2013 yılının sıra dışı Outdoor Malzemeleri

Vitrinlerde görmeye alışkın olmadığımız, şimdilik deneysel olarak nitelendirilebilecek malzemelere göz atalım. Bakalım bundan 10 yıl sonra, aşağıda sıraladığımız hangi malzemeler tarihe karışacak, hangileri yaygınlaşacak.

Ultra Hafif Çadır — $2000 gözden çıkarabileceğiniz bir rakamsa, bu çadır için değebilir. Bu konsept çadır bugüne kadar yapılan çadırlar arasında en hafif ve en güçlü olma iddiasında. Ülkemizde bilinmeyen bir marka  olan Easton Mountain Products'a ait Cuben Si2 yakında sınırlı sayıda üretilip satışa sunulacak. Cuben Si2'de yan panellerde nefes alabilirlik için Event kumaş, çadırı ayakta tutmak için hafif fakat güçlü karbon-fiber poller ve dış kaplama kumaş olarak Cubic Tech firmasının ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWP) isimli özel malzemesi kullanılmış.

Easton Mountain Products'un iddiasına göre bu malzemelerin birleşiminden 130 kilometre hızla esen rüzgara dayanabilen, malzeme dahil 2 kişi kapasiteli, tek parça tenteden oluşan ve toplam ağırlığı 860 gramı geçmeyen (yanlış okumadınız. yazıyla sekiz yüz altmış gram) bir çadır meydana gelmiş.

Easton Cuben si2 çadır
Easton Cuben Si2 Ultrahafif çadır. Yalnızca 860 gram !!!

-40 Uyku Tulumu — -40 gibi oldukça düşük ısılarda sizi sıcak tutan bir çok ekspedisyon sınıfı uyku tulumu zaten var. Nemo ‘nun Canon modeli uyku tulumu diğerlerinden oldukça farklı. Önce standart özelliklerinden bahsedelim. 850 fill kaz tüyü dolgu malzemesi ve suya karşı dirençli, nefes alabilir dış kaplama kumaş kullanılmış. Ayak ucu, kalça ve sırt bölümlerinde ise kaz tüyüne ek olarak silikon elyaf malzeme ile desteklenmiş. Böylece kaz tüyü nemlense/ıslansa dahi tulum sizi sıcak tutmaya devam ediyor.

Bu tulumu diğer tulumlardan ayıran en büyük fark tasarımı. En büyük dikkat çekici sıra dışı özellik kafa bölümünde yer alıyor. Baca şeklinde tasarlanan bu bölüm düşük hava sıcaklıklarında maksimum termal etkinlik  ve konfor sunuyor. Tulumun yan taraflarında yer alan fermuarlar sayesinde tulumdan dışarı çıkmadan yemek pişirme, yemek yeme, kitap okuma gibi aktivitelerde bulunabiliyorsunuz. Tulumun üstünde tulumu açmadan içeride biriken nemi tahliye etmeye yarayan havalandırma kanalları var… istediğinizde açıyorsunuz. Amerika'da $999 etiketiyle satışa sunulan tulumun toplam ağırlığı 2.130 gram.

nemo canon uyku tulumu
Nemo Canon çok ilginç bir tasarım.

Değiştirilebilir bot tabanları — Bugüne kadar neden hiç kimse düşünmedi dedirten malzemelerden biri de Vibram'ın değiştirilebilir bot tabanları. “Vibram neden bugüne kadar düşünmedi” diye soranlarınız olabilir. Düşünmüşlerdir fakat muhtemelen duyurmak için uygun zamanı beklemişlerdir. Bundan böyle değişken koşullara göre botlarınızın tabanlarını değiştirebileceksiniz. Tabi bu sistem mevcut botlarınızla uyumlu değil. Şu an için yalnızca Korkers ‘in bazı modelleri bu sistemi destekliyor. Bakalım gelecekte daha da yaygınlaşacaklar mı.

değiştirilebilir tabanlar
Değişken koşullara göre değişik tabanlar.

Bu sistem tutar mı? Vibram çıkardıysa yaygınlaşacağı kesin. Şimdilik yalnızca Korkers ile çalışması piyasayı kokladığı anlamına geliyor. Vibram daha önce de oldukça radikal tasarımlı “FiveFingers” modellerini piyasaya sürmüş, FiveFingers çılgınlığı yaşanmıştı.

Vibram değiştirilebilir tabanlar
Vibram değiştirilebilir tabanlar.

Hava Yastıklı Çanta — Ortovox ve Bergans firmaları şimdiden hava yastıklı çanta üretmeye başladılar. Hava Yastığı sanılanın aksine düşüşlerde çarpmayı hafifletmek için değil, çığa kapıldığınızda derine batmamanıza yarıyor. Çığ başladığında pimi çekiyorsunuz ve birden çantanın arkasındaki yastıklar şişmeye başlıyor. En çok kayak ve snowboard yapanların işine yarasa da, dağcılar da bu sistemi kullanmaya başladılar. Güvenliğe önem veriyorsanız bu sistemin bedeli yaklaşık $1200.

ortovox Çanta
Ortovox Free Rider Serisi Hava Yastıklı Çanta

Kazma Kürek  — K2 firması çok akıllıca bir iş yaparak kazma ve küreği birleştirmiş. Değiştirilebilir başlıkları sayesinde tek bir sap kullanarak hem kazma hem de kürek sahibi oluyorsunuz.

k2 kazma kürek
Hem kazma hem kürek ikisi bir arada.

Tek Parça Termal İçlik — Başta dalgıç kıyafeti gibi görünse de, bu aslında Patagonia firmasının soğuk hava ve yüksek irtifa için ürettiği termal içlik. Deyim yerindeyse tepeden neredeyse tırnağa kadar sizi koruyor. Ön ve arka bölümlerinde tuvalet ihtiyacınızı gidermeniz için fermuarlar unutulmamış.

patagonia içlik

 


İlginizi Çekebilecek Yazılar:

“2013 yılının sıra dışı Outdoor Malzemeleri” üzerine 26 yorum

  1. Dediğiniz gibi koca Ferrino’nun Bivy Hl modelinin sahada çekilmiş fotoğrafı bile yok. Youtube’de bir video var ama bivakı sadece uzaktan gösteriyor. İç mekana ait hiçbir görsel yok. Biz yaptık siz de sorgusuz sualsiz alın mantığı ile pazarlama yapılmaz. Tüketiciyi aptal yerine koyuyorlar herhalde? Tanıtım şart ! Husky firması bu konuda çok başarılı. Hem videolu tanıtım yapıyorlar hem de çadırlarının teknik özelliklerini en ince ayrıntısına kadar yazılı bir şekilde anlatıyorlar. Herhangi bir yerli outdoor alışveriş sitesine girip bir çadır beğeniyoruz, en, boy, yükseklik, su geçirmezlik değeri ve ağırlık haricinde bilgi bulmak imkansız gibi. Husky firması teknik özellikleri, çadırların karakterlerini o kadar ayrıntılı bir şekilde yazılı ve görsel olarak tanıtıyor ki sanki çadırı biz üretmişiz gibi bilgi sahibi oluyoruz. Çoğu zaman Husky firmasının tanıtımlarında gördüğümüz özellikler başka firmaların çadırlarını incelerken şahsen bana referans oluyor. Husky firmasının şu modelinde şu özellik var, bu firmanın çadırında da o özellikler var mı diye bakıyorum. Çadırların neredeyse bütün özelliklerini Husky firmasından ve sizden öğrendim. Çadırlar konusunda literatür olarak Husky den çok şey öğrendik. Diğer firmalara örnek olmalı. Sizin gibi bir iki test edici de olmasa çadır almaya korkuyor olacağız. Siz tanıtım yapınca neyin ne olduğunu öğreniyoruz. Eskiden pahalı çadırlardan uzak dururdum. Çünkü hiçbir özelliğini bilmediğim bir çadıra o kadar para vermek istemezdim. Şimdi genel olarak sizden ve Husky firmasından öğrendiklerimle çadır alırken pahalı çadırları da değerlendiriyorum. Çünkü özelliklerini bildiğimde pahalı bir çadırın bana ne verebileceğini biliyorum, fiyatına da saygı duyuyorum.

    Yanıtla
  2. Çağatay Bey acelem yok. Ben de sizin gibi yaz kış solo tırmanışlar yapmak istiyorum. Bu nedenle hafif ve kullanışlı 4 mevsim tek kişilik çadır arıyorum. Aslında çadır ithal eden firmalar getirdikleri ürünlerden birer tanesini test amaçlı veya ön inceleme amaçlı sizin gibi test edici kişilere gönderse çok faydalı olur. Sizin dediğiniz çadırı bekleyelim bakalım.

    Yanıtla
    • solo olayı için zannederim ferrino bivy hl alacağım (tereddütlerim var). işin kötü tarafı yurtdışında da hiçbir yer incelememiş. ürünün doğru düzgün fotoğrafı bile yok. yani içine çanta sığarmı (kar/yağmur yağarken koca çanta dışarıda mı kalacak)? ayakkabıları minnacık balkona sığdırabilirmiyiz hiçbir fikrim yok. ürünü getiren bahriyeli, satan ferrino… ikisi de “tanıtım” konusunda sıfır. Husky’nin sitesinde ne güzel, bir tane çekoslovak eleman çadırın yanında duruyor tanıtıyor, mis gibi görüyor ve anlıyoruz.

      Yanıtla
  3. Husky firmasının çadırları fiyat performans olarak Türkiyede çok tutuldu. Sanırım Karrimor Husky’nin ayağını kaydıracak 🙂 Zira fiyatları makul seviyede. Sahada da kendini kanıtlarsa Karrimor ürünlerini daha sık görürüz.

    Yanıtla
  4. Çağatay bey kışın kar altında dahi kullanabileceğim tek kişilik çift katman bir çadır arıyordum. Yapım gereği çok üşüyen birisi olduğum için çadırın içinin kolay ısınması ve ısının dışarı kaçmaması lazım. Yani iç tentesi tül olan çadırlar bana yaramaz. Tabiki içerideki sıcak hava bir miktar dışarı çıkacak ki havasız kalmayalım ama tül gibi de dışarıdaki soğuk havayı içeri geçirmeyen rüzgar geçirmez iç tenteli bir çadır arıyorum. Şu çadırlardan hangisi bana uyar ? Fiyatları da uygun sanki ? Karrimor Xlite X1

    Jack Wolfskin Gossamer (bu ürünün iç tentesi su ve rüzgar geçirmez mi acaba)

    Yanıtla
  5. Çağatay bey Ferrino light tent 1 modeli çadırı kaç mevsim kullanabiliriz ? İç tentenin tül olduğundan bahsediyor. Bu durumda dış tentenin eteklerinden giren rüzgar çadırın içine ulaşabiliyor mu ? Yoksa dış tente ile iç tente bir şekilde mesela fermuarla birleştirilip çadıra rüzgar girmesi kesin olarak engellenebiliyor mu ? Kısacası ferrino light tent hangi mevsimlerde kullanılmaya uygundur, Karda kışta içeri kar, rüzgar, soğuk hava felan girer mi ? İç tentesi tül vs. olan bir çadırın rüzgar geçirmezliği nasıl sağlanıyor. Tek kurulumlu çadır dedikleri iç tente ile dış tentenin alt kısımdan birbirlerine fermuar sistemi ile bağlanıp iç ve dış tente arasında sabit bir hava katmanı oluşturulmasından mı meydana geliyor ?

    Yanıtla
  6. Çağatay Bey tek kişilik bir bivak çadır olarak Nemo firmasının Gogo Bivy modeli hakkındaki görüşlerinizi de belirtebilirmisiniz. Bu bivak çadırın malzeme koymalık ve yemek yapmalık kısmı da var. Sizin önerileriniz ve tecrübeleriniz bizim için çok önemli. Solo tırmanışlar, solo kampçılık , keşif ve macera gezileri açısından Nemo Gogo beklentiyi karşılar mı ?

    Yanıtla
    • Ahmet bey ben öyle sandığınız gibi tecrübeli biri değilim. Bu işi yalnızca hobi amaçlı yapıyorum.
      Gogo bivy maalesef ülkemizde satılmıyor. Yurtdışı satış fiyatı neredeyse 400 dolar. Biraz pahalı sanki.. Bütçeniz müsaitse ve getirtebiliyorsanız iyi bir ürüne benziyor.
      Siz zannediyorum tek kişilik ultra-hafif çadır arıyorsunuz.

      Yanıtla
  7. Merhabalar, çadırın ağırlığı gerçekten de inanılmaz. Ama çok pahalı bir ürün olduğunda şimdilik hayallerimizde kalacak… Ben ultra hafif tek kişilik bir bivak çadır almak istiyorum. Ferrino Bivy Hl veya Nemo Gogo Bivy modellerini karşılaştırısak, bivak çadır denilen bu tip çadırlar kaç mevsimlik oluyor ? Rüzgar, yoğun kar ve yağmur yağışı ve aşırı soğuk havalarda bu tip bivak çadırlar kullanılabilir mi ? Fırtına dayanımları, rüzgar geçirmezlikleri tatmin edicimidir ? Kısacası bivak çadır denilen bu modeller ile kış aktivitesi yapılabilir mi ? Özellikle karlı ve fırtınalı havalarda performanlarını merak ediyorum. Teşekkürler…

    Yanıtla
  8. Çadır ve tulum baya iyiymiş, kazma kürek pratikliği de göze çarpıyor ama diğerlerini pek bilemedim. Taban olayı aslında güzel olabilir ama pratikleşmesi ve güvenilir olması için zaman geçmesi gerekir diye düşünüyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın