Wikiloc mükemmel bir rota paylaşım sitesi

7 Nisan 2006 yılında Jordi Ramot isimli İspanyol tarafından hizmete açılan Wikiloc, bütün doğa sporlarına yönelik rotaların paylaşıldığı çevrimiçi bir platform.

Türkçe dilini destekleyen, Türkiye'de GPS cihazı kullanımının ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla özellikle Marmara ve Akdeniz bölgesinde bolca rotanın bulunabileceği mükemmel bir rota paylaşım platformudur. Mart 2011 itibarıyla Wikiloc üzerinde dünya genelinde 300.000 rota paylaşılmıştır.

Sistem şöyle çalışır; GPS cihazınız yürüdüğünüz rotanın gpx (değişik formatlar da vardır) formatında kaydını tutar. Yürüyüşe başladığınız noktada GPS cihazınızı açarsınız ve otomatik kayıt yapmaya başlar. Çoğu cihaz 5 metrede bir kayıt yapabildiği gibi, pil ömrünü uzatmak için kayıt sıklığını daha düşük tutabilirsiniz. Yürüyüşü bitirdiğinizde kaydı sonlandırır ve rotayı kayıt edersiniz. Daha sonra bilgisayar başına geçtiğinizde GPS cihazınızdan kayıt dosyasını bilgisayarınıza aktarır (gpx uzantılı log dosyası) ve bu dosyayı Wikiloc üzerinde paylaşırsınız.

Örneğin Yüksel ile birlikte yürüdüğümüz Gemlik – Orhangazi rotasını ele alalım. Bu rotayı Wikiloc'a gönderdik de elimize ne geçti? Öncelikle rotayı arşivlemiş olduk. Birkaç yıl sonra tekrar yürümek istediğimizde Wikiloc'tan tekrar gpx formatında indirip GPS cihazlarımıza rotayı yükleyebiliriz. Böylelikle sağa mı sapmıştık, soldan mı gitmiştik gibi bir karmaşanın önüne geçmiş oluruz.

Wikiloc'un en can alıcı özelliği bu değil elbette. En önemlisi bu rotayı paylaşmış olduk. Bizden sonra Wikiloc'ta Gemlik – Orhangazi civarları rota araştıran doğa severler de gpx formatında rotayı cihazlarına yükleyebilir ve aynı rotayı yürüyebilirler.

http://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkey adresinden Türkiye'de arşivlenmiş rotaları keşfedebilir, rotaları GPS veya akıllı telefonlarınıza indirip kaybolmadan güvenle yürüyebilirsiniz.

Ağrı dağı, Erciyes dağı ve Aladağlar gibi belli başlı dağlarımızda yeni yeni rotalar yüklenmeye başlıyor.


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“Wikiloc mükemmel bir rota paylaşım sitesi” üzerine 12 yorum

  1. harika bir program.fakat ekran koruyucu kapandıği zaman programı nasil çalışır bırakırım rotada atlama yapıyor telefonum A7

    Yanıtla
  2. yanyana olsaydık bir şeyler denerdim. fakat telefonda wikiloc kullanmadığım için hiçbir fikrim yok, uzaktan da maalesef yardımcı olamayacağım.

    Yanıtla
    • telefondan değil bilgisayardan da beceremedim ben malesef 🙂 yani rota çizdim kaydettim kapattım ertesi gün tekrar açtım devam etmeyi bulamadım

      Yanıtla
  3. selamlar… bende bu programı kullanıyorum. bir iki kere bilgisayardan
    çizip telefona aktarıp yolumu buldum. şimdi ise uzun bir rota çizmek
    istiyorum ama bir anda yapmam imkansız. bir kısmını çizdim kaydettim.
    şimdi rotamı açıp üzerinden devam etmek istiyorum ama beceremedim.
    yardımcı olabilirmisiniz? yazınız da çok iyi olmuş. emeğinize sağlık…

    Yanıtla
  4. Garmin 62s e yüklemede devamli sorun yasiyorum, yardimci olur musunuz lütfen.

    Selamlar

    Gökhan

    Yanıtla
  5. Birkac saattir sitedeyim susamis gibi her yazinizi okuyorum.Yazilariniza tarih atarsaniz kendimizi daha iyi konumlandiracagiz.Ve akilli telefonlarla ilgili yazinizi ne zaman yazarsiniz acaba :-))

    Yanıtla
    • teşekkürler 🙂 akıllı telefonlarla ilgili yazı maalesef yazmaktan vazgeçtim. Bu tip telefonlarla bu işin sağlıklı yapılabileceğini zannetmiyorum. En azından şimdilik. Belki önümüzdeki yıllarda pil süreleri ve dayanıklı kasalarla ilgili gelişme olursa anlatırız.

      Yanıtla

Yorum yapın