IP Kodları: Su ve Toz Geçirmezlik Sertifikaları

Son yıllarda doğa sporlarında elektrikle çalışan cihazların yaygınlaşması ile birlikte IP kodlarını sıkça görür olduk. Kafa fenerleri, gps cihazları, cep telefonları, saatler ve hatta fotoğraf makinalarında bile IP kodları karşımıza çıkıyor. Örneğin Petzl kafa fenerlerinin tüm modelleri çeşitli IP sertifikalarına sahiptir.

IP'nin açılımı Ingress Protection olup “giriş koruması” anlamına gelir. IEC 60529 standardıyla belirlenmiş koruma dereceleri, Avrupa'da ve ülkemizde EN 60529 olarak bilinir.

IP standardı elektrikle çalışan bir cihazın dış gövdesi tarafından sağlanan koruma derecesini tanımlamakta kullanılır. Bilinenin aksine yalnızca su geçirmezlik değil; toz, tel ve hatta parmak gibi katı cisimler de bu standartta tanımlanmıştır. Bir cihazın IP standardı alabilmesi için gerilim değerinin 72,5 kilovat'ı geçmemesi gereklidir. Bu değeri geçen cihazlar için farklı standartlar mevcuttur.

sonim xp3 cep telefonu
Sonim XP3 cep telefonu IP 67 standardında.

IP Kodlarındaki su geçirmezlik hakkında doğru bilinen yanlışlar

Yukarıdaki Sonim XP3 cep telefonu oldukça sağlam bir kasaya sahiptir. IP 67 standartındaki bu ürün piyasada “su geçirmez” olarak satılır. Aşağıdaki IP tablosuna dikkatli bakarsanız Sonim'in yalnızca kısa süreli suya daldırma halinde su geçirmeyeceğini göreceksiniz. Bu cihaza “su geçirmez” demek için en azından IP 68 standardına sahip olmalıydı. Bu yüzden IP standardında bir cihaz alacaksanız aşağıdaki tabloya ihtiyacınız olacak.

Örnek olarak Petzl Duo Atex Led 5 kafa feneri IP 68 standartına sahiptir. Buradaki 6 rakamı katı cisimlere karşı koruma seviyesini, 8 rakamı ise sıvılara karşı koruma seviyesini ifade eder.  Bu durumda aşağıdaki tabloda da görebileceğimiz üzere ilk rakam olan 6 toz, ikinci rakam olan 8 ise suya sürekli daldırma etkilerine karşı korumalı olduğunu gösterir. Kısaca Petzl Duo Atex Led 5 kafa fenerinin toz ve su geçirmeyeceğini söyleyebiliriz.

Petzl Duo Atex Led 5 Kafa feneri IP 68 koruma
Petzl Duo Atex Led 5 Kafa feneri IP68 ile sertifikalandırılmış.

Gene fenerlerden bir başka örnek verelim. Bu sefer Petzl Tikka Plus 2'yi ele alalım. Bu fener IP X4 koruma standartındadır. X yabancı katı maddelere karşı korumasız olduğunu ifade eder (örn. toz). 4 ise su sıçramasına karşı korumalı olduğunu gösterir.  Petzl Tikka Plus 2 tozdan etkilenecek, hafif yağmurda etkilenmeyecek, fakat suya batırılırsa su geçirecektir.

IP Kodları Tablosu

IP kodları tablosu
IP çevrim tablosu. Örneğin IP68 ile sertifikalandırılmış bir cihaz toz geçirmezlik ve sürekli suya daldırmaya karşı koruma sağlıyor demektir.

IP kodları darbe/şok ile ilgili hiçbir veri içermez. Bu nedenle IP standardındaki cihazlarınızın şoka dayanıklı olup olmadığını mutlaka araştırın. Şok ve darbe testleri genellikle Amerikan ordu standardı olan MIL-STD-810 ile derecelendirilir.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“IP Kodları: Su ve Toz Geçirmezlik Sertifikaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın