Petzl Spatha İp Bıçağı.. ve Kamp Bıçağı İncelemesi

Uzun süredir kullandığım cücük kadar çakıyı, biraz daha kallavi, ancak hafif bir bıçakla değiştirmeye karar verdim. Petzl Spatha ip ve perlon kesmek için üretilmiş olsa da, genel maksatlı bıçak ihtiyacını karşılayacak kadar hafif ve portatif bir çözüm.

Kesici kısmı 7 santim uzunluğa sahip Petzl Spatha, toplam 43 gram ağırlığında bir çakı. Çakı kapalı halde 11, açık halde 18 santim uzunluğunda. Uç kısmı düz, dip kısmı ise tırtıklı yapıda olan Spatha'nın başlıca olayı, tırmanış esnasında ip ve perlon kesmek için en uygun hale getirilmiş olması.

Petzl Spatha kamp bıçağı

Tırmanış esnasında taşıdığımız malzemelerin (sikke, takoz, bolt, karabina, vs.) emniyet kemerine bağlı olmasını isteriz. Aksi taktirde, örneğin cepte taşınan bir malzeme kolaylıkla düşüp kaybolabilir. Spatha, üzerindeki delik sayesinde kolaylıkla karabinalara tutturulabiliyor. Bu iş için özel bir karabina taşımanıza gerek yok. Tekzen, Bauhaus gibi yapı marketlerde 10 liraya satılan alüminyum karabinalar rahatlıkla işinizi görecektir (biraz iri bir model tercih edin).

Petzl Spatha çakı karabina

Spatha'yı klasik çakılardan ayıran en büyük ikinci özellik, çakıyı eldivenle açıp kapatmaya yarayan karabina deliğinin çevresindeki tırtıklı daire.

eski model Petzl Spatha bıçak
Eski model Petzl Spatha

Eski model Spatha'larda iki farklı boyut seçeneği olmasına karşın, yeni model tek bir boyda, ancak farklı renk seçenekleri ile geliyor. Eski modellere kıyasla yapılan en büyük iyileştirme, çakıyı tek elle açmayı mümkün kılan boşluk. Bahsetmeye değer mi bilmiyorum, eski modellerde plastik sapın üzerinde kaymayı engelleyici hiçbir doku bulunmuyordu. Yeni modellerde sapta kaymayı engelleyen bir doku mevcut.

Petzl Spatha sap kısmı
Sap kısmı elde kaymıyor

Çakılarda çok önemsediğim bir konudan bahsetmeden geçmek istemiyorum. Spatha'nın kilit mekanizması oldukça güven veriyor. Çakı kapalıyken açılmasını engelleyen herhangi bir mekanizma bulunmuyor, ancak çakının üstüne düşmeniz halinde bile kolaylıkla açılmayacağını söyleyebilirim.

Alternatiflerden bahsedecek olursak, Edelrid Rope Tooth (kilit mekanizması sorunlu), Trango Piranha ve CRKT Niad modellerini Spatha alternatifi olarak gösterebiliriz. Yabancı forumlardan, incelemelerden edindiğim izlenim, hemen herkes Petzl çözümünün ideal olduğu konusunda hemfikir.

Kamp Bıçağı olarak Petzl Spatha

Neden olmasın? Hafif ve keskin olmasının yanı sıra, piyasadaki kamp bıçaklarının hiçbirinde olmayan eldivenle açma, karabinaya asma gibi fonksiyonları bulunan bu çakıyı genel maksatlı olarak yanınızda taşıyabilirsiniz.

Spatha'nın sapı plastik olduğu için ateşten uzak tutmanız gerekli. Ayrıca sap kısmı oldukça narin yapıda, bir yerlere sokup kanırtmamanız gerekiyor, yoksa elinizde kalır.

Kamplarda gıda paketi açma, yiyecek dilimleme, dal parçalarını yontma, herhangi bir şey kesme ve güvenlik amaçlı bulundurma gibi temel ihtiyaçlar için oldukça yeterli bu çakıyı, rambo bıçağı olmadığını unutmadan, fazla zorlamadan kullanmanızı öneriyorum.

  • 8/10
    Malzeme Kalitesi - 8/10
  • 8.5/10
    Özellikler - 8.5/10
  • 5/10
    Sağlamlık - 5/10
  • 6/10
    Fiyat-Performans - 6/10
6.9/10

Özet

Oldukça basit, yalın biçimde hazırlanmış bu çakıyı tırmanış sporunun yanı sıra, kamplarda da genel maksatlı olarak kullanabilirsiniz. Yurtdışında yaklaşık 29 dolara satılan bu çakı, ülkemizde 230 lira civarında satılıyor. Bir rambo bıçağı olmadığını hatırlayarak, “çakı” muamelesi yaparak kullanırsanız evladiyelik bir ürün.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Yorum yapın