İkinci El Kamp Malzemesi Satın Alırken Dikkat

İkinci el malzeme satın almak tüm kullanılmış ürünlerde olduğu gibi çeşitli riskler içermektedir. Kendi alanında Türkiye’nin en popüler ikinci el dağcılık malzemeleri Facebook grubunda en çok satışa sunulan çeşitli malzemeler hakkında, özellikle doğa sporlarına yeni başlayan arkadaşlara ışık tutacak bilgiler hazırladık.

İkinci el kamp malzemeleri odaklı bu yazıda, çanta, çadır, şişme mat, rulo mat, uyku tulumu, kamp mutfağı gereçleri ve elektronik cihazlar başta olmak üzere, doğada kullandığımız gereçleri ikinci el olarak satın alırken ne gibi konularda dikkat etmek, hangi durumlarda ilgili malzemeden uzak durmak gerekir, tartışacağız.

Kampçılığa yeni başlıyorsanız, ikinci el ürünleri araştırmadan önce kamp malzemelerini yakından tanımanızda fayda görüyoruz.

İkinci El Sırt Çantası

Fiyat uygun olduğu taktirde, arızalarına rağmen gözünüz kapalı alabileceğiniz ürünlerin başında çanta geliyor. Yırtığı olsa yamanır, söküğü olsa dikilir bir malzemedir.

Çanta satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus omuz askısının çanta ile birleştiği dikiş noktalarıdır. Bu noktalarda sökük ve yırtıklar varsa, ilerleyen zamanlarda tamamen kopar, faaliyeti kesip geri dönmenizi gerektirebilirler. İşinin ustası brandacılarda yaptırabileceğiniz iyi bir punteriz dikişle çantayı ilk günkü kondisyonuna dönmesini sağlayabilirsiniz, ancak bu noktalardaki hasarların fiyatı ciddi ölçüde kırması gerekir. Böyle bir çanta satın alacaksanız bunu gerekçe gösterip daha da indirim talep edin.

ikinci el çanta yırtık
Yeşil ile işaretli omuz askısının çanta ile dikişle sabitlendiği noktalardaki yırtık ve söküklere dikkat.

Çanta satın alırken tulum koyacağınız bölümdeki fermuarın durumu da önemlidir. Tamiri yırtıklar ve sökükler kadar kolay olmayacaktır. Çok sık rastlanan bir arıza olmamasına karşın mutlaka kontrol edin.

ikinci el çanta fermuarı
Çantanın uyku tulumu bölümündeki kalın fermuarın arızalı olup olmadığını kontrol edin.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu perlonlardaki tokalardır. Bunlarda eksik olup olmadığına, tokaları dişi erkek olarak takıp biraz çekiştirerek yerinden çıkma gibi durumlara karşı kontrol edin. Ayrıca kimi kullanıcılar sallanan perlonlardan hoşlanmadıkları için bunları kısaltır. Bu da dikkat edilmesi gerekli başka bir ayrıntıdır.

İkinci El Kamp Çadırı

Çadır, sırt çantasına kıyasla, satın alırken daha temkinli olmanız gereken bir malzemedir. İkinci el kamp çadırı satın aldığınızda aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Çadır ıslak bir faaliyetin ardından muntazam kurutulmadığında, günlerce çantada veya paketinde ıslak biçimde kalmışsa, dikiş yerlerindeki su geçirmezliği sağlayan bantlar özelliğini yitirir, sökülür. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu bantların tamiri yapılmıyor. Gene de aklınızda olsun, eğer bu gibi bir durumla karşılaşırsanız 3M Duct Tape ile geçici çözüm bulabilirsiniz. Fiyatı ciddi oranda düşük değilse dikiş bantları bozulmuş çadırları satın almayın. Ayrıca satıcıların bu bantları yapıştırıcı gibi maddelerle geçici olarak tamir edip etmediklerini kontrol edin. 

    çadır su geçirmez bant
    Çadırın dış tente ve tabanında yer alan, dikişlerden su girmesini engelleyen bantlar zamanla özelliğini yitirmiş, faaliyette ıslanan çadır eve geldiğinde kurutulmamış ve bu nedenle bantlar çözülmüş olabilir.
  • Su geçirmezlik için membran veya poliüretan kaplama kullanılan pahalı 5 mevsim çadırlarda, özellikle yüksek irtifada UV ışınlarına uzun süre maruz kaldıklarında oluşan, kaplamanın kalkması, özelliğini yitirmesi de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Poliüretan kaplamaları gözle kontrol edin, bütünlüklerini koruyorlar mı, deformasyonlar, soyulmalar ve kabarcıklar başlamış mı inceleyin. Kaplamaları dökülmüş, bozulmaya başlamış çadırları satın almayın. 
  • Zeminde kullanılan kumaşta delinme, deformasyon olup olmadığı dikkatlice incelenmelidir.
  • Pollerde deformasyon, eğrilik, kırılma ve çatlama gibi hususlar da incelenmelidir.
  • Pollerin çadır ile sabitlendiği toka ve gerdirme perlonlarının çadır birleşim yerlerindeki dikişleri dikkatli inceleyin.  

    ikinci el çadır gergin noktalar
    Kırmızı ile işaretli noktalar kurulum esnasında aşırı güç uygulanması ve zaman faktörü gibi nedenlerden yırtılma yapabilir.
  • Satın almayı planladığınız çadırın yanında ne gibi aksesuarlar veriliyor internetten araştırın. Kazık sayısı, tamir kiti gibi malzemeler varsa bunu not edin. Satıcı size bunları eksiksiz temin ediyor mu sorun.

3 aylık yepyeni bir çadır bile yukarıda saydığım hatalara sahip olabilir. Yorucu geçen, yağışlı bir faaliyetin ardından eve dönüldüğünde çadır 2 gün bile ıslak biçimde unutulmuş olsa, bu durum çadır için geri dönülmez zararlar verecektir.

Şişme Matlar

İkinci el şişme mat satın almanızı tavsiye etmiyorum. Delinmeleri, nefes buharı yüzünden içten çürümelerini bir tarafa koyacak olursak, özellikle sibop ve sibop çevresinde hava kaçakları sıkça rastlanabilecek bir durumdur.

Rulo Matlar

Yırtık, delinme yoksa satın alabilirsiniz. Yırtık ve delinmelerin büyüyeceğini unutmayın. Thermarest Z lite gibi katlanabilir matlarda katlanma noktaları zamanla yırtılma yapacaktır. Kontrol edin.

Uyku Tulumları

Sentetik tulumları ikinci el olarak satın almak, kaz tüyü tulumlara kıyasla daha az risk içerir. Sentetik tulumların ne şekilde yıkanmış olduğunun pek bir önemi yoktur. Daha doğrusu yüksek ısı, yıkamada kullanılan deterjan cinsi, makinenin sıkma programı gibi etkenlerden kaz tüylerine kıyasla daha az etkilenirler.

Sentetik tulumların saklama koşullarına dikkat etmek gerekir. Sürekli sıkıştırma torbasında saklanmış bir tulum, içindeki dolgu malzemesi elyafın özelliğini yitirmesine sebep olur. Bunu ancak sıfır sentetik tulumla aynı model ikinci el sentetik tulumu yan yana koyup kabarmalarını kıyaslayarak anlayabilirsiniz.

Tulumların genelinde dikkat edeceğiniz bir diğer husus fermuarıdır. Akıcı olarak çalıştığından, önceden tamir görüp görmediğinden ve takılma halinde kenarındaki kumaşta (tulumun patında) yırtık olup olmadığından fermuar ve çevresini boydan boya inceleyerek emin olun.

ikinci el uyku tulumu fermuar
Uyku tulumu fermuarını kontrol etmeli, birkaç defa açıp kapamalı ve hatta tuluma girip biraz kuvvet uygulamalısınız.

Kaz tüyü tulumları ikinci el satın almak bence oldukça risklidir. Kaz tüyü olduğunu iddia ettikleri tulum kuş tüyü veya kuş tüyü-kaz tüyü karışımı (bu modellerde pazarlama amaçlı eser miktarda kaz tüyü içermektedir) olabilir. Bu nedenden ötürü ilk olarak kaz tüyü tulumun özelliklerini, dolgu miktarını, dolgu cinsini ve menşeini üreticinin sitesinden iyice araştırın.

Kaz tüyü tulumlarda en çok dikkat edeceğiniz, ancak tespit etmenin imkansız olduğu; bu nedenle kaz tüyü tulum almanın aslında riskli olduğunu hususlar şunlardır.

  • 30 derece üstü yıkama ısısı kaz tüyüne zarar verir. Tüyler genel olarak özelliğini yitirir. Daha az kabarır, böylece ısıyı geri yansıtma performansları düşer.
  • Gelişigüzel kullanılan deterjanlar kaz tüyünde bulunan doğal yağ tabakasını söker atar. Bu durum kaz tüyünde geri döndürülemez biçimde hasara neden olur.
  • Kaz tüyü tulumu yıkarken, hızlı sıkma programı kullanıldığında kaz tüylerinin bulunduğu ince kesecikler patlar ve tüyler tulum içinde yayılır. Bu durum tüylerin homojen dağılımını mümkün kılmaz. Örneğin tulumun ayak bölümü bir türlü ısınmanızı sağlamayabilir.
uyku tulumu kaz tüyü deterjanları
Nikwax ve Grangers kaz tüyü deterjanları haricinde gelişigüzel deterjanlarla makinede yıkanmış kaz tüyü bir tulum ısı yalıtım özelliğini büyük ölçüde kaybeder. Maalesef her iki ürün de ülkemizde yok.

Türkiye'de kaz tüyü deterjanı satılmadığını biliyor musunuz? Sırf bu nedenden ötürü 3 yıldır tulum ve montumu yıkamıyorum. Yurt dışında 5 dolara satılan bu solusyonları getirmek için de 50 dolar kargo parası ödemek istemiyorum. Outdoor mağazalarının hiç de umurlarında olmayan bu durumda ileride ne gibi değişiklik olacak göreceğiz. Umarım bir insan evladı Nikwax gibi bir firmanın ürünlerini yakında ithal etmeye başlar. İkinci el kaz tüyü tulum satın alacaksanız mis kokulu, lekesiz bir tulum görünce uzak durmanızda fayda var. Kaz tüyü tulumların ikinci elde kirlileri makbul 🙂

Kamp Mutfağı Gereçleri

Çatal, bıçak, tabak, bardak bunları geçiyorum. Kamp ocakları ile başlayalım.

  • Benzinli ya da multifuel tabir edilen ocakların ikinci el olarak çalışır vaziyette teslim alsanız bile yakın gelecekte arıza yapma ihtimali yüksektir. Kullanıma bağlı olarak hortumları ömrünü tamamlamış, sert bir bükülmede içten yırtılıp kaçak yapma olasılıkları vardır. Enjektör kısımları tıkanmış, pompa teşkilatında görünmeyen çatlaklar da olabilir. İkinci el benzinli ocak satın alırken yedek parça ihtiyacınızın olacağını, bu nedenle çok eski; bu nedenle yedek parça ithalatı durmuş modelleri satın almamanızı tavsiye ederim. 

    benzin ocağı yedek parçalar
    Aliexpress gibi sitelerden alınma markasız benzinli ocaklar arıza durumunda yedek parça temin edemeyeceğiniz için kullanılmaz hale gelecektir. Bilinen markaların ise eski modellerini gene aynı sebepten ötürü almanızı tavsiye etmiyoruz.
  • Vidalı kartuşlarla çalışan ocaklar genel olarak bir sıkıntı çıkarmazlar. En fazla contaları ömrünü tamamlamış veya üzerindeki çakmakları bozuk olabilir.
  • İspirto ocaklarında ise arıza söz konusu değildir. Delik, şeklinde bozukluk yoksa satın almanızda bir sakınca bulunmaz.
  • Jetboil türü ocaklar su ısıtmak için mükemmel çözümlerdir. Ancak bunu satın alıp içinde yemek yapabileceğinizi düşünüyorsanız, pratikte mümkün olsa da, bu tip ocaklar ısıyı tek bir noktaya verdikleri için yemeği yakacak, temizlemeleri pratik olmayacaktır. Bu nedenle yanınızda tencere de taşımanız gerektiğini unutmayın.

Tencere ve tencere setlerinde de bir kusur bulalım.

Teflon tencerelerde çizikleri kontrol etmenin dışında teflon yüzeyde elinizi gezdirmeniz, kabarcık ve pütürlü yüzeye sahip teflonların dökülme zamanın geldiğini bilmenizde fayda var.

Elektrikli ve Elektronik Cihazlar

İkinci el olarak Petzl dışında bir markanın fenerini almanızı tavsiye etmem. Toros Kamp'ın ithal etmiş olduğu Petzl, yedek parça ve tamir konusunda destek alabileceğiniz tek marka. Diğer cihazların bozulmaları, yedek parça ihtiyacı gibi durumlarda ortada kalacağınızı bilmenizde fayda var.

Fenix Fener
Petzl haricindeki markaların yedek parça ve aksesuarlarını bulmak imkansız. İkinci el fener satın alırken göz önünde bulundurun.

GPS cihazlarına gelince, yurt içi / yurt dışı menşeli fark etmeksizin Garmin satın alabilirsiniz. Garmin ithalatçısı Baytekin cihazın nereden alındığına bakmaksızın tamir konusunda hizmet veriyor.

eski gps
Windows CE işletim sistemi çalıştıran eski Magellan Triton 1500/2000 gpslerden uzak durmakta fayda var. White Screen of Death adı verilen, açılışta kilitlenmeye, cihazı çöpe atmaktan başka çare bırakmayan sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Magellan cihazları ithal eden firma ise yurt dışından satın alınmış cihazlara teknik hizmet vermek konusunda isteksiz. Kendi ithal ettikleri cihazlara harita satışı, teknik destek konusunda daha uygun fiyat veriyorlar.

Giysi, ayakkabı ve botlarla ilgili makaleyi bir sonraki yazımızda okuyabilirsiniz.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“İkinci El Kamp Malzemesi Satın Alırken Dikkat” üzerine 9 yorum

  1. petzl marka fenere alternatif olarak Led lenser için de geçerlidir bu. Led lenser marka feneri nereden almış olursanız olun, sirkeci de bulunan teknik servis ve dağıtıcı firmasında tamir, yedek parça değişimi ( gerekirse feneri değiştiriyorlar) mümkün. Zaten 5 yıl garanti verildiği gibi, garanti kapsamında ücretsizdir.. Fatura gerekmeden seri numaradan bakılıyor..

    Yanıtla
  2. ikinci el msr whisperlite ocak aldım tertemiz satan kişi belliki iki üç defa kullanmış sizce ilerde yedek parça sıkıntısı yaşarmıyım?

    Yanıtla
    • Whisperlite üretimde olan bir model. Parça konusunda sıkıntı yaşamazsınız. İkinci el kamp ocağı satın alırken bilinen bir marka tercih ederek doğru olanı yapmışsınız.

      Yanıtla
  3. şu yazıyı yazmak içinniye bu kadar beklediniz arkadaş, bende ikinci el olarak çadır aldım içindeki su geçirmezliği sağlayan bantların içi yer yer hava kabarcığı gibi açılmıştı iki üç kullanımdan sonra tamamen kalktılar.

    Yanıtla

Yorum yapın