Bisiklette Vites Değiştirmek

Bisiklet sürerken vites değiştirmek zamanlama ve ileride olacakları kestirme ile alakalıdır. Bisiklet sürerken vites değişimine ihtiyaç duymadan önce vites değiştirmek; böylece hız kaybetmemek amaçlanır.

Vites değişimi hız, yol eğimi, zemin ve hatta rüzgar yönüne bağlı yapılır. Vites değişiminde amaçlanan, mevcut şartlarda ideal ritimde (kadans) pedal çevirmeyi sürdürmektir. Pedal devri düz yollarda genellikle dakikada 70-80 kere, tırmanışlarda daha az, sele dışı sürüşlerde ise en düşük devirde gerçekleşir. Aslında bu biraz da kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bazı sürücüler yüksek kadansta daha rahat sürüş gerçekleştirirken, bazıları da düşükte rahat ederler. Optimum olan yüksek viteste verimsiz pedal basmamak veya düşük viteste gerektiğinden hızlı pedal çevirmemektir.

Doğru vites seçimi

Vitesleri etkin bir biçimde kullanmak sürüş verimi açısından önemlidir. Zincirler doğrusal çalıştıklarında, ayaklarınızdan tekerlere olan güç iletimini en verimli şekilde sağlarlar. Bu aynı zamanda zincir ve aktarma organlarındaki dişlilerin daha az aşınması için de gereklidir.

doğru vites seçimi
Doğru vites seçimi

Yanlış vitesle ilerlemek aktarma organları ve zincirleri erken aşındıracağı gibi, daha da önemlisi gücünüzü boşuna harcamanıza neden olur.

Yanlış vites seçimi
Yanlış vites seçimi yüzünden zincir doğrusal hareket etmiyor. Buna bağlı olarak daha çok sürtünme oluştuğu için güç kaybı ve parçalarda aşınma meydana geliyor.

Zincir, aynakol ve kaset arasında doğrusal konumlandığı zaman en verimli şekilde çalışır. En büyük aynakol dişlisi ile en büyük kaset dişlisi ve en küçük aynakol dişlisiyle en küçük kaset dişlisi gibi vites kombinasyonlarını kullanmayın. Elde etmek istediğiniz oranlara daha iyi (daha doğrusal) kombinasyonlarla da ulaşılabilir.

Tırmanışa başlarken koşulları iyi analiz edip, aynakol dişlisi seçimi yapmanız, sürüş esnasında temponuzun bozulmaması için önemlidir. İdeal olan tırmanış esnasında vitesleri kasetlerden ayarlamanızdır. Yanlış aynakol seçimi yaparak ilerlemeye çalışır, vites düşürmek için başka kaset dişlisi kalmaz ve aynakol küçültürseniz ritminiz tamamen bozulacaktır.

sele üstü sürüş
Sele üstü sürüş yaparken vites değiştirmek risklidir. Zincir atar veya koparsa yaralanmayla sonuçlanabilecek kazalar yaşanabilir.

Doğru vites kullanımı ile ilgili ipuçları

  • Tamamen durmadan önce vites küçültün. Böylece tekrar hareket ettiğinizde eklemlerinize daha az yük binecek ve daha çabuk hızlanacaksınız.
  • Vitesleri yalnızca pedal çevirirken değiştirin. Böylece aktarma organları daha sağlıklı çalışacak, zincir atması gibi sorunlar azalacaktır.
  • Vites değiştirirken pedallara uyguladığınız gücü azaltın. Çevirmeyi sürdürün, ancak değişim esnasında daha az güç uygulayın. Bu durum zincir kopmasının başlıca nedenlerindendir.
  • Sele üstü (ayakta) sürerken mecbur kalmadıkça vites değiştirmeyin. Zincir kopması durumunda büyük olasılıkla dengenizi kaybedip düşeceksiniz.
  • Aynakol dişlisi ve kaset dişlisini aynı anda küçültmeyin.Bu durum zincirin atmasına neden olabilir. Aniden vites küçültmeniz gerekirse, ilk olarak daha küçük aynakol dişlisine geçin.
  • Vites (150 km.) ve zincir (250 km.) bakımını ihmal etmeyin. İyi bir ustaya danışmanın yanı sıra, zincir ve vites ayalarını kendi başınıza yapmayı öğrenin.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Bisiklette Vites Değiştirmek” üzerine bir yorum

Yorum yapın