Ankara’da Bir Tabiat Harikası: Yünlü Yaylası

Geçtiğimiz yılın kış aylarında Yünlü Yaylası’nda harika bir gün geçirdik. Bildik yürüyüş rotasının yanı sıra keşfedilecek onlarca patikasıyla oldukça hoş ve hatta bazen zorlu bir “doğa yürüyüşleri bölgesi” olan Yünlü Yaylası Ankara’dan sadece iki saat uzakta sizi bekliyor.

Ankara’ya iki saat uzaklıktaki Yünlü Yaylası aslında Bolu-Ankara il sınırında yer alıyor. Teknik olarak Bolu'da bulunduğunu söyleyebiliriz. Yünlü Yaylası hem sağlam bir yürüyüş hem de bol manzara vadediyor.

Yünlü Yaylası'na varmak için yaklaşık iki saatlik bir otomobil yolculuğu yapmak gerekiyor. Kısa bir çay molasını da hesaplarsak, iki buçuk saat sonra yayladasınız… Yayla, bölge olarak Ankara – İstanbul kara yolunda, Kızılcahamam'dan sonra. Kızılcahamam'ı 10 kilometre kadar geçtikten sonra, rampayı çıkarken yol kenarındaki cep iki saattir pencere camının arkasından seyrettiğiniz doğaya kavuşma vaktinin geldiğini müjdeliyor. Malum havalar soğuk. Yürüyüşe başlamadan önce bütün sporlarda olduğu gibi soğuk vücudunuzu yani kaslarınızı ısıtmayı ihmal etmeyin. Sonuçta doğa yürüyüşleri de zaman zaman çeşitli kas gruplarını oldukça zorladığınız aktiviteler. Oturmaktan uyuşmuş kaslarınız kendine gelince, yürüyüşe başlamak üzere yolun karşı tarafına geçin. Yaylanın içlerine doğru ilerleyen patika hemen oracıkta gözünüze çarpacak. Kaslarınızı ısıtmış olmanın faydasını daha baştan göreceksiniz. Patikanın ekimi dikçe.

yünlü yaylasında doğa yürüyüşü

Orman içinde korucuların -köylülerin oluşturduğu bu patikayı izleyerek yolumuza devam ediyoruz. Bu bölgeye yürüyüşe gelirseniz eğer, suyunuzu ihmal etmeyin. Etrafta sadece oldukça tortulu suyu olan bir kuyu var.

Daha temponuzu yeni yeni oturturken çam ormanı içine giriveriyorsunuz. Ağaçlar hemen hemen tüm güneşi kesiyor. Böyle olunca da yürüyüş boyunca değişen sıcaklık farkına uyum sağlamak için üzerinizdekileri giyip çıkararak aşırı terlemeyi ve dolayısıyla üşümeyi engellemeniz gerekebilir. Tabii bunun için de yola çıkmadan önce kat kat giyinme prensibine uymuş olmanız lazım. Gölge sıcaklığı oldukça değiştiriyor. Güneşli bölgelerde tişörtle bile gezebilirken, ağaçlar altında buzlara rastlayabilirsiniz.

Yünlü yaylası kış yürüyüşü

Yolunuza orman içinde devam edin. Ulaşmayı düşündüğümüz yer Çamkoru Milli Parkı’nın baraj gölü. Hemen küçük bir not; bu bölgede çokça yürüyüş parkuru var ve yenilerini keşfetmek olası. Bir de küçük (aslında büyük) uyarı; kaybolmanın işten bile olmadığı bu bölgeyi iyi tanımıyorsanız, mutlaka deneyimli insanlarla gidin, keşfedin buraları.

yünlü yaylasında trekking

Ekipler temposunu bulmuş devam ederken, kuş bakışı ormanın, ağaçların arasından görünen yolun, uzaklardan hayal – meyal Kızılcahamam'ın seçildiği bir tepede kısa bir seyir molası verebilirsiniz. Ama adı üstünde seyir molası. Kaslarınızın soğumasına izin vermeden yola devam etmek lazım. Tepeden inerek yola devam ettikten bir süre sonra, karşınıza iki seçenek çıkacak:

Önünüzdeki tepeyi tırmanmak ya da tepenin yamacından dolaşmak.

Tepeyi öyle ya da böyle aştıktan sonra yürüyüşün daha kolay olan ikinci kısmı başlıyor. Patikalar, Çamkoru'ya doğru hafif bir eğimle iniyor. Ama her bilinçli doğa sever gibi inişte daha dikkatli olmalısınız. Yer yer dikleşen eğim, kaygan zemin oldukça zorlu. Baraj gölüne geldiğimizde durgun gölün pırıltısı, sazların ve gökyüzünün aldığı renk, günün yorgunluğunu unutturmaya yetiyor.

Yünlü Yaylası – Aktaş Göleti Yürüyüşü

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/yunlu-yaylasi-aktas-goleti-yuruyusu.gpx”]


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın