işin hakkını veren bir yerli üretici olduğunu düşündüğüm anunnaki_bisiklet_cantalari sayfasını da incelerseniz güzel bir inceleme olabilir.
Yerli malı diye destek veriyoruz ancak bizim yerli malları kendilerini hiç geliştirme ihtiyacı duymuyor. Müşteriyle nasıl konuşulur, bir ürün nasıl pazarlanir, problem durumunda profesyonel olarak nasıl davranılır… gibi gibi… Yok bunlar. Tek dert ürünün satılması, sonrası boşluk.
Hocam ben de Microsoft gibi kurumsal bir yaklaşım beklemiyorum, ancak ortada bir sorun var. Düşün tura çıkacaksın, “40 litre yeter” diye yazana güvenip çanta sipariş ediyorsun ve çanta 30 litre bile çıkmıyor. Gördüğün gibi meyve kasasıyla idare ettim. Allahtan bir başka 40 litrelik çanta vardı da https://www.outdoorhaber.com/bisiklet/btwin-500-bisiklet-heybesi-incelemesi farkı gözümüzle gördük, yoksa kendimden şüphe ederdim.
Hocam bu ve benzeri olaylar o kadar çok ki insanların yerli malından kaçması yada şüpheyle bakması son derce normal.
Bunun bir büyüğünü çıkarmışlar. Ölçüleri hesapladım, 42 litrelik çantayı 50 litreye yuvarlamışlar. Çok enteresan bir olay. Yanıltıcı bilgi vermeye ne gerek var anlamadım. Yaz bunun küçüğü 30 litredir, büyüğü 42 diye, bitsin gitsin. Alacak adam gene alır. Bu durumda millet Decathlon’a gitmesin de ne yapsın?