eski su geçirmez giysi teknolojisi

Su Geçirmez Giysilerin Bağırsaktan Gore-tex’e Uzanan Tarihi

İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayan mücadelelerinden biri de kuru kalmaktır. İnsan toplulukları bulundukları ortamdan elde edebildikleri malzemelerle tarih boyunca çeşitli kuru kalma yöntemleri geliştirmiştir. Islanmayla mücadele Gore-tex gibi gelişmiş malzemelerin yükselişiyle, günümüzde de sürmektedir. Yeni teknolojileri kenara bırakıp bu kez geriye dönelim ve geçmişte bu işler nasıl yapılıyormuş bir bakalım.

Gore-tex

Gore-tex Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Gore-tex membran (zar) kullanılan giysi ve ayakkabılar sayesinde, terlediğimiz halde kuru kalmayı başarıyor, aynı zamanda yağmur gibi dış etkenlerden korunuyoruz. Gore-tex membran artık gelişiminin uç noktasına ulaşmış olsa bile, Gore firması değişik amaçlar için farklı kumaşlar üretilmeye devam ediyor.

Bugünkü yazıda Gore-tex kumaş çeşitleri hakkında bilgi verip, yapacağınız faaliyet için en uygun Gore-tex çeşidini seçmenize yardımcı olacağız.

Gore-tex logo

Gore-tex nedir?

Mazisi oldukça eski olan Gore-Tex, sportif giyim malzemelerinin yanı sıra, sağlık ve endüstriyel alanlarda da oldukça geniş bir kullanıma sahip bir çeşit zardır. Bugünkü yazımızda Gore-tex nedir, birlikte inceliyoruz.

Dağcılıkta giyim 3 katman

Dağcılıkta Giyim 3 Katman Sistemi

Üç katman giyim sistemi yüzyıllardır kaşifler, avcılar ve soğuk bölgelerde yaşayan topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Eskimoların bir sözü vardır “Terlemek ölüm demektir.” Soğuk havalarda terlediğimizde giysilerimiz ıslanır. Islak giysiler çekirdek vücut ısımızın hızla soğumasına neden olur.

AKU Trekker Lite II GTX yürüyüş trekking botu

Trekking Botu ve Yürüyüş Ayakkabısı Seçimi

Bot ve yürüyüş ayakkabısı seçerken, aslında en önemli yürüyüş malzemesini satın aldığınızı unutmayın. Doğru botu seçtiğinizde tüm dünyayı dolaşabilecek gibi hissedeceksiniz. Yanlış ayakkabıyı seçtiğinizde ise, ayağınızda meydana gelen yaralanmalar neticesinde, 5 kilometrelik bir yürüyüş size maratondan daha uzun gibi gelecek, sadece ayaklarınız değil; tüm vücudunuz ve hatta ruh haliniz bile bu olumsuzluktan etkilenecektir.