Doğada kamp yaparken kişisel temizlik

Doğa’da temizlik maalesef bir çoğumuzun “doğal olan temizdir” algısıyla gözardı ettiği çok önemli bir konudur. Her ne kadar gittiğimiz ortamlar doğal, temiz ortamlar olsa da, vücudumuzun alışkın olmadığı birçok bakteri ve parazit barındırırlar. Bu bakteri ve parazitlerin kaynağı canlı hayvanlar, hayvan dışkıları, hayvan leşleri ve çürümüş bitkiler olabilmektedir.

İçinde bulunduğumuz dönemde yaşananlar gösterdi ki, doğa insanoğlu için ölümcül olabilecek bir çok bakteri ve virüs barındırmaktadır. Yakın geçmişte yaşanan SARS ve şimdi yaşadığımız Covid-19 salgını, değişik hayvan türlerinde mutasyona uğrayıp insana geçen virüsler olduğunu kanıtladı. Tehlikeler virüslerle de sınırlı değil. Örneğin halk arasında “et yiyen bakteri” olarak bilinen nekrotizan fasiit gibi en iyi ihtimalle uzuv kaybıyla neticelenen bir çok tehlike doğada sinsice bekliyor. Bu tehlikelerle aramıza mesafe koymanın tek yolu kişisel hijyen ve temizlik.

Yukarıda bahsi geçen “et yiyen bakteri” ile ilgili çeşitli güncel haberler:

https://www.newsweek.com/flesh-eating-bacteria-necrotizing-fasciitis-man-leg-surgery-health-disease-alabama-1449500

https://www.wvlt.tv/content/news/Man-gets-flesh-eating-bacteria-during-camping-trip-512880321.html

https://www.blueridgeoutdoors.com/newswire/outdoor-updates-flesh-eating-bacteria-increase/

Doğada Kişisel Hijyen

Bakteri, parazit ve virüsleri vücudumuza en çok ağız yolu ile ve genital bölgelerimizden alırız. Ellerimizi ne sıklıkla temizleyip dezenfekte ediyoruz? Birçoğumuz tuvaletten sonra ellerini yıkıyor. Tuvalet ihtiyacımızı gidermeden önce de ellerimizi temizlemenin önemi çok büyüktür.

Kişisel hijyenin yeterli olmaması başta ishali tetikler. Dağda ishal hoş olmadığı gibi, kötü sonuçlanabilecek ciddi bir hastalıktır.

Bağırsaklarda normal şartlarda bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler insan vücudunda herhangi bir hastalığa neden olmamaktadır. Bu bakteriler bağırsak florası diye adlandırılır. Çeşitli sebeplerle faydalı bakteriler azaldığında bağırsaklarımız doğada bulunan bakterilere karşı savunmasız kalacağından ishal kaçınılmaz olur.

Eğer dağda veya faaliyete gitmeden kısa bir süre önce antibiyotik kullandıysanız kişisel hijyene iki kat dikkat göstermeniz gereklidir.  Antibiyotik kullanımı sonucu bağırsak florasında azalma olduğundan, patojen yani ishal yapıcı bakterilerin çoğalmasına neden olur, bağırsaklar savunmasız kalır; böylelikle hastalık ortaya çıkar.

Kirli, dezenfekte edilmemiş eller temas halinde gözlerde, açık yaralarda enfeksiyona sebep olabilir.

Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

  • Doğada düzenli ellerimizi yıkıyor, dezenfekte ediyoruz.
  • Eğer birkaç günlük uzun etkinlikler yapıyorsak ıslak, sabunlu temiz havlu ile vücudumuzu siliyoruz. Çok uzun etkinliklerde fırsat bulabilirsek yıkanıyor, fırsat bulamazsak en azından saçlarımızı, koltuk altlarımızı, apış aralarımızı sabunla yıkayıp duruluyoruz (ayaklarınızı sadece su ile temizleyin. sabun kullanımı ayakların ph dengesini bozacak, mantar üreyecektir). Temizlik yaptığımız sürece zararlı bakteri ve parazitlerden korunacak, mantar üremesini engelleyebileceğiz. Böylece hem moralimiz hemde vücudumuz yoğun aktivitelere hazır olacak.
  • Dişlerimizi fırçalıyoruz.
  • Tırnaklarımızı uzun bırakmıyoruz.

Temizlik için hangi malzemeleri yanımızda taşımalıyız?

  • Kalıp sabunu bıçakla üçe bölün. Faaliyetin uzunluğuna göre birini, ikisini veya üçünü birden yanınızda taşıyın, bittikçe kullanırsınız.
  • Eller için dezenfektan jeller satılıyor. Eczane ve marketlerde bulunabilir. Su bulamadığınız durumlarda çok işinize yarar.
  • Esanssız ıslak mendil. Su bulamadığınız durumlarda ve tuvalet sonrası temizlikte çok işinize yarar.
  • Havlu. Feda edebileceğiniz eski bir havlunuzu makasla iki veya üçe bölün. Koca havluyu bir kerede kirletmek yerine, kirletebilecek 3 havluya sahip olursunuz.
  • Tuvalet kağıdı.
  • Çöp torbası. Atıkları doğada bırakmıyoruz.
İpuçları
  • Sabun bulunmadığında at kestanesi yaprakları ılık suda ezilip sabun olarak kullanılabilir. Antiseptik etkisi de vardır.
  • Odun külü hem diş macunu hem de sabun yerine kullanılabilir.
  • Çilek ile dişlerinizi ovuşturarak diş temizliğinizi yapabilirsiniz.

Elbise Temizliği

Elbiseleri temiz tutarak hem yalıtkanlık, hem de hijyen sağlamış olursunuz. Yaz aylarında mümkünse elbiseleri her gün yıkamalı, temiz ve kuru bir kat giysiyi gece giymek için saklamalısınız. Soğuk mevsimlerde sadece iç çamaşırı ve çoraplarınızı yıkamanız veya yedek taşımanız yeterlidir.

Yıkama için toz sabun veya kalıp sabun kullanabilirsiniz. El ve vücut temizliği tek başına yeterli değildir. Temiz giysiler bakteri ve mantar üremesini önleyecektir.

Ayakkabılarınızı geceden mutlaka çamurlarını temizleyin. Tabanlarını çıkararak kurumaya alın. Kuruma işlemini hızlandırmak istiyorsanız ayakkabıların içine gazete kağıdı yerleştirebilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın