Linear Mekanik Klavye İncelemesi: Asus TUF Gaming K7

Mekanik klavyeler oyuncu odaklı çözümler olarak lanse edilse bile, aslında içerik üreticilerine de doğrudan hitap eden ürünler. Ekran, klavye, mouse ve masa düzeni, bilgisayar karşısındaki üretkenliği doğrudan etkileyen faktörler. Bunları seçerken kullanım amacınızla bağdaşacak ürünler tercih etmeniz gerekiyor.

Mekanik klavyeye terfi ettikten sonra, yaklaşık 35 yıldır bilgisayar karşısında geçirdiğim zamana acıdım. Böyle harika bir şeyden kendimi niçin mahrum bıraktığımı sorup duruyorum.

Klavyelerde Switch Tipi

İncelemeye geçmeden önce, mekanik klavyeler hakkında pek fazla bilgi sahibi olmayan okuyucuları aydınlatmak istiyorum. Mekanik klavyeler 70 ve 80'li yıllarda kullanılmış, klavye o yıllarda bilgisayarların yanında verilen ücretsiz bir aksesuar olduğu için, firmaların maliyet düşürme politikalarına kurban gidip unutulmuş bir teknolojidir. 2010'lu yıllardaki retro çılgınlığı sayesinde tekrar gündeme gelmiş, son 5 yıldır da özellikle bilgisayar karşısında oyun oynayanların vazgeçilmez aksesuarı olarak başlı başına bir sektör halini almıştır.

northgate omnikey mekanik klavye
80 ve 90'larda oldukça popüler olan Northgate Omnikey mekanik klavye

Mekanik klavyelerde her tuşun ayrı bir mekanizması vardır. Bu mekanizmanın içinde anahtar ve yaylar bulunur. Mekanik klavyelerde iki tip switch yaygın olarak kullanılır. Bunlar linear ve tactile switchlerdir. Clicky olarak tabir edilen, tuşa her bastığınızda metalik bir “çıt” sesi çıkaran switch çeşitleri hem linear hem de tactile tipte üretilmektedir. Bu yüzden bunları ayrı bir çeşit olarak tanımlamaya gerek duymuyorum.

Sesli (clicky) switchlerin kullanıcıyı yorup, iş yeri ve ev gibi ortamlarda başkalarını rahatsız edeceğini düşünüyorum. Şunu bilmenizde yarar var, clicky olmayan switchler bile azımsanmayacak bir gürültü çıkarıyor. Bunun üstüne bir de “çıt çıt” sesler eklenince, hem siz hem de yakınınızdaki insanlar çileden çıkabilir

Bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Clicky mekanizmalar “klik” sesi çıkarmıyor. Klik sesi, clicky tipte olsun veya olmasın, tüm mekanizmalardan çıkan bir ses. Clicky klavyelerde “klik” sesinin yanı sıra, daktiloyu andıran “çıt çıt” sesi de çıkıyor.

1- Linear Switchler

Linear switchleri tactile switchlerden ayıran en büyük fark, tuşa bastığınızda devre kapanana kadar sadece yayın direncinin hissedilmesidir. Membran klavyeden geçiş yapanlar için alışma süresi oldukça kısadır. Hızlı yazı yazanlar için linear switchlerin daha doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum.

2- Tactile Switchler

Tactile switchlerde tuşa bastığınızda, yayın meydana getirdiği direncin yanı sıra, devre kapanmadan hemen önce ufak bir engel daha hissedersiniz. Tactile mekanizmaların bu sayede tuşa yanlışlıkla dokunmaları kaydetmediği, bu yüzden yazı yazanlar için daha uygun bir çözüm olduğu ifade edilse de, ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Her tuşa özenle basmayı gerektirdiği için, bu durum özellikle hızlı yazmaya alışkın kullanıcıları uzun vadede sıkacaktır.

Asus TUF Gaming K7

100 kadar klavye arasında seçim yaparken, tercihimi en sade modelde kullanmaya çalıştım. Tercih edeceğim klavyede bulunmasını istediğim ve istemediğim özellikler şunlardı:

  • sade tasarım
  • sayısal tuş takımı (numpad)
  • tuşlarda büyük puntolu karakterler
  • tuşların alttan aydınlatılması
  • oyun ve multimedia özellikli ilave tuş olmaması
  • tuş mekanizmasından doğrudan sızan ışık olmaması
  • bilek desteği
  • dikey enter butonu
  • sıvı ve toza karşı koruma

Asus TUF Gaming K7 Klavye satın al
ASUS TUF Gaming K7 Mekanik Klavye fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
Hepsiburada fiyatı Gittigidiyor fiyatı Trendyol fiyatı

Tuş Mekanizması

TUF K7, linear ve tactile olmak üzere iki farklı mekanizma seçeneği ile satılıyor. Her iki seçenek, devre anahtarında metal yerine optik okuyucu kullanan yeni nesil mekanizmaya sahip. Bu sayede, metalde uzun vadede oluşabilecek korozyon ve kopma benzeri olumsuzluklar giderildiği gibi, aynı zamanda 0.2 mili saniye tepki süresi elde edilmiş durumda. Bu değer, mekanik klavyeler arasında bugüne kadar elde edilmiş en iyi tepki süresi olmakla beraber, aynı zamanda K7'yi diğer markalardan ayıran en büyük özellik olarak öne çıkıyor. Optik okuyucu sayesinde mekanizmaların ömrü 100 milyon tıklamaya kadar yükselmiş. Metal mekanizmalarda bu sayı 50 milyon civarında.

Asus TUF K7 Linear Mekanik Klavye

İncelemeye konu olan linear modelde tuşa bastığınızda 47 gram kuvvet uygulamanız gerekiyor. Tactile modelde bu değer 50 gram. Linear model nispeten sessiz çalışırken, tactile seçenek biraz sesli.

Mekanizmalar IP56 standardında yalıtılmış. Toz ve klavyenin üzerine boca edilen sıvıların bir problem yaratmayacağı iddia ediliyor.

Kasa

K7'yi elinize aldığınızda en dikkat çekici özelliği ağır olması. Klavye 794 gram ağırlığında. Klavyenin yanında gelen bilek desteği ünitesi ise 194 gram ağırlığa sahip.

Asus TUF K7 Linear Mekanik Klavye

Klavyenin tuş yerleşimi kompakt, fakat yeterince aralıklı tasarlanmış. Enter butonu aynı klasmandaki klavyelerde genellikle ufacık ve yatay iken, K7'de biraz daha büyük ve dikey tip buton tercih edilmiş.

Asus TUF K7 Linear Mekanik Klavye

Kasanın üst yüzeyinde alüminyum malzeme kullanılmış. Oldukça şık olan bu klavyeyi, kocaman harflerle yazılmış “TUF GAMING” ve “WE GOT YOUR BACK” yazıları biraz apaçi klavyesine benzetse de, sineye çekilebilecek bir durum.

Kasayı bilgisayara bağlayan kablo kauçuk kaplamaya ve 1 metre 80 santim uzunluğa sahip. İplikle örülmüş kablolar zamanla aşınıp koptuğu için, klavyede kauçuk kablo kullanmaları hoşuma gitti.

Asus TUF K7 Klavye

Hemen her klavyede bulunan, klavyeyi açılı kullanmaya yarayan çift tırnak, K7'de de mevcut. Klavyenin altında yer alan tırnakları açıp, bilek desteği ile birlikte kullanıldığında konfor zirveye çıkıyor.

Ergonomi

Kocaman parmaklarım olduğu için ufak klavyelerle yazı yazamıyorum. TUF K7 neredeyse standart ölçülere sahip bir klavye. Tuşlar derli toplu ve birbirine çok yakın değil. Tuşların üzerinde herhangi bir doku bulunmuyor, ancak kullanılan plastik malzeme ve kaplaması belli ki kaliteli.

Butonların üzerindeki karakterler büyük puntolu olmasının yanı sıra, alttan aydınlatma sayesinde kolaylıkla seçilebiliyor. Enter butonunun şekli biraz farklı olduğu için, virgül butonunun yerine alışmak bir hafta kadar süre alıyor. Numlock, caps lock, scroll lock, Windows kilidi aydınlatmaları yön tuşlarının hemen üstünde konumlandırılmış.

Asus TUF K7 Linear Mekanik Klavye

Klavyenin oldukça hoşuma giden bir başka özelliği ise, kutunun içinden çıkan bilek desteği aparatı. Desteğin bilek dayama kısmı suni deriden mamul ve yumuşacık bir sünger dolguyla desteklenmiş. Suni deri oldukça kaliteli. 77 milimetre (7.7 santim) uzunluk sayesinde bileğinizin tamamını destekliyor. Destek, klavyeye mıknatıs yardımıyla sabitleniyor ve kullanım esnasında klavyeden ayrılma gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil.

Asus TUF K7 mekanik klavye

Aydınlatma

Her bir mekanizmanın üst kısmında birer adet RGB özellikli led bulunuyor. Bazı üreticiler bu ledleri alt kısımda konumlandırıyor, bu durum ışığın doğrudan görünmesine neden olup dikkat dağıtıyor. Asus K7'de böyle bir sorun yok.

klavye aydınlatması

K7'nin aydınlatması klavye yüzeyine loş biçimde yansırken, tuşlardaki karakterler oldukça okunaklı biçimde aydınlatılıyor. RGB özelliği sorunsuz çalışıyor, ancak bana hitap etmediği için bu konuya fazla girmeyeceğim. Şayet “Aura Sync” özellikli Asus marka mouse, anakart, ekran kartı  kullanıyorsanız, tüm bunların ışık rengi, şiddeti ve efektleri senkron biçimde ayarlanabiliyor.

Yazılım

Asus'un “Aura Sync” özellikli tüm cihazları Armory Crate isimli bir uygulamadan yönetiliyor. Bu uygulamadan renk, ışık şiddeti ve efekt ayarlamaları yapabildiğiniz gibi, aynı zamanda Aura Sync özellikli cihazların senkron çalışmasını sağlayabiliyor, her bir cihaza ayrı ayrı ayar yapmaktan kurtuluyorsunuz.

Aura Sync Armory Crate

Armory Crate üzerinden tuşlara çeşitli kısayollar, makrolar atamanız mümkün.

Uygulama Windows 11 üzerinde çalışırken bazen sorun çıkarıyor, cihazlar senkron çalışmayı durdurup, mouse kafasına göre yanıp sönmeye başlayabiliyor.

Sonuç

Oyun oynarım, ancak kafayı oyunlarla bozan biri olmadığım için, bu inceleme K7'yi oyun oynamak için satın almayı değerlendirenleri tatmin etmeyebilir. Üretici web sitesinde bulunan teknik ayrıntılara girmedim, buradan ulaşabilirsiniz.

K7, konforlu ve hızlı bir yazım deneyimi sunmasının yanı sıra, aydınlatmalı tuşları sayesinde loş ortamda yazı yazanları da tatmin edecek çok kaliteli bir mekanik klavye.

K7, mekanik oyun klavyeleri arasında belki de en sade tasarıma sahip model. Tasarım anlamında “TUF Gaming” yazısı dışında bir falsosu yok. Kutudan çıkan bilek desteği tek başına 250-300 liraya satılacak kalitede. Özet olarak, hem şık hem de bilgisayar karşısındaki konfor ve üretkenliği arttıran, fiyat performans konumunda ideal bir noktada bulunan bir klavye.

Klavye modelleri arasında değerlendirme yaparken, doğrudan içerik üreticilerini hedefleyen Logitech MX Keys'i de değerlendirdim. MX Keys, K7'ye kıyasla yaklaşık iki kat pahalıya satıldığı gibi, zincir marketlerde 40 liraya satılan ucuz klavyelerde kullanılan membran tuşlara sahip bir klavye. Membranlı bir klavyeye 120 dolar vermek aklıma yatmadığı için, K7'yi tercih ederken çok fazla düşünmedim. MX Keys'in en büyük olayı, kablo takıp çıkarmayla uğraşmadan birden fazla cihaza bağlanmaya izin vermesi.

Asus TUF Gaming K7 Klavye satın al
ASUS TUF Gaming K7 Mekanik Klavye fiyatını Online alışveriş sitelerinde kontrol etmek için tıklayın
Hepsiburada fiyatı Gittigidiyor fiyatı Trendyol fiyatı

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın