ayakkabı goretex

Ayakkabı ve Botlarda Gore-tex Gerekli mi?

Gore-tex teoride suyu dışarıda tutan, ter buharının tahliye olmasına izin veren bir zardır. Teoride diyorum; çünkü bu membranın üzeri kalın deri veya kumaşla kaplıdır. Ayrıca düzenli olarak su iticilik kimyasallarıyla bakımı yapılmazsa (hiç birinizin bununla uğraştığını sanmıyorum), suya maruz kalan deri Gore-tex’in üzerini film gibi bir su bariyeriyle çevirecek, ter buharı tahliye olamayacaktır.

Bu sefer ayaklarımız kendi ter buharıyla ıslanacaktır. “Gore-tex botum su geçirdi” şikayetlerinin çoğunluğu, aslında kendi teriyle ıslanan, ancak bunu botun su geçirdiğini zannederek yapılan şikayetlerden oluşmaktadır.

eski su geçirmez giysi teknolojisi

Su Geçirmez Giysilerin Bağırsaktan Gore-tex’e Uzanan Tarihi

İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayan mücadelelerinden biri de kuru kalmaktır. İnsan toplulukları bulundukları ortamdan elde edebildikleri malzemelerle tarih boyunca çeşitli kuru kalma yöntemleri geliştirmiştir. Islanmayla mücadele Gore-tex gibi gelişmiş malzemelerin yükselişiyle, günümüzde de sürmektedir. Yeni teknolojileri kenara bırakıp bu kez geriye dönelim ve geçmişte bu işler nasıl yapılıyormuş bir bakalım.

Gore-tex logo

Gore-tex nedir?

Mazisi oldukça eski olan Gore-Tex, sportif giyim malzemelerinin yanı sıra, sağlık ve endüstriyel alanlarda da oldukça geniş bir kullanıma sahip bir çeşit zardır. Bugünkü yazımızda Gore-tex nedir, birlikte inceliyoruz.