dağcı filmi

En İyi Dağcı Filmleri ve Belgeselleri

Bir dağ aşığıysanız ve dünyanın en görkemli zirvelerinden bazılarını görüp, zirvelerine ulaşmak için verilen mücadeleye tanık olmak istiyorsanız, şimdiye kadar yapılmış en iyi dağcılık filmlerinden 10 tanesini sizler için derledik!

Petzl Spatha

Petzl Spatha İp Bıçağı.. ve Kamp Bıçağı İncelemesi

Uzun süredir kullandığım cücük kadar çakıyı, biraz daha kallavi, ancak hafif bir bıçakla değiştirmeye karar verdim. Petzl Spatha ip ve perlon kesmek için üretilmiş olsa da, genel maksatlı bıçak ihtiyacını karşılayacak kadar hafif ve portatif bir çözüm.

UIAA Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar

Çevirisini Türkiye Dağcılık Federasyonu dış ilişkiler kurulu üyesi Seda Altuntaş’ın yapmış olduğu, Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu’nun (UIAA) yayınladığı Dağcılık aktiviteleri için Temel Kurallar makalesi.

Trekking yapmak nedir?

Yanlış Bilinen Bir Kavram: Trekking Nedir?

Trekking, Patagonya, Himalayalar, Kutuplar gibi, kervan geçmez yerlerde yapılan ekspedisyon yürüyüşlerine verilen isimdir. İster günübirlik, ister Likya Yolu gibi günler boyunca kamp yüküyle yürünen yürüyüşler olsun, bunlara verilen genel isim hiking’dir.

kışın su tüketimi

Kış Koşullarında Su Tüketiminin Hipotermi ile İlişkisi

Dağlarda, özellikle de kış koşullarında hidrasyon veya yeterli su tüketimi çok önemlidir. Yüzde 10’luk bir dehidrasyon termal kontrolde yüzde 30-40’lık bir azalmaya neden olmaktadır. Su gereksinimlerimiz 800-1000 ml idrar, 100 ml dışkı için ve 600-1000 ml de ciltte ve ciğerlerde oluşan farkına varılmayan kayıptan dolayı günlük toplam olarak 1500 ml’dir.

Nanga Parbat dağı

Zafer ve Trajedi: Nanga Parbat Kış Tırmanışı

Hayranlık uyandıran bir macera ve ardından yaşanan dram. Elisabeth Revol, dünyanın en yüksek dokuzuncu zirvesini fethetti ve geri dönmeyi başardı; partneri Polonyalı dağcı Tomasz Mackiewicz ise geri dönemedi. Revol, Fransa’daki hastane odasında AFP’nin sorularını yanıtladı.

dağ kazası kurtarma

Türkiye Dağcılık Federasyonu Kaza Nedenlerini Yayınlayacak

TDF dağlarda yaşanan kazalara yönelik bilimsel çalışma yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Dağcılık Federasyonu başkanı Ersan Başar, dağcılık faaliyetleri esnasında yaşanan, yaralanma ve ölümlere sebebiyet veren kazaların oluşma nedenleri ve önlenmesine yönelik veritabanı oluşturacaklarını söyledi.

Kamp matları

Kamp Matı Seçimi ve Mat Çeşitleri

Kamp matları açık havada sağlam bir gece uykusu elde etmek için iki önemli rol oynar; rahatlık ve yalıtım. Rahat bir uyku çekmek için kamp matının konforlu bir yüzeye sahip olması yeterli gibi görünse de, gece boyunca sizi sıcak tutması genellikle daha önemlidir.

Uludağ kaza

Uludağ’da Talihsiz Kaza

Bursa’da bugün yaşanan talihsiz kazada 75 yaşındaki Yıldırım Doğan Çobankaya mevkinde yaklaşık 300 metre düşerek hayatını kaybetti.

Kamp malzemeleri

Kamp Malzemeleri

Kamp malzemeleri seçerken yalnızca konfora ve doğa şartlarına karşı korunmaya odaklanırsanız, elinizde işe yaramayan bir yığın eşya ile kalakalırsınız. Bunları sırtınızda taşıyacağınızı unutmadan, hacim ve ağırlık gibi faktörleri hesaba katarak seçmeniz gerekmektedir.

Yürüyüş ve dağcılık çorapları

Yürüyüş ve Dağcılık Çorapları Nasıl Seçilir?

Ortalama bir insan 1 kilometre mesafe kat etmek için yaklaşık 1400 adım atar. Yürüdüğünüz yolun inişli çıkışlı olması, yol boyunca karşılaşmanız muhtemel engeller de hesaba katıldığında, bu sayı hiçbir zaman azalmaz, daha da artar. Doğru çorap seçimi, attığınız her adımda konforlu bir yürüyüşün ayrılmaz parçasıdır.

Dağcılıkta liderlik

Dağcılıkta liderlik

Her tırmanış ekibinin harita ve pusulaya ihtiyaç duyması misali, her tırmanışta da iyi bir liderlik anlayışı şarttır; fakat bu liderliğin tarzı yapılan işe göre farklı olacaktır. Eski arkadaşlarla güneşli bir hafta sonunda dağlara tırmanmaya gitmek bir şey, hiç gitmediğiniz bir dağa teknik tırmanış amacıyla ve tanımadığınız tırmanıcılarla birlikte gitmek tamamen farklı bir şeydir.

Mont Blanc Dağı

Mont Blanc 6 can daha aldı

Dağlardaki kötü hava ve çığlar bu yıl can almaya devam ediyor. Bugün cesetlerine ulaşılan 6 Fransız dağcının ardından, son 1 ayda Alp dağlarında toplam 14 dağcı hayatını kaybetmiş oldu.

Sırt çantası seçimi

Vücut yapısına uygun sırt çantası seçimi

Sırt çantası satın almak, yollara düşmeden, araziye çıkmadan ve dağlara tırmanmadan önce vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. Genelde, doğadaki evimiz çadır olarak bilinir fakat nasıl kaplumbağa için “evini sırtında taşır” diyorsak;  sırt çantası da; çadır ve diğer tüm malzemelerimizi taşıdığımız  evimiz gibidir. Bu nedenle beden ölçülerinize uygun, sağlam ve elverişli bir sırt çantasına yapacağınız yatırım; sorunsuz ve rahat bir aktivite için yapacağınız en iyi yatırımlardan biridir.

Ağrı Dağı

İlk kez gidecekler için Ağrı Dağı Tırmanış Rehberi

Geçtiğimiz Ağustos ayında Ağrı Dağı’na çıkanlar kervanına nihayet ben de katıldım. Aslında Ağrı’ya çıkmakla ilgili hiç bir hayalim yoktu. Herşey Kadir abinin teklifi sonucunda gelişti. Bana kalsa belki 5 yıl sonra, belki de kışın tek başıma çıkmaktı planım.

Edelrid Madillo Kask

Edelrid Madillo Katlanır Kask İnceleme

Kullandığınız kaskın çantanızda kapladığı yeri hiç düşündünüz mü? Belki de çantanıza sığmadığı için düşünemediniz. Edelrid Madillo sıradışı tasarımıyla çantanızda klasik kasklara kıyasla yarı yarıya daha az yer kaplıyor.

Hasandağı

Hasan Dağı Yaz Kış Tırmanış Rotaları

Hasan Dağı ülkemizin Aksaray ili sınırlarında yer alan sönmüş bir Stratovolkan’dır. 3268 metre yüksekliğe sahip Hasan Dağının 3235 metrelik “Küçük Zirve” tabir edilen bir zirvesi daha vardır. İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek ikinci dağıdır.

Dağ filmleri festivali

Dağ Filmleri Festivali

Aslında adı Dağ Filmleri Festivali olsa da, içinde kayak, bisiklet, deniz ve keşif ruhunun geçtiği bir film festivali. Herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği, keyif alarak izleyeceği bir şeyler olduğuna eminiz.

Petzl Corax Emniyet Kemeri

Petzl Corax Emniyet Kemeri İncelemesi

Bugün dağcılıkta çok bilinen bir markanın çok kaliteli ve severek kullandığım ürününü size tanıtmaya çalışacağım. İnceleyeceğim ürün Petzl Corax C51NEW emniyet kemeri.

Petzl Kafa Lambaları

Petzl Kafa Lambaları

Sizin için Petzl kafa feneri çeşitlerini araştırdık. Yapacağınız faaliyetle uyumlu bir modelde karar kılmanız hem fenerden daha çok verim almanıza hem de boşa para harcamamış olmanıza yarayacaktır.