Erciyes Dağı hakkında bilgiler

Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliğinde bir stratovolkandır. En son milattan önce 6880 yılında püsküren dağ Kayseri il sınırları içinde yer alır. Dağcıların, kayakçıların ve snowboard tutkunlarının uğrak yeri olan Erciyes Dağı’nı daha yakından tanıyalım.

Kapak fotoğrafı: Yusuf Kartal

Erciyes Dağı, dağcılığa yeni başlayanların çeşitli teknik zorluklarla ilk kez karşılaştıkları dağlardan biri olmanın yanı sıra, deneyimli dağcıların da uğrak yeridir. Erciyes yalnızca zirvesini fethetmek isteyenleri kendine çekmekle kalmayıp, kayak ve snowboard tutkunlarının da ihtiyaç duyduğu pist ve altyapıya sahiptir.

Erciyes Dağı

Kayseri şehir merkezinin 25 kilometre güneybatısında, ovaların ortasında birdenbire yükselen sönmüş bir volkandır. Zirvesi (Büyük Erciyes) 3916 mt.'dir. Zirvenin batısında 2700 metre yüksekliğindeki bir diğer tepe olan Safrakaya (Küçük Erciyes) bulunur. Bölgedeki diğer tepelerin yüksekliği 2200 ile 2700 metre arasında değişir. Bunlar Belaşma, Yılbat, Karasığır, Lifos, Kepez ve Kefelik tepeleridir.

Erciyes Dağı manzara

Erciyes İç Anadolu bölgesinin en yüksek dağıdır. Açık havalarda, zirvesinden Hasan Dağı, Aladağlar, Karacadağ, Meke Dağı ve Kara Dağ rahatlıkla görülebilmektedir.

Eskiden yaz aylarında da karın eksik olmadığı Erciyes dağında, günümüzde zirvesinin yalnızca kuzey yamacında bir miktar buzul kalmıştır. Kışın düşen kar miktarı ise gitgide azalmaktadır.

Dağa ulaşım

Kayseri şehir merkezinden kalkan Develi minibüsleri ile, yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Tekir yaylasına ulaşabilirsiniz. Tekir yaylası 2150 metre rakımda olup, kayak merkezi ile yanyanadır.

Kayseri havalimanı kapısından 07.50-13.50 saatleri arasında hareket eden otobüslerle de Erciyes kayak merkezine aktarmasız ulaşmak mümkündür.

Erciyes kayak merkezi
Erciyes Kayak Merkezi

Kayak merkezine özel araçla ulaşmak için Hisarcık kasabası üzerinden Tekir yaylası istikametine devam etmek gerekir. Yol asfalt olup Tekir yaylasına (Erciyes kayak merkezi) kadar gider.

Yeme içme ve alışveriş

Tabiri caizse, Erciyes Dağı bir kuş sütü eksik haldedir. Kayserililer işi abartıp dağı adeta açık hava AVM'sine çevirmişler. Bu durum ve kış sezonunda yaşanan kalabalık dağın doğal ortamını biraz gölgelese de, en son teleferik istasyonundan sonra atmosfer değişmektedir.

Kayak merkezinin girişinde bulunan dükkanlarda başta taze peynir, sucuk, pastırma olmak üzere, hemen her türlü gıdayı şehir içi fiyatlarında temin etmek mümkündür. Yöresel gıdalar satan işletmelerin yanı sıra, ufak ölçekli marketler ve sayısız fast-food restoranlarından makul ücret karşılığında faydalanabilirsiniz.

 

Erciyes Dağı tırmanış rotaları

Tekir Yaylası / Hisarcık

Erciyes Dağı'na yapılan yaz ve kış tırmanışlarında en çok tercih edilen rotalara Tekir yaylası üzerinden ulaşılır.

Tekir yaylasında dağcıların konaklayabileceği dağ evi mevcuttur. Dağ evine veya Tekir yaylasına Kayseri şehir merkezinden minibüslerle kolaylıkla ulaşabileceğiniz Hisarcık üzerinden gidebilirsiniz. Hisarcık – Tekir yaylası yaklaşık 12 km. mesafedir. Bu mesafeyi 3 saatte yürüyebilirsiniz. İsterseniz sizi Hisarcık'a getiren minibüsle pazarlık ederek yaylaya kadar devam etmesini teklif edebilirsiniz.

Tırmanış öncesi Hisarcık'tan yaylaya kadar olan 12 km. mesafeyi yürümeniz saatlerce yaptığınız araba/otobüs yolculuğu öncesi iyi bir antrenman olacaktır. Yayladan ısınmadan, antrenmansız yapılan çıkışlarda özellikle şeytan boğazında birçok dağcı geri dönmektedir.

Dağ evinden yapılan çıkışlarda birkaç kilometre sonra karşımıza üç ana alternatif çıkmaktadır. Aslında alternatifler sonsuzdur. Teorik olarak dağa 360 derece her noktadan tırmanabilirsiniz 🙂

  • Sırt Rotası
  • Şeytan Boğazı Rotası
  • Nesrin Topkapı

Erciyes dağı tırmanış rotaları

Şeytan Boğazı Rotası genelde sırt rotasından tırmanan dağcıların iniş için tercih ettikleri bir rotadır. Bu rota direk, dik bir biçimde küçük zirve sırtına çıkar. 30 derece ile başlayan eğim, 60 dereceye kadar varabilmektedir. Bu rotada taş düşmelerine karşı dikkatli olunmalıdır. Kask kesinlikle kullanılmalı, tek sıra düzeninden çıkılmamalıdır. Şeytan Boğazı rotasının güneyinde (yukarıdaki fotoğrafta sol paralelinde) “Sol Kulvar” olarak adlandırılan daha güvenli ancak bir miktar uzun alternatif bir rota da bulunmaktadır. Sol kulvardan yapılan çıkışlarda iniş için Şeytan Boğazı kullanılır.

Erciyes Nesrin Topkapı Rotası
Nesrin Topkapı rotası

Nesrin Topkapı rotası da şeytan boğazı rotası gibi dik bir rotadır. Bu rotada da taş düşme riski bulunur. Şeytan boğazı ile kıyaslamak doğru değildir. Şeytan boğazı veya Nesrin Topkapı tercihinizi mevsim, kar, buz, rüzgar gibi pek çok koşulu yerinde görerek belirlemenizde fayda vardır. Her iki rota da yaz-kış tehlikeli rotalardır. Yaz aylarında bezdirecek miktarda çarşak bulunmaktadır.

Erciyes sırt rotası

Sırt rotasından yapılan çıkış ve Şeytan Boğazından yapılan iniş

Sırt Rotası uzun fakat güvenli bir rotadır. Yaz aylarında trekking kıvamında çıkılabilen bu rotada Kış aylarında sert esen rüzgara, korniş ve balkonlara dikkat edilmelidir. Yeni başlayanlar, yalnızca zirveyi hedefleyenler, kondisyonuna güvenmeyenler, kalabalık gruplar bu rotayı tercih etmelilerdir.

Kuzey Yüzü / Hacılar istikameti

Erciyes Kuzey Rotası
Erciyes Kuzey Rotası

Erciyes Dağı'nın kuzeyinden yapılacak çıkışlar için minibüs ile Hacılar ilçesine gidilir. Hacılar'dan Aksu Yurdu, oradan da Sütdonduran yaylasına çıkılarak kamp kurulur. Kamp alanına yürüyüş yaz şartlarında 4-5, kış şartlarında 8-9 saatte ulaşılır.

Kamp yerinden zirveye doğru hareketle yürüyüşe başlanır. Buzul üzerinden tırmanılarak zirveye ulaşılır. Dönüşte kar durumuna göre aynı yerden veya dağın batı yüzünden kamp alanına inilir.

Erciyes Dağı Kamp Yerleri

Erciyes Çoban ini kamp
Çoban ininde kamp Fotoğraf: Fikret Çakar

Hisarcık istikametinden Kış sporları merkezi üzerinden yapılacak tırmanışlar için en uygun kamp yeri 2900-3100 metrede bulunan Çoban ini mevkisidir. Çoban inine Kış sporları merkezinden yaklaşık 900 metre yükselerek ulaşım sağlanır.

Sütdonduran yaylası
Sütdonduran yaylasında kamp Fotoğraf: İbrahim Aksu

Kuzey istikametinden yapılan çıkışlarda kullanılabilecek en uygun kamp yeri Sütdonduran Yaylasıdır.  Yaz aylarında Sütdonduran'da dağın genelinde olduğu gibi su bulmak mümkün değildir.

Faydalı bilgiler

  • Bölgenin başlıca dağcılık kulüplerinden HADAK ile iletişim kurabilirsiniz. Çok yardımsever insanlar. Bilgileri sizlerle paylaşacak, yol göstereceklerdir. Hacılar ilçesinde merkezleri vardır. http://www.hadak.org.tr Yanınızda bölgede tırmanmış biri yoksa rehber desteği isteyebilirsiniz.
  • Dağcılık deneyiminiz yoksa, kondisyonunuz iyi değilse yalnızca sırt rotasını kullanın. Diğer rotalarda kaza riski çok fazladır.
  • Yaz aylarında ayağınızın altındaki kayalar çakıl taşları gibi kayıyor. Bir anlık dalgınlıkla yüzlerce metre aşağı kayıp düşebilir, sizi takip eden arkadaşlarınızın kafasına taş düşürebilirsiniz.
  • Çıkıştan önce mutlaka Jandarma'ya kayıt yaptırın. Bundan korkmayın, kimse çıkamazsın demiyor, yalnızca isminizi telefonunuzu alıyorlar.
  • Dağda su yok dedik fakat Çoban ini'nde DSİ'nin 1960'lı yıllardan kalma, eriyen kar suyunu aşağıya taşıyan su kanalları var. Kanalı bulabilir, kampı yakınlara kurarsanız sudan faydalanabilirsiniz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bu kanaldan su akıyormu bilmiyorum.
  • 4 mevsim krampon ve kazma bulundurmanızda fayda var. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Kuzey rotası hariç gerek kalmayabiliyor, ancak belli olmaz. Kask ise her mevsim şart !

Aşağıdaki video'da 2004 Nisan ayında Erciyes Dağı'na Kayak merkezinden başlayarak, Çoban ininde kamp kurarak ve ardından muhtelemen Şeytan Boğazı veya Nesrin Topkapı rotasını kullanarak zirve yapan arkadaşların videosunu izleyebilirsiniz.

Yazıyı hazırlarken yardımlarını esirgemeyen Sedat Abi'ye (Ali Bundy) teşekkür ederim.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Erciyes Dağı hakkında bilgiler” üzerine 9 yorum

  1. doğru açar avm bunlar’ teleferik devrede! dağın güzelliğini bozmuşlar inerken görevliler yok burdan geçemezsiniz deyip duruyorlar

    Yanıtla
  2. gayet açıklayıcı bir yazı olmuş.bir ekleme yapayım.erciyes dağının yaklaşık 2300 metrelerine kadar teleferik hattı vardı.bölge(ismini şimdi hatırlamıyorum)belediyesi,
    teleferik hattını zirveye yakın yerlere kadar uzatmayı planlıyor diye duyum almıştım.geçen yıl bu konu gündemde idi.bazıları kan ter içinde zirveye tırmanırken üzerimizden teleferik geçmesi işin bütün zevkini kaçırır.bu nedenle bu dağa çıkmayanlar acele etsin.yakında zirveye AVM açabilirler.

    Yanıtla

Yorum yapın