Semçanta 40 Litre Bisiklet Heybesi 28 Litre Çıktı

Geçtiğimiz yaz aylarında bisiklet turu yapmaya karar verince, elimde eksik tek malzeme olan bisiklet heybesi satın almaya karar verdim. Başta Vaude, Ortlieb gibi markalara niyetlensem de, tur çantası üreten yerli firmalar olduğunu duyunca bunlardan birini denemeye karar verdim. En nihayetinde Semçanta’nın Baykuş modelini satın aldım.

Tur çantasından çok fazla bir beklentim yoktu. En çok önem verdiğim konu, 40 litrelik sırt çantasına sığdırdığım kamp yükünü içine alacak kapasitede olması, üzerinde durduğum ikinci konu ise heybenin bisikletin bagaj demirine asılmasıydı. Araştırma yaparken, hafiflik, su geçirmezlik, çıkarılıp omuzda taşınması, nasıl açılıp kapandığı gibi detaylara takılmadım. Malzemelerimi sığdırayım, bir de seyir halindeyken bisikletten fırlayıp düşmesin istedim, o kadar.

Bir tekstil cenneti olan Türkiye'den bir tane bile doğa sporu malzemesi üreticisi çıkmaması hep garibime gitmiştir. İplik üretiminden dokuma tezgahlarına, boyahaneden konfeksiyona varana dek, tekstil üretiminde tam entegre bir kaç ülkeden biri olduğumuz halde, bu alanda bir tane bile dünya markamız olmaması sizce de tuhaf değil mi? Bisiklet alanında aksesuar üreten birkaç ufak firma olduğu duyunca, çorbada tuzum olsun, kim bilir belki de iyi bir şey çıkar, bu sitede yazar duyururum diye Semçanta isimli firmayı tercih ettim.

Sem Çanta

Semçanta'nın Baykuş ismini verdiği çanta, kendi sitelerinde ve N11 gibi platformlarda “Yaklaşık 40 lt kapasitelidir. Ürün ana bölme ölçüleri; 29x40x12 cm'dir.” diye satılıyordu. Bisikletin bagaj demirine asılabilen bu çantadan bir çift sipariş verdim. “40 litre” yazmasına güvenip, santimetre cinsinden verilen ölçüleri çarpmak hiç aklıma gelmedi.

Semçanta kapasite

https://web.archive.org/web/20200930165745/https://www.semcanta.com/index.php?route=product/product&product_id=43

Bir çantanın litre cinsinden hacmi nasıl hesaplanır?  Semçanta Baykuş aslında kaç litre?

Yanlış hatırlamıyorsam bu bilgiyi ilkokul matematik derslerinde öğrenmiştim. Yükseklik x Genişlik x Uzunluk şeklinde basit bir hesabı var.

Semçanta

40 santimetre x 12 santimetre x 29 santimetre = 13.92 litre yapar

Hadi 1 litre hacim de öndeki cebe ekleyelim, şimdi ne yaptı? 13.92 + 1 litre = 14.92 litre

Bunu iki çanta ile çarpalım 14.92 litre x 2 çanta = 29.84 litre

Şimdi bu çanta “yaklaşık 30 litre” tanımına mı daha çok uyuyor, yoksa “yaklaşık 40 litre” tanımına mı?

Kafamın tasını attıran olay

Ekim ayında Tolga ile beraber 5 gün süren kısa bir tura çıktık. Deniz seviyesinde başladığımız turda, 2600 metreye, Kızlarsivrisi Dağı'nın hemen yanı başına kadar bisikletle yükseldik. Tura yönelik malzeme hazırlığımı Tolga Ankara'dan yola çıkınca yapmaya başladım.

Semçanta ve Decathlon heybe
Her iki çanta da 40 litre kapasiteli olduğu iddiasıyla satılıyor. Sizce hangisi gerçekten 40 litre kapasiteli? Btwin 500 Bisiklet Heybesi İncelemesi sitede.

40 litrelik sırt çantama sığan malzemelerin ancak yarısından biraz fazlası çantaya sığınca çok şaşırdım. Semçanta'nın web sitesindeki ürün bilgilerini tekrar okudum. 40 litre olduğu yazan çantanın santimetre cinsinden verilen ölçülerini hesaplayınca 27 küsür litre yaptı. Cetveli elime alıp bir de kendim ölçtüm. Ölçüler doğruydu fakat çanta değil 40 litre, 30 litre bile kapasiteye sahip değildi. 24 Ekim 2020 tarihinde ürünü satın aldığım N11 sayfasına durumu bildirir yorum bıraktım.

Semçanta yorum

Aradan yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen, bu süre zarfında ne bir kişi “kusura bakma arkadaş, yanlış hesaplamışız” yazdı, ne de arayıp soran oldu. Çanta halen 40 litre olduğu iddiasıyla satılmayı sürdürüyor.

Semçanta Baykuş Heybe
Tur boyunca heybeye sığmayan malzemelerimi meyve kasasında taşıdım.

4 ay boyunca hiç kimseden ses çıkmayınca, Semçanta Facebook sayfasına yazdım. Orada lütfedip bir şeyler yazdılar.

Semçanta Facebook yazışma

Çantanın esneyeceğini, şişeceğini iddia ettiler. Hayır, çanta kesinlikle esnemiyor. Ben diyeyim Tır brandası, siz deyin ilkokul çantası kıvamında, kazık gibi bir kumaş kullanılmış. Yarım santim bile esnemiyor.

Çanta kapasitesi kum testi ile hesaplanırmış. Çantanın içine aynı boyda 10 litrelik Erikli su şişesi koydum, yer kalmadı. Eh be kardeşim, müşteriyle doğru biçimde iletişim kurmak yerine zeytinyağı gibi üste çıkmayı tercih ettiniz. Kriz yönetimi nedir, zerre kadar bilginiz yok. Bir inat, bir Murat, hafta başı gidip bu çantaya “kum testi” yapmayana Çağatay demesinler. Kum testi yaptıktan sonra yazıyı güncelleyeceğim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Semçanta 40 Litre Bisiklet Heybesi 28 Litre Çıktı” üzerine 5 yorum

  1. Bisiklet heybelerinde bu durumu nerdeyse çoğu yerli marka yapıyor. Benim size tavsiyem instagram üzerinden satış yapan ve bu işin hakkını veren bir yerli üretici olduğunu düşündüğüm anunnaki_bisiklet_cantalari sayfasını da incelerseniz güzel bir inceleme olabilir.

    Yanıtla
  2. Yerli malı diye destek veriyoruz ancak bizim yerli malları kendilerini hiç geliştirme ihtiyacı duymuyor. Müşteriyle nasıl konuşulur, bir ürün nasıl pazarlanir, problem durumunda profesyonel olarak nasıl davranılır… gibi gibi… Yok bunlar. Tek dert ürünün satılması, sonrası boşluk.

    Yanıtla
  3. Hocam bu ve benzeri olaylar o kadar çok ki insanların yerli malından kaçması yada şüpheyle bakması son derce normal.

    Yanıtla
    • Bunun bir büyüğünü çıkarmışlar. Ölçüleri hesapladım, 42 litrelik çantayı 50 litreye yuvarlamışlar. Çok enteresan bir olay. Yanıltıcı bilgi vermeye ne gerek var anlamadım. Yaz bunun küçüğü 30 litredir, büyüğü 42 diye, bitsin gitsin. Alacak adam gene alır. Bu durumda millet Decathlon’a gitmesin de ne yapsın?

      Yanıtla

Yorum yapın