Moon Meteor X Auto Pro Bisiklet Farı İncelemesi

Geçtiğimiz ay bisikletim için iyi bir ön far almaya karar verince, değişik marka ve model bisiklet farlarını incelemeye başladım. Bisikletlerde kullandığımız aksesuarların başında gelen ön/arka far ya da aydınlatmalar, diğer bir çok malzeme gibi sayısız alternatifleriyle karşımıza çıkıyor.

Birkaç kullanımdan sonra arıza yapan, montaj parçaları kırılan ya da bataryası biten Çin malı uyduruk ürünleri eledim. Geriye Topeak, Fenix, Cateye ve Moon gibi iyi markalar kaldı. Fenix markasını da uçuk fiyatları nedeniyle eledim. En nihayetinde Moon Meteor-X pro modelinde karar kıldım ve satın aldım. Bu alanda öne çıkan markalardan biri olan Moon, 18 yıldır faaliyet gösteren Amarikalı bir bisiklet aydınlatması üreticisi. Aslında Moon’un outdoor kullanımına yönelik kafa lambaları da mevcut, ancak ülkemizde satışı yok. Markanın bisiklet farları ülkemizde oldukça popüler.

Moon Meteor X Auto Pro

Teknik Özellikler

İlk olarak teknik özellikleriyle başlayalım. Meteor X yüksek modda 600 lümenlik bir aydınlatma kuvveti sunuyor. Bu ışık şiddetinin zifiri karanlıkta bile oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim. Bunun haricinde 300 lümen ve 150 lümenlik iki sabit modu daha bulunuyor. Ayrıca biri sos modu olmak üzere, 4 farklı da çakarlı kullanım sunan seçenekleri bulunuyor. Bunlar da sırasıyla (sos modu hariç) 100, 300 ve 700 lümen ışık veriyor. 700 lümenlik çakar modu, daylight olarak geçiyor ve gündüz kullanımı için.

Fotoğrafları incelerseniz, 150 ve 300 lümen olan sabit modların da gayet iyi aydınlatma sağladığını görebilirsiniz. Bu anlamda ben fardan memnun kaldım. 84 derece aydınlatma açısı gerekli görünürlüğü fazlasıyla sağlıyor. Öte yandan 600 lümenlik yüksek modda 120 metrelik bir aydınlatma mesafesine sahip.

Batarya Kapasitesi

Batarya tam şarjlı iken modların kullanım süreleri şu şekilde:

  • Yüksek 600 lümen: 2 saat
  • Orta 300 lümen: 3,5 saat
  • Düşük 150 lümen: 6 saat 15 dakika

Ayrıca flash modlarında da 18 saatle 57 saat arasında bir kullanım ömrü sunuyor. 300 lümenlik sabit modun kullanım süresi karanlık gece sürüşleri yeterli. Bu sürelerin üreticinin verdiği değerle örtüştüğünü de ekleyeyim. Ayrıca Meteor-X pro’yu üzerinde bulunan sensör sayesinde hava karardığı zaman otomatik olarak yanacak şekilde de kullanabiliyorsunuz.

Kullanım Özellikleri

Açma/kapama, modlar arasında geçiş ve karanlık sensörünü aktif hale getirme gibi tüm işlemler farın üzerinde bulunan tek bir düğme ile yapılıyor. Bu başlangıçta biraz karışık gibi gelse de, kullanım kılavuzunda tüm detayları ile anlatılmış. Öte yandan ürünün mode memory özelliği ile cihazı açtığınızda en son kullandığınız modda açılıyor.

Moon Meteor X Pro

Farın en beğendiğim özelliklerinden biri de bataryası. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere bu ürünün bataryası ömrünü tamamladığında kolayca değiştirilebiliyor. Üstelik 1600 mah kapasitesindeki bu pil, bulunması zor bir batarya da değil. Bu bence önemli bir özellik. Çünkü kullanım sıklığınıza bağlı olarak değişmekle birlikte bu tür aydınlatmaların bataryaları genelde 2-3 yılda ömrünü tamamlıyor. Eğer Moon Meteor-X pro’da olduğu gibi farınız batarya değişimine imkan vermiyorsa, elinizdeki sapasağlam malzeme bir anda çöp oluyor. Bu modelde ise ürünü aldıktan sonra batarya değiştirerek yıllarca kullanabilirsiniz. Bu batarya değişim özelliği Moon’un bir çok modelinde mevcut.

Moon Meteor X Pro

Ürünün bir diğer (bence çok önemli) özelliği ise şarj olurken de kullanabilmeniz. Bu, yanınızda powerbank olması durumunda kullanım süreleriyle kısıtlanmaksızın farın yanması anlamına geliyor. Aynı zamanda, dalgınlığa gelip şarj etmeden sürüşe çıktığınızda yanına harici bir güç kaynağı almanız yeterli. Bu arada bataryanın tamamen boşken 2,5 saatte tam şarj olduğunu söyleyeyim. Pil dolunca akımı kesen sistemi de eklemişler.

Malzeme Kalitesi ve Montaj Şekli

Oldukça kompakt bir yapıda olan farın gövdesi alüminyum malzemeden üretilmiş. Bu sağlamlık hissi uyandırıyor. Ayrıca IPX4 seviyesinde su geçirmezliği var. Bu her yönden gelen su sıçramalarına dayanıklı olduğu yani yağmurda kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Moon Meteor X Pro

Gidona montajı kutu içeriğinde bulunan çok pratik ve sağlam bir braket ile yapılıyor. Bu braketi gidonda istediğiniz yere sabitledikten sonra farı kızak üzerinde sabitleyip yandaki ufak düğmeye basarak da kolayca braketten ayırabiliyorsunuz. Far takılı iken oldukça sarsıntılı bir kullanım yaptığımı da söyleyeyim. Özetle montaj mekanizması sağlam ve stabil. Bunun yanı sıra ayrıca satın alabileceğiniz kask braketi ile farınızı kaskınızın üzerinde de kullanabiliyorsunuz. Harici olarak satın alabileceğiniz diğer bir aksesuar da kablolu uzaktan kumanda. Son olarak ürünün ağırlığının 85 gram olduğunu belirteyim. Yani oldukça hafif.

Maliyet

Gelelim ürünün fiyatına. Piyasada 300-350 lira (Nisan 2021) bandında değişen bir tutara satılıyor bu far. Evet 25 liraya dahi ön aydınlatma bulunabiliyorken pek de ucuz sayılmaz ama parasının karşılığını verdiğini söyleyebilirim. Bisikletinizi karanlıkta da kullanıyorsanız ön ve arka aydınlatmalarınız çok önemli ekipmanlar haline geliyor.

Sonuç

Sonuç olarak akşam hava karardıktan sonra da bisiklet kullanıyorsanız ve sizi yarı yolda bırakmayacak, yeterli aydınlatma gücüne sahip bir ön far arıyorsanız, Moon Meteor-X Pro’yu değerlendirmenizi öneririm. Fiyat performans olarak sizi üzmeyecek ve uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz bir ön farınız olmuş olur. Bütçeniz el veriyorsa, yine Moon markasının Vortex Pro 1100 ve Vortex Pro 1300 modellerine de göz atabilirsiniz. Bu rakamın daha altında bir bütçem var derseniz de 400 lümenlik Moon Meteor gayet iş görür bir ön aydınlatma.

Sorularınız ya da eklemek istedikleriniz varsa aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

  • 7/10
    Aydınlatma gücü - 7/10
  • 7/10
    Pil ömrü - 7/10
  • 6.5/10
    Kasa - 6.5/10
  • 8/10
    Boyut ve ağırlık - 8/10
  • 8/10
    Fiyat Performans - 8/10
7.3/10

Özet

Yaklaşık 45 dolara mal olan bu far, kurların yüksek olmasından ötürü kulağa biraz pahalı gelebilir, ancak gerek aydınlatma gücü gerekse malzeme kalitesi açısından düşünüldüğünde normal bir fiyata sahip olduğunu düşünüyorum. Aydınlatma ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacak, değiştirilebilir pili sayesinde yıllar boyunca size eşlik edecek bir bisiklet farı.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın