Schwalbe Marathon Bisiklet Lastiği İncelemesi

Schwalbe, genellikle bisikletle uzun tura çıkanların tercih ettiği, ürün gamında bisiklet lastiklerinin yanı sıra tekerlekli sandalyelere yönelik lastik üretimi de bulunan bir Alman markası. Temelleri 1922 yılında atılmış BOHLE adındaki aile firmasının çatısı altında 1973 yılından bu yana faaliyet gösteren markanın Marathon serisi turcuların adeta demirbaşı olmuş durumda.

Trek FX üzerindeki fabrika çıkışı 700×32 slick (desensiz) lastikleri 5 yıldan beri kullanıyorum. Aslına bakarsanız, yaklaşık 8-10 bin kilometre devirdiğim Bontrager AW1 Hard-Case Lite lastiklerde bugüne kadar herhangi bir delinme, deformasyon veya olumsuz olarak nitelendirebileceğim bir sürüş deneyimi yaşamadım. Hatta bu lastikler, bazen traktörlerin dahi girmekte zorlanacağı arazi şartlarında yol aldığım halde “bana mısın” bile demedi. Ağırlık, yuvarlanma direnci, yol tutuşu ve dayanıklılık bakımından Bontrager AW1'in harika bir lastik olduğunu söylemek mümkün.

Trek FX 7.4 lastikler
Bontrager AW1 Hard-Case Lite, 700x32c lastikler 5 yıl boyunca bir kez bile delinmedi. Lastiğin bir tanesi 390 gram ağırlığında.

Çok enteresan, sahibinden.com'da arada sırada bu lastiklere rastlıyorum. Trek FX satın alan kişiler bu lastiği hiç kullanmadan söküp, yerine genellikle Schwalbe takıp Bontrager'ları satışa çıkarıyor. Bu durum Schwalbe'nin ne kadar güçlü bir marka etkisi olduğunu kanıtlar nitelikte. Önceden bisiklet deneyimi olmayan kişiler bile Schwalbe adını o kadar çok duyuyorlar ki, bu markayı kullanmazlarsa bir şeylerin eksik kalacağını düşünüp doğrudan geçiş yapıyorlar.

Schwalbe Marathon Greenguard lastiklerin çifti yaklaşık 650 liraya satılıyor. Lastikleri satın alıp kullanmaya fırsat bulamamış bir arkadaş çiftini 250 liraya satınca, sırf denemek için, biraz da desenli oluşundan ötürü arazide yol tutuşu arttırır umuduyla satın aldım.

İncelemeye başlamadan önce Schwalbe Marathon serisini kısaca tanıtmak istiyorum. Marathon serisi 1983 yılından bu yana geliştiriliyor ve günümüzde 9 farklı modelden oluşuyor. Üretici web sitesinden ve kullanıcı yorumlarından yaptığım çıkarım, modellerin birbirine kıyasla üstün olduğu şeklinde değil, birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunduğu yönünde oldu. Bu nedenle “en pahalı” modeli “en iyi” lastik olarak düşünmemek gerekiyor. Marathon lastikler arasında seçim yaparken, kullanım amacınıza ve önceliklerinize göre bir tercih yapmak daha doğru.

  • Schwalbe Marathon (Tur) – 700×35 730 gram/adet
    marathon özellikler
  • Schwalbe Marathon Plus (Tur) – 700×35 900 gram/adet
    marathon plus özellikler
  • Schwalbe Marathon E-Plus (E-bisiklet) – 700×35 930 gram/adet
    marathon e-plus özellikler
  • Schwalbe Marathon Plus Tour (Arazi) – 700×35 890 gram/adet
    marathon plus tour özellikler
  • Marathon Almotion (Tur / çok amaçlı) – 700×35 ölçüsü olmadığı için ağırlık bilgisi eklemedim.
    marathon almotion özellikler
  • Marathon Mondial (Tur) – 700×35 570-580 gram/adet
    marathon mondial özellikler
  • Marathon Supreme (Performans yol) – 700×35 440 gram/adet
    marathon supreme özellikler
  • Marathon Racer (Tur) – 700×35 465 gram/adet
    marathon racerözellikler
  • Marathon GT 365 (Arazi) – 700×35 765 gram/adet
    marathon gt 365 özellikler

Yukarıdaki karşılaştırmalı liste Schwalbe'nin sitesinde bile yok. Şu an başında bulunduğum bilgisayarda Photoshop yüklü değil. Grafikleri siteden indirip Paint'te düzenledim, kıymetimi bilin 🙂 Ağırlık kıyaslaması yapabilmeniz için 700×35 ölçüsünü baz aldım.

Açık konuşayım, araştırana kadar Schwalbe Marathon serisini Marathon, Marathon Plus ve Marathon Tour'dan ibaret zannediyordum. Yeni keşfettiğim Marathon Mondial modeli hem düşük ağırlık, hem de dengeli bir asfalt/arazi performansı sunuyor ve bunların yanı sıra dayanıklılık ve koruma anlamında da oldukça üstün. Tekrar Schwalbe tercih edersem, ihtiyacım olan genel maksatlı lastik için seçimim büyük ihtimalle Mondial olur. Mondial'ın yedek lastik taşımak isteyebilecek turcuların ihtiyacı olan katlanır seçeneği de var.

Schwalbe Marathon Mondial
Schwalbe Marathon Mondial

Marathon, Marathon Plus, Marathon Plus Tour, Marathon E-Plus, Marathon GT 365 ve Marathon Racer katlanır özellikte değil. Yedek lastik taşımak isteyen turcular Marathon Mondial, Marathon Supreme ve Marathon Almotion modellerini değerlendirmeli.

Üstünkörü olsa da Marathon serisi hakkında yeterince bilgi verdiğimi düşünüyorum. Üretici web sitesinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilir, Youtube videolarından kullanıcı yorumlarını dinleyebilirsiniz.

Schwalbe Marathon

Marathon uzun ömürlü olmasının yanı sıra, patlaklara karşı fazlasıyla koruma sunan bir bisiklet lastiği. Youtube videolarında ve yabancı forumlarda anlatılanlardan yola çıkarak, yaklaşık 16000 kilometre kadar ömrü olduğunu söylemek mümkün. Kuru havalarda asfalt ve stabilize yollarda güvenli bir sürüşe imkan tanıyan Marathon, üzerindeki desenler sayesinde traktör yollarında, çeşitli engeller barındıran patikalarda slick (desensiz) lastiklere kıyasla biraz daha avantajlı. Ağırlıklı olarak toprak yollarda ve patikalarda ilerleyecekseniz, bu tip zeminlerde yol tutuşu arttırmak istiyorsanız, Plus Tour, GT 365 veya Mondial gibi modelleri değerlendirin.

Schwalbe Marathon desen

Lastiğin üzerindeki desenler ve uzun ömürlü olması için kullanılan nispeten sert kauçuk, yağışlı havalarda kaymaya meyilli olmasına neden oluyor. Yaygın inanışın aksine, bisiklet lastiklerinde slick lastikler yağışta daha başarılı, çünkü yerle temas eden alan daha geniş.

Lastik yakın çekim

Marathon'un delinmeye karşı oldukça dirençli olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Lastiğin orta katmanında kullanılan Greenguard ismini verdikleri 3 milimetre kalıllığındaki dolgu sayesinde patlaklarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz, ancak bu katman lastiği oldukça ağır bir hale getiriyor. 700×35 ölçüsündeki Marathon'un ağırlığı 730 gram. Marathon Plus modeli ise 900 gram ağırlığında. Marathon'un yarısı ağırlığındaki Bontrager AW1 Hard Case Lite lastikleri neredeyse 10000 kilometre boyunca delinmeden,parçalanmadan hemen her türlü zeminde sürdüğümü hatırlatırım. Yani diğer firmaların armut toplamadığını, delinmeye karşı dirençli lastikler geliştirdiğini bilmenizde yarar var.

Schwalbe lastiklerin delinme direnci 1 ila 7 arasında numaralandırılmış. Marathon modeli beşinci, Marathon Plus ise yedinci kategoride. Bana sorarsanız, 5 ila 7 arasında pratikte bir fark olduğunu düşünmüyorum. Tamamen pazarlama ile alakalı bir olay.

Schwalbe marathon

Biraz da yuvarlanma direnci hakkındaki düşüncelerimi aktarayım, ancak bu konuda söyleyebileceklerim 390 gramlık 700×32 Bontrager AW1 lastikten 700×35 730 gramlık Marathon'a geçtiğimde deneyimlediklerimle sınırlı kalacak.

AW1 kullanırken oldukça atak, hızlı tepki veren bisikletimin bu özellikleri, az, fakat hissedilir ölçüde azaldı. Belki bunda AW1'in çok iyi bir lastik olmasının payı büyük. Belki de lastikte ağırlık ve genişlik bisikletin performansına doğrudan etki eden en büyük faktör. Büyük ihtimalle farklı bir markanın 700×35, 600-800 gram arasında bir modelinden Marathon'a geçiş yapmış olsaydım, aralarındaki farkı hissedemeyecektim. Bu yüzden AW1 ile kıyaslamak pek adil olmadı, ancak hafif ve dar bir lastikten ağır ve daha geniş bir lastiğe geçince, hiçbir şey olmasa da bir şeyler olduğunu söylemek mümkün.

Schwalbe Marathon reflektif bant

Hoşuma giden ufak bir ayrıntıdan bahsedeyim. Lastiğin yanaklarında ışıkta parlayan bir şerit var. Bu özellik sayesinde gece sürüşlerini daha güvenli yapmak mümkün. Ön ve arka farlar genellikle bisikletin yalnızca önünü ve arkasını aydınlatıyor. Hava karardıktan sonra kavşaklarda ve belli başlı noktalarda yanlardan da fark edilmek hayat kurtarıcı bir özellik.

çamurluk mesafe

Yaşadığım bir olumsuzluktan da bahsedip incelemeye artık son vereyim. 700×32 lastikten 700×35 ölçüye geçince, genişliğin yanı sıra lastiğin çapı az da olsa arttı. Lastiğin çapı artınca ön çamurlukla lastik arasındaki mesafe iyice kısaldı. Çukurlarda esneyen çamurluk sıkça lastiğe sürtünüyor. Bu durum yağışlı havalarda, özellikle de zeminde çamur, toz ve kum varsa can sıkıcı bir hal alıyor. Çamurluk ve lastik arasında biriken pislik sürtünmeyi daha da arttırıyor. Çamurluğu mümkün olan en yüksek konuma getirmeme karşın herhangi bir iyileşme olmadı. Bu arada çamurluğum da öyle markasız bir çamurluk değil. İncelemesini daha önce sitede yazdığım Bontrager NCS-1 kullanıyorum. Çamurluğun ambalajında 700×35 ölçüsüne kadar uyumlu olduğu yazmasına karşın, yalnızca ön çamurlukla sınırlı kalmak kaydıyla sürtünme mevcut. Bu bilgiyi neden verdim? Belki siz de benzer sorunla karşılaşabilirsiniz. Çözüm? 700×32 tercih etmek büyük ihtimalle sorunu çözecektir.

Sonuç

Schwalbe Marathon kötü bir lastik değil, ancak 700×35 ölçüsü kullanmak istiyorsanız Marathon Mondial modelini tercih etmenizi öneririm (Mondial'in 700×35'ten ufak, örneğin 700×32 veya 28 seçenekleri yok). Mondial hem daha hafif, hem de gerek asfalt/arazi tutuşu, gerekse koruma ve dayanıklılık bakımından Marathon ve Marathon Plus modelinden daha üstün (kağıt üstünde).

Marathon Plus modeli ise oldukça ağır. Aynı performansı daha hafif bir lastikle elde etmek varken (Mondial), Plus tercih etmek için bir neden göremiyorum. Sırf patlama koruması için Plus değerlendiriyorsanız, düz Marathon modelini alın gitsin. Ne gerek var fazladan ağırlık (çiftinde 340 gram) taşımaya.

Hemen her uğraşta olduğu gibi, kullandığı marka ve modele gönülden bağlanan, arasında duygusal bağ kurup toz kondurmayan insanlar bisiklet alanında da var… hatta daha çok var. O yüzden “oo Schwalbe'yi tek geçerim”, “en iyisidir” gibi yorumlara itibar etmeyin. Bunlar alt tarafı lastik. Üstelik bazı model ve ölçülerin bir kilogram ağırlığa yakın değerlerde olduğu göz önüne alındığında, e bir zahmet delinmesinler. Fiyatları otomobil lastiklerine yaklaşmış bu ürünleri emek harcayarak kazandığımız paralarla satın alıyoruz. Kimse bize bu ürünleri bağışlamıyor. Marka elçisi değiliz. Firma da babamızın oğlunun değil. O yüzden ben her ürünü eleştirme ve alternatif sunma taraftarıyım.

 

  • 9/10
    Dayanıklılık - 9/10
  • 9/10
    Patlama Direnci - 9/10
  • 5/10
    Yuvarlanma Direnci - 5/10
  • 6/10
    Yol Tutuş - 6/10
  • 6.5/10
    Fiyat/Performans - 6.5/10
7.1/10

Özet

Ağırlık, yuvarlanma direnci gibi kaygılarınız yoksa, uzun turlarda başınız lastikten yana ağrımasın istiyorsanız düşünmeden satın alabilirsiniz. Gün içinde yapacağınız kısa turlar için, özellikle de asfalttan pek çıkmayacaksanız slick (desensiz) lastikleri değerlendirin. Slick ve nispeten ince lastikler arasında hissedilir bir performans farkı var. Özet olarak, şayet hemen ertesi gün uzun tura çıkmayacaksanız, ayda yılda bir kısa, birkaç günle sınırlı turlara çıkmayı planlıyorsanız, bisikleti satın alır almaz Schwalbe Marathon'a geçmenizi önermiyorum.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Schwalbe Marathon Bisiklet Lastiği İncelemesi” üzerine 4 yorum

  1. Bende trek bisikletimdeki lastiği degiştirmeyi düşünürken bu yazıyı okuyup vazgeçtim umarım üzerindeki lastiklerden memnun kalırım.

    Yanıtla
  2. Çağatay,
    Gerçekten ellerine sağlık. Nefis bir inceleme, bir o kadar da adil ve objektif. İyi kafa yormuşsun. Benim gibi lastik değitirecek ya da yeni lastik arayışında olup da direk Maraton Plus iyidir, alıp geçeyim diyenler için de rehber niteliğinde.

    Yanıtla

Yorum yapın